論盡家傭

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

QQ70 發表於 17-4-28 16:52
個人咁 "方向" ( Ben sir 學堂教學), 入西人 group ! 岩哂咀形 !
拿~果個GROUP係西方人的..簡稱西人谷咋~

子爵府

歌莉泡泡 發表於 17-4-28 16:17
無他既...講法律計到足..係咪我每度電都同佢計?
叫佢早返屋企唔一定係做野姐...你大可以放野鬼咁等佢遊到三 ...
我e 家果件都係唔食隔夜麵包, 我唔理佢,
佢每朝湊完小朋友返學去麵包鋪買新鮮食 !

子爵府

歌莉泡泡 發表於 17-4-28 16:54
拿~果個GROUP係西方人的..簡稱西人谷咋~
字帶雙關

大宅

QQ70 發表於 17-4-28 16:55
我e 家果件都係唔食隔夜麵包, 我唔理佢,
佢每朝湊完小朋友返學去麵包鋪買新鮮食 !
佢自己比錢買?佢自己錢就話之佢啦....
我成日覺得..點解佢地咁窮來到香港之後咁巴閉既 呢樣唔食果樣唔食.
每餐要乜要乜....真心覺得佢地來渡假~

子爵府

歌莉泡泡 發表於 17-4-28 16:59
佢自己比錢買?佢自己錢就話之佢啦....
我成日覺得..點解佢地咁窮來到香港之後咁巴閉既 呢樣唔食果樣唔食.
...

佢自己錢, 我唔理佢啦 !
so far e 家姐姐黎左3個月, 表現尚可接受 ! 遲下還完錢, 唔知會點 !
佢初頭好懶, 樣樣試我底線, 有次我地一家出街食飯, 佢都有份去, 返到屋企接近11點, 叫佢好拿拿臨沖涼訓教, 佢夠膽死話家鄉習俗過左夜晚10點半唔可以沖涼, 佢都kai kai 地 !
有次夠膽死, 放左d 衫入洗衣機, 但無開個水喉, d 衫"乾洗", 照樣全部掛出去晾衫 ! 佢竟然話step 無錯, d 衫洗左, 我問佢, 點解d 衫岩岩洗完, 全部都自動乾左? 佢咪話 " i dun know 囉" ! 響馬來西亞 & 新加坡撈左10年, 無理由唔識用洗衣機 (我有教佢點用, 非法簡單), d 衫洗左or 未洗, 唔識分 ? 當我白之 or 低架?

男爵府

我之前嗰個工人講明要唔食罐頭佢話佢哋菲律賓啲人唔食罐頭
佢哋係食有機野
隔夜餸只有我食,佢係唔會食

咁至於其他方面:
咁我唔會比佢用我哋屋企個洗衣機
因為小朋友細費事撈亂啲衫洗
我只提供一個禮拜去一次Laundry 洗

男爵府

我依家個工人同我講佢話佢有個朋友菲律賓
個外國人雇主好好
幫佢簽左份約就算
由佢自己嘅香港

我話咁佢點生活
佢話佢哋係夜晚喺酒吧做侍應
我工人不知幾羨慕
我工人叫埋佢幅相我睇
我話好靚女喎
我話你又唔及人哋咁靚女
俾心機做嘢啦
之後佢都笑

其實入境處係咪好多漏動呢

大宅

QQ70 發表於 17-4-28 17:11
佢自己錢, 我唔理佢啦 !
so far e 家姐姐黎左3個月, 表現尚可接受 ! 遲下還完錢, 唔知會點 ! :b ...

我好感恩我而家個姐姐好好,90分,做野係有時有甩漏但你前一日同佢講叫佢做 第二日佢都記得 唔偏食 食量正常 有規矩 有禮貌 有笑容 主動 愛小動物同小朋友 未見過佢玩電話
佢做到我要求 我就咩都ok!但唔會縱 我唔會買工人怕 什麼有人質在手 No way!我唔會無左佢唔得 之前果隻死野咩衰野都做齊 所以 而家呢個正正常常我都當佢寶架喇 你岩呀 睇下還埋錢之後佢點

