嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

肚痾了十日, 醫生叫唔好飲奶, 改荳奶........但佢係都唔肯飲.........點算........只吃粥水又怕唔夠營養......
回覆 puiyee61 的帖子

Hello puiyee61 BB 之前病左,腸胃同胃口都需要時間慢慢康復,BB 唔肯飲荳奶都唔好太迫佢,現階段最緊要係保持足夠嘅水分同身體電解質平衡,避免身體脫水。等BB 腸胃同胃口完全恢復, 消化吸收能力好番, 先慢慢幫BB 補充番足夠營養 。BB 而家食粥水食到幾多呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

佢仲有飲夜奶習慣......凌晨3-4點起身, 唔肯飲豆奶, 唔知飲咩........佢三餐粥加一些面包..........唔知仲可以俾咩佢吃.....

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

買冇乳糖奶粉都可以

大宅

回覆 wai0824 的帖子

昨日又痾了5次...........睇了3次醫生.........唔知點算

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

puiyee61 發表於 17-4-26 09:45

昨日又痾了5次...........睇了3次醫生.........唔知點算

次數開始少啦,唔洗太擔心,買冇乳糖奶粉比bb飲呀

大宅

謝謝......飲緊無乳糖奶粉.......希望有好轉............

伯爵府

puiyee61 發表於 17-4-26 14:36

謝謝......飲緊無乳糖奶粉.......希望有好轉............

醫生應會開止痾或益生菌比bb架?

大宅

有呀, 一日吃2次...........
puiyee61 發表於 17-4-25 17:58

佢仲有飲夜奶習慣......凌晨3-4點起身, 唔肯飲豆奶, 唔知飲咩........ ...

醫生有冇話BB咩原因痾? 肚痾要俾時間BB 腸道慢慢康復,有時醫生會建議食冇乳糖奶粉/豆奶,減輕呢段時間BB腸胃既負荷,如果BB比較抗拒豆奶可以暫時唔飲奶住,最重要飲多D水/湯水補充足夠嘅水份,半夜BB起身媽媽都可以俾水佢飲,細菌會經由排泄物排出身體,仲要暫時減少食纖維類食物(瓜、菜、水果),避免刺激腸道,粉(通心粉)/麵(剪碎上海麵)濕濕地比較吸引冇食慾嘅BB。如果便便漸漸成形,冇咁爛,次數亦開始減少,即係代表BB正在康復中。14個月BB係BB出牙仔嘅階段,BB有冇成日放手或者其他物件放入口咬?亦容易因為細菌進入身體而引致肚痾甚至發燒架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

已經睇了4次醫生......都係話可能有菌, 腸胃炎之類出緊大牙.....成日放手入口.........>_<
每天只吃粥和豆奶少少.........但今朝仲係痾
puiyee61, BB宜家情況點呢?仲有冇痾?大便成形未?最緊要保持足夠水份呀!如果BB成日放手入口,媽咪要多D 清潔佢嘅手仔同玩具,減少細菌入侵嘅機會呀!媽媽可俾雪凍左既毛巾擦BB牙肉,睇下可唔可以舒緩BB既牙痕,減少食手仔啦!

大宅

中了沙門氏菌...........今日返了報告
puiyee61 , 沙門氏菌需要D 時間去康復,BB 肚痾記得要留意返補充足夠既水份呀 ! 飲食要盡量清淡 , 可因應BB胃口而增加進食量 ,祝BB早日康復 !

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-5-11 17:17
puiyee61 , 沙門氏菌需要D 時間去康復,BB 肚痾記得要留意返補充足夠既水份呀 ! 飲食要盡量清淡 , 可因應BB ...

我個仔都剛驗到沙門氏菌, 請問大概要幾耐先康復

回覆 CATHYHO115 的帖子

Hello CATHYHO115,沙門氏菌症狀一般約1-2星期內康復,媽媽定時幫囝囝量體溫,留意便便質地和次數,如果見到便便質地杰身左,次數逐漸減少即代表囝囝慢慢康復中,最緊要同囝囝補充足夠水份,俾佢多D休息,跟足醫生指示食藥。小朋友肛門皮膚幼嫩,幫佢揸厚厚既凡士林/zinc cream等等保護皮膚先至包返片,祝囝囝早日康復!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-6-1 13:31
回覆 CATHYHO115 的帖子

Hello CATHYHO115,沙門氏菌症狀一般約1-2星期內康復,媽媽定時幫囝囝量體溫,留 ...

他27 號出院後, 到而家2/6 得2 次bubu , 我都不知道幾時先無菌
puiyee61 , BB啱啱病好,身體機能未完全恢復,所以仲要比D時間佢;食得唔多,自然未必日日有得屙;BB便便質地係軟身或者糊狀, 都屬正常。反而便便一日幾次,媽咪就要注意佢嘅質地,無屙水就唔駛擔心啦。 媽媽記得要俾小朋友飲多D 水 , 胃口冇咁好, 可以盡量俾清淡D嘅食物佢, 好似粥、通粉等。

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-6-5 15:32
puiyee61 , BB啱啱病好,身體機能未完全恢復,所以仲要比D時間佢;食得唔多,自然未必日日有得屙;BB便便質 ...

樓主 唔好意思借位問一下
yvonne你好
我囡囡上星期半夜突然發燒39
同肚痾
姑娘即刻俾退燒 天光退燒
e生只俾左退燒 叫痾清d菌
之後幾日無燒 keep住痾
再睇e生驗便便
中左沙門士菌
俾左抗生素食5日 今日食第3日仲keep住痾 但無咁水(1次)
係咪無戎到早晚奶會有影響架
平時粥仔可以落d咩落去煲呀
唔該哂

回覆 sellbaby 的帖子

Hello sellbaby ,今日肚屙情況有冇好D? 明白BB屙左幾日媽媽會擔心,BB腸胃幼嫩,肚仔唔舒服可能要長D時間先會好返,醫生會因應返個情況睇下需唔需要用止痾藥,反而希望小朋友盡量排出細菌比較好,如果醫生冇建議BB唔飲奶/轉飲豆奶/冇乳糖配方,媽媽唔駛停飲奶架。抗生素能增強BB對抗病菌既能力,記得要食晒成個療程,照顧肚痾BB最重要補充水份以防出現脫水既情況,減少瓜菜份量都可以減輕腸道負擔架。媽媽選擇返多元化、天然,唔同配搭食材,既可以吸引到BB食慾,營養仲更全面添。祝BB早日好返

首頁

尾頁

跳至