婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

平時同奶奶真係無嘜兩句。自問自己冇辦法同佢相處,同佢講親乜嘢佢都一言九鼎,佢地成家人都係咁。提左老公我唔想小朋友(五歲)變成咁,我老公都同意。
今朝我去產驗完,買埋餸,反到屋企噤鐘,開門既竟然唔係工人,係99仲要係傷風成個幾月都未好番嘅99咁我都唯有保持禮貌,但係就WhatsApp 問老公點解失驚無神又上左黎,結果係冇人知佢會上黎.....重點係佢仲索緊鼻,聲又沙,仲明顯有好多痰,而我只係今日放一日假產驗,屋企有大有細.....
不過話時話,上幾星期佢個鼻盟曬,我老公問佢咁病過黎做乜?佢話佢冇病,只係鼻敏感,我老公問佢,鼻敏感會有痰咩?佢都唔認,所以佢唔覺得自己病......
其實就算冇病,都勁唔鐘意佢成日失驚無神走上黎,真係好影嚮人,仲要有時密到一星期三次,上到黎又係咁點個工人,仲要人跟佢嗰套。Sorry,佢嗰套我地真係完全唔啱用,同佢講完,我地番左工又要工人用番佢嗰套,個工人都慘,有時自己做錯野俾佢個仔丙,仲要屈個工人做,已經試過佢個仔當面踢爆佢話喺個cam睇到曬,但係佢仲要咁厚面皮.....
對住呢啲99真係無言......

公爵府

lalalabb 發表於 17-4-25 14:05
都勁唔鐘意佢成日失驚無神走上黎,真係好影嚮人,仲要有時密到一星期三次,
99是否俾人教唆 ? 當年我99一星期自動波來足4~5日我屋企.有時仲要過埋夜.就是因為我妯娌同99講 : 你唔去住? 就俾人(我娘家)住晒啦 ?你唔去羅(錢) ? 就俾人羅晒啦? 而我99系最怕舌抵之人.在妯娌的危言聳聽之下咪死唔肯舌抵咁日日千山萬水的走來霸地盤LO ? 記得有1次系途中俾車撞.認真多得妯娌不少呀 ? 偷雞唔到舌扎米呀 ....

小肥楊    發表於 17-4-25 15:00
美菲絲    發表於 17-4-25 14:48

子爵府

美之選468 發表於 17-4-25 14:41
99是否俾人教唆 ? 當年我99一星期自動波來足4~5日我屋企.有時仲要過埋夜.就是因為我妯娌同99講 : 你唔去住? ...

應該冇咁癲掛~~~~~

不過好多奶奶都鐘意自出自入~~~~要做太后呀麻~~~

一來佢鐘意幾時睇孫就幾時睇~~~唔鐘意等你帶孫去俾佢睇(覺得俾你限住晒~~冇左主導權)

二來要做太后~~~間屋係我個仔既~~~我要黎洗乜通知呀~~~你以為你係我個仔既老婆就可以話事咩~~~~我係你老公呀媽~~~我話乜就乜~~~~

別墅

我老公係獨仔,佢地兩老冇做野,自己屋企又唔淸理,所以唔鐘意喺屋企,成日四圍去.....當我呢度係其中一個節目霸地盤一定架勒,佢唔喺度住都放一個櫃桶衫喺度,結果幾年冇陏過我阿媽就大部分時間喺度住,幫手揍小朋友同煮飯,好笑嘅喺佢過到黎,我阿媽會被安排出街但係99係完全唔識搸細路,煮野食同做家務(我老公都唔係佢揍),但係又鐘意聲大大點人做野,仲要襯我地唔喺度帶埋朋友上黎,我地全家人出旅行,佢兩老日日全日過黎等個工人服待,連我老公都係之後先知,真係難為個工人),佢地住公居,我地住都叫藍籌屋苑,佢地明顯係想入侵(但當年同佢地提議叫佢地交番間公居,俾我地買個三房居屋,我地間兩房俾佢地住,佢地唔肯)。坦白講句,好彩我自己份工唔錯,當年換呢個三房時,錢銀有D週轉問題,都係外家二話不說,行動支持,如果我係靠佢個仔,應該要俾佢呼喝
其實隨在霸地盤,佢本身都冇禮貌,我喺外家坐月,佢都係要上去就上去,永冇通知,仲要帶埋親友,我外家都大,佢仲要好似帶人去參觀示範單位咁

侯爵府

回覆樓主:

叫工人帶小朋友入房訓晏覺,99冇引就自動走人啦!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

Huuu 發表於 17-4-25 16:48
叫工人帶小朋友入房訓晏覺,99冇引就自動走人啦!

佢每次都十一點黎到,小朋友食完飯瞓覺佢喺廳打機(電話),最後食埋晚飯先走

公爵府

回覆樓主:

佢哋永遠覺得自己啲病唔會傳染畀人㗎

男爵府

回覆 美菲絲 的帖子

講得好

伯爵府

lalalabb 發表於 17-4-25 14:05
平時同奶奶真係無嘜兩句。自問自己冇辦法同佢相處,同佢講親乜嘢佢都一言九鼎,佢地成家人都係咁。提左老公 ...

邊有99敢好會理解呀

大宅

美菲絲 發表於 17-4-25 14:52
應該冇咁癲掛~~~~~

不過好多奶奶都鐘意自出自入~~~~要做太后呀麻~~~

無錯,佢哋以為自己係太后,大晒架,阿媽去個仔屋企理所當然,想點就點,完全唔會理人感受!

首頁

尾頁

跳至