大宅

Loreal 發表於 17-4-28 18:37
佢哋係食有機野

梗係唔食罐頭唔食格夜啦 佢地食開屎架嘛!
男盜女娼 我個人係非常討厭菲人 由從發生左人質事件.... 我成日見好多玩野都係菲 唉 但僱主都有責任 人善被人欺

男爵府

我對工人都算係咁啦
又出電話
有直情係CSL開埋卡比佢

佢18/3 上工
3月底出人工
四月第一個禮拜日已經問我借錢
我照借

四月第三個禮拜同我講佢阿媽掛住佢佢話唔做
我話隨你啦我話咁你點樣還介紹費
佢話佢阿媽會賣地幫佢還錢
我話咁點解四月第一個禮拜,你阿媽話細佬要錢交學費,所以要借錢

我話唔緊要囉我話如果你要走嘅比一個月通知我啦
之後個兩日佢又話佢阿媽幫你所謂叫佢留低定走都無所謂

我都俾佢玩到暈暈地

大宅

Loreal 發表於 17-4-28 18:41
我依家個工人同我講佢話佢有個朋友菲律賓
個外國人雇主好好
幫佢簽左份約就算

你行一轉駱克道大把啦 隻隻都噴晒殺蟲水 低胸 摟diu裙 幾寸高爭 唔止釣鬼架 港男中坑都有 挨身挨勢 我見過....禿頭中坑係咁摸屎忽 佢就係到扭 做咩侍應丫 做家禽就真 一係就駁做港太

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Loreal 發表於 17-4-28 18:37
佢哋係食有機野

我以前大食bun Vicky, her home at Iloilo, 話個度好窮, 好落後, 種D野好奀. 種野用原始方法. 即係用天然的肥料啦, 即係有機種植

但佢食罐頭的, 話佢度無菜心芥蘭, 所以日日食菜心芥蘭. 但好招積, 淨食條遠

男爵府

真係唔好咁冇陰功啊講到啲工人咩悲歌
香港資訊咁發達係咪有啲咁嘅事情會發生呢

我諗大部份有小朋友嘅雇主
請個工人返嚟只會同佢菩薩咁樣供奉
點夠膽蝦佢呀

我哋香港人俾人吓就有

男爵府

回覆 lily-of-valley 的帖子

會唔會我唔了解因為工人同我講
叫我唔好再買菜蕊
她只食白菜仔

菜心煮埋之後佢真係唔識個喎

男爵府

回覆 歌莉泡泡 的帖子

你講開玩電話我個工人基本一無嘢做..就會玩電話
話因為佢阿媽搵返
或者佢家姐打電話比佢
總之就係屋企人打黎啦
咁你冇理由話比佢聽架

男爵府

Sorry
打錯字

我意思係佢屋企人打電話來咁你冇理由唔俾佢傾架嘛
唔俾去傾就好冇人道架嘛

大宅

Loreal 發表於 17-4-28 18:54
回覆 歌莉泡泡 的帖子

你講開玩電話我個工人基本一無嘢做..就會玩電話

我有講 如果家有事或有咩事都可以用 但唔係傾
你果隻野擺明蝦你啦 日日老母搵 你問佢洗唔洗送你返去陪佢呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Loreal 發表於 17-4-28 18:51
回覆 lily-of-valley 的帖子

會唔會我唔了解因為工人同我講

可能地方不同, 大食好鐘意菜心芥蘭. 而家呢個 man bun, 初來時, 唔食白蘿蔔, 蕃茄, 洋葱, 生蠔, 糯米. 點知過年食過蘿蔔糕, 食蘿蔔了. 蕃茄生蠔唔食, 但食薯條、雞寶點茄汁, 3次食晒. 見我地油菜蚝油, 佢又試, 又勁鐘意蚝油. 我煑羅宋湯一定落洋蔥, 意大利粉洋葱汁, 又食洋蔥了. 端午我包糉, 食過, 食糯米了.

不過我屋企的工人, 唔使煮野嘅, 我或媽煮. 因Pa 生前咀刁.

子爵府

歌莉泡泡 發表於 17-4-28 18:43
梗係唔食罐頭唔食格夜啦 佢地食開屎架嘛!
男盜女娼 我個人係非常討厭菲人 由從發生左人質事件.... 我成日 ...

我都係唔 like 賓記, 所以我唔請賓賓 ! 以前份工, 見唔少玩野嘅都係賓 ! 最鐘意借財仔 ! 當然印印都有好多極品!

男爵府

同埋最近我發覺有一個共通點:
我呢個嚟咗兩個月都唔夠嘅工人
同我講話唔做
之後又話做

之後到我家姐嗰個工人
得閑又話做得閑嘅話唔做
其實佢哋係咪諗住咁樣講呢等我哋對佢冇要求做錯野都唔夠膽話佢哋
因為真係驚佢哋走

其實呢啲係咪佢哋嘅策略呢

請問報紙記者可否做一個特輯係雇主悲歌呢
極度無奈
錢就俾足
汽又受足

首頁
45678...9

尾頁

跳至