興趣嗜好

跳至
[寵物] 新手養貓

首頁

尾頁

男爵府

接左貓貓(3個月大)返屋企已經2個星期, 好多野吾識
想問佢地係咪要打針? 幾時要打? 多數去診所定寵物店打?

另外係咪要食杜虫藥? 幾大同幾耐食一次?

THANKS!!

不求失,不求得,但求開心得唔得。

男爵府

cox 發表於 17-4-26 17:53
想問佢地係咪要打針? 幾時要打? 多數去診所定寵 ...

去診所檢查一次睇下耳仔,眼仔,同其他再打第一次針,順便可叫醫生餵埋杜虫藥

侯爵府

幼貓最好服用lysine 到一歲,打好底子。可去寵物店問問及上網看看

瑪瑙宮

通常要打3針。分開日期。去口碑好既寵物診所。有乜唔明到時問醫生。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

出世頭50日要打第一針, 只后兩个月, 每月打一針,以上三針, 之后每年打一針

貓B~3個月要食杜虫葯(康圖)一次,
貓貓唔帶出街, 可以每3個月或每季一次杜虫,

有3個月大, 依家潮湿要滴定蚤水(revolution)
睇說明書滴頸, 滴咗唔好沖涼住

男爵府

吾該晒各位, 長左好多知識, 咁我帶佢去診所檢查下, 順便打針

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

今日帶左佢去醫生到打針,
醫生仲好細心幫佢檢查,話佢好健康,
教我地點養貓貓,
跟住我地買埋藍盒revolution隻藥,
姑娘話可以杜蝨同蟲都得!

但可能今日打左針,貓貓成日都好攰咁。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

cox 發表於 17-4-30 23:36
教我地點養貓貓,

唔嘔就得

男爵府

嘔就無嘔, 但呆左2日, 個身有D熱咁, 成日掛住瞓,

仲驚佢打完針吾適應, 發消咁,

好彩今朝起身醒晨返番, 宜家先吾使擔心.

瑪瑙宮

cox 發表於 17-4-30 23:36
教我地點養貓貓,

摺耳貓?打完針會攰D。正常唔使擔心。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

moonlight9198 發表於 17-5-2 13:17
摺耳貓?打完針會攰D。正常唔使擔心。
THANK YOU!!
係呀, 尋日都好擔心, 諗住如果都係咁, 帶佢睇醫生,

今朝見佢識黎等我起身, 知佢無事!

首頁

尾頁

跳至