在職全職

跳至
[全職媽媽] 老公成日叫我揾工  

首頁

尾頁

男爵府

老公差不多隔日就同阿囡講「叫媽媽出嚟返工」,又同我講「出返嚟做野」,我問佢係咪認真嘅,佢又話唔係,講下啫⋯⋯唔係認真嘅就咪成日講喇,我唔識分你邊次認真邊次講笑,唔通你鐘意我日日問你今日公司掂唔掂咩我出山之前要計劃揾人湊囡嫁......

唔知有無媽媽會好似我咁,聽埋呢d廢話會好炆,有種無型壓力!

大宅

回覆樓主:

有. 佢成日話我出嚟做嘢就可以買多層樓.但係又冇諗過有冇討論過邊個湊兩個細嘅. 靠佢阿媽又畀人篤背脊, 又有說話聽. 諗番起我兩次坐月就抑. 請工人又要預留一筆.

翡翠宮

隔日講, 即係唔係廢話啦.

複式洋房

佢根本就係想你返工,去過唔系唔會重複提。聽到真系好煩

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我c6從無叫我揾工

大宅

回覆樓主:

日日都叫,想殺左伛

大宅

有呀,成日有此無意都講下,唉,我都明,一個人搵錢係壓力大d, 但聽到都會有d唔開心架

別墅

好明顯老公係想你出去打工,不過唔敢開口,經常掛係嘴邊都唔係廢話,如果你唔想做野住,可能要同老公傾下你既諗法,等佢有個預算。

別墅

尼個問題要你地兩個傾下, 如果先生隔日講, 應該就唔係廢話, 要了解佢既諗法同埋要比佢知你既諗法, e.g.照顧囡囡既問題, 經濟上既問題......尼D都係要通過溝通先知

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

傾過下,佢係呢排成日加班返工好攰,再加上個囡成日係佢出門都唔捨得佢,叫爸爸唔返工,所以搞到佢成日咁講。問佢係咪想我出返嚟做減輕下,佢話暫時ok.! 佢係口痕揾地方舒發下.....

侯爵府

香蕉宝宝 發表於 17-4-29 12:22
傾過下,佢係呢排成日加班返工好攰,再加上個囡成日係佢出門都唔捨得佢,叫爸爸唔返工,所以搞到佢成日咁講 ...

如果你主動話搵工,佢好贊成,無反對,就係好想你做嘢

其實你想唔想投入返勞動巿場?
8-)

男爵府

回覆:老公成日叫我揾工

最討厭啲口水佬,哦哦喔!成日想老婆在家嘆世界吾洗勞心勞力勞氣?最好老婆做2份工作養起頭家,痴孖根打一句問一句都是返工好過揍小朋友,不過想陪伴他們成長有一個快樂開心的童年,何況求助於人係好受氣既,好頭痛作為一家之主都冇啲承擔能力!

別墅

tommy715 發表於 17-4-30 07:30
最討厭啲口水佬,哦哦喔!成日想老婆在家嘆世界吾洗勞心勞力勞氣?最好老婆做2份工作養起頭家,痴孖根打一句 ...

男人揾錢壓力都大的, 我諗女人做份part time 幫手都好呀。

珍珠宮

樓主,老公已經講到出口,如果你吾去做野,後果自負,男人通常唔會直接話比你知道一D野,佢幾錢人工,家人開支你應該知道,如果經濟上個男人辛苦的話你不如出去做工好過,吾好用小朋友嘅童年為借口,男人一個人搵三個人食好重皮假

ml628    發表於 18-1-25 13:06
ml628    發表於 18-1-25 13:05

男爵府

anna59 發表於 17-5-1 13:25
樓主,老公已經講到出口,如果你吾去做野,後果自負,男人通常唔會直接話比你知道一D野,佢幾錢人工,家人 ...

已傾,佢講未係時候出山,我老公揾幾多我好清楚嫁現階段無任何負擔

珍珠宮

香蕉宝宝 發表於 17-5-1 14:01
已傾,佢講未係時候出山,我老公揾幾多我好清楚嫁現階段無任何負擔
...
最緊要大家有溝通,大家明白大家個心㸃唸就得喇

翡翠宮

成日咁講咪係真嘅咯,你問佢佢可能心虛遮

翡翠宮

我做過FTM 幾個月
真係不是味兒
除非好有錢Or 老公Or 外家Or 自己父母好有財力,簡單D 講句唔使憂啦
如果唔係搵份Part Time Or 自由度高既工係必要既
HK 地咩都係錢,咁後生就唔做野
係浪費左自己,五年後回頭看自己做過乜(為自己)原來乜都冇為自己打算過就後悔莫及,唔可以單純依靠老公
自己係一個獨立個體,要有收入去肯定自己

複式洋房

Smallraindrop 發表於 17-5-8 13:35
我做過FTM 幾個月
真係不是味兒
除非好有錢Or 老公Or 外家Or 自己父母好有財力,簡單D 講句唔使憂啦

我都以為ftm 好好,可惜做咗不夠1年。4面受敵,老公又搵唔多,樣樣野都加,而家搵人湊返個女,都是加入職場搵錢。純分享。

首頁

尾頁

跳至