在職全職

跳至
[全職媽媽] 老公成日叫我揾工  

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

你有冇同佢講家用唔夠?所以先廹你。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

有時啲老公淨係識話叫我哋出嚟做嘢,但無諗過我哋去咗返工,屋企邊個理?
啲老公叫我哋出嚟做嘢,有時會係我哋喺屋企集中力會去咗佢度。唔使成日煩住佢

複式洋房

香蕉宝宝 發表於 17-4-26 15:33
老公差不多隔日就同阿囡講「叫媽媽出嚟返工」,又同我講「出返嚟做野」,我問佢係咪認真嘅,佢又話唔係,講 ...

可能老公唔想你同社會脫節,先至叫你去搵工做。或者搵一啲彈性嘅工作,唔使用晒你啲時間。咁樣可以賺到啲錢,又有時間照顧屋企

複式洋房

lovejoypeace 發表於 17-11-20 22:24
可能老公唔想你同社會脫節,先至叫你去搵工做。或者搵一啲彈性嘅工作,唔使用晒你啲時間。咁樣可以賺到啲 ...

我照顧屋企八年,而家計女返咗學,有少少時間,可以做下野,賺到少少

別墅

Smallraindrop 發表於 17-5-8 13:35
我做過FTM 幾個月
真係不是味兒
除非好有錢Or 老公Or 外家Or 自己父母好有財力,簡單D 講句唔使憂啦

好同意!

男爵府

開心吸收勳章

出來返做野可以幫補家庭經濟,拒講得出肯定想你出來做啦.
我生左一個月唔夠就出來做了.無辦法 ,手停口停.

洋房

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆樓主:

冇咗經濟能力,靠老公,實有説話聽。我老公之前夠話生咗不用返工。但生前生後都冇加家用。我又唔想成日留喺屋企,結果生完兩個月即返工。搵家人朋友幫手湊。唔想同社會脫節。

禁止訪問

複式洋房

香蕉宝宝 發表於 17-4-26 15:33
老公差不多隔日就同阿囡講「叫媽媽出嚟返工」,又同我講「出返嚟做野」,我問佢係咪認真嘅,佢又話唔係,講 ...

咁囡囡幾大呀?
你自己有無諗過做野幫輕下
因為男人開到聲其實想 但你問未必認因要面啊

複式洋房

回覆樓主

我同你相反 老公唔俾我出返嚟做野 話個仔邊個湊 又話請人湊唔放心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

俾4大長老湊
為搵食都無計
一闊3大,而家夠,將來都未必夠,一個家庭點都要有儲備
唔係搵幾多洗幾多,淨少少過得去就算

侯爵府

回覆樓主

佢都唔明冇backup,要就到照顧小朋友既時間唔係咁容易

複式洋房

如不是經濟原因, 再講我就會發皮氣

大宅

yubaba 發表於 17-4-26 17:23
有. 佢成日話我出嚟做嘢就可以買多層樓.但係又冇諗過有冇討論過邊個湊兩個細嘅. 靠佢阿媽又畀人篤背脊, 又 ...

我小朋友細果陣我奶奶成日問我幾時出番黎做嘢?會唔會出番黎做嘢,見一次問一次,有次我頂佢唔順話唔會,更加同佢講我之前份工不之幾筍,為小朋友放棄我都好大犧牲架。佢就唔敢再問,至於我老公,佢唔會問呢個問題,因為陪仔始終最重要。

大宅

小憶憶憶 發表於 17-4-27 11:32
佢根本就係想你返工,去過唔系唔會重複提。聽到真系好煩

我都覺得樓主老公係講真,我做咗FTM七年,起初老公都有問過我會唔會再出山番工,不過後尾生多咗個,發現有工人都唔夠人手湊仔,就冇再問過我,以前成日問我呢個問題嘅人係我99,好似我唔出黎做嘢好有問題咁,其實我地FTM當初放棄份工真係好大勇氣,我當初份工仲要有housing ,超荀,超正添呀!而家d仔讀小學,仲忙根本冇時間番工。

首頁

尾頁

跳至