自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

即使系香港訂咗位,
去唔到又唔打電話去取消

轉載

據日本傳媒報道,兩名女事主年約34歲,同樣姓盧,原定前晚抵達立山黑部入住位於海拔逾2,400米高室堂車站的溫泉旅館「雷鳥莊」,但兩人至晚上9時許仍未出現,旅館為安全起見決定報警。當地警方消息指,旅行社職員前日下午5時22分收到二人「在大雪中迷路無法到達旅館」的電子郵件後,自此與兩人失去聯絡。富山縣警方昨晨派出直升機到室堂總站、地獄谷及雷鳥莊附近搜索。
本報就事件昨向香港入境事務處查詢,傍晚獲回覆指已即時透過外交部駐港特派員公署及中國駐名古屋總領事館了解情況。入境處已主動聯繫當事人,得悉二人身處安全地方,並向他們提供適切意見。據了解,二人失聯後一直安全,因為大風雪臨時改變行程,但未有通知旅館。
本報向雷鳥莊查詢,旅館表示事主經旅行社訂房,昨晚9時半後仍未現身,嘗試聯絡二人不果;當時正在下雪、室外視野不佳,旅館擔心之下決定報警求助。

男爵府

去唔到都要通知,離譜

子爵府

訂左去唔到,應該通知聲。係香港訂左食飯,臨時有事去唔到。我都知會酒樓,。等人地可以重新安排。基本禮儀。

Winyi    發表於 17-4-28 14:17
wcpcelia    發表於 17-4-28 14:06
sonet    發表於 17-4-28 12:19

用戶要求終止服務

畀面勳章

bbeasy25 發表於 17-4-28 09:24
去唔到都要通知,離譜

佢有通知旅行社,佢經旅行社訂房

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話早一日通知左旅行社, 係旅行社好似冇通知酒店

男爵府

過份啦!點都要通知聲!

瑪瑙宮

大廚勳章

bbeasy25 發表於 17-4-28 09:24
去唔到都要通知,離譜

佢有通知不過個方法好戇居囉,已經好遲,佢竟然係電郵去酒店網通知去唔到。。。但係係人都知酒店網唔係即時處理架啦電郵。之後想聯絡又找不到。。所以即係等同冇通知。。

已經去到當地就應該直接同酒店聯絡啦。。。酒店其實好好雖然已經付錢,但唔見咗人出現check-in都好認真擔心個客人有危險報警

侯爵府

2018復活節勳章

peggy65 發表於 17-4-28 09:05
即使系香港訂咗位,
去唔到又唔打電話去取消

呢件事件真係要勁讚酒店, 人命好緊要, 佢地做咗最好嘅決定

至於通知個方面, 客人個方法又真係差咗啲,要人擔心, 其實一個電話可以解決到問題點解唔打係sent email?

send email時間應該仲多過打一個電話吧?

正如: 唔知點解, 唔識路寧願搵gxxxle 都唔問人

珍珠宮

回覆樓主:

狼來了的故事。下次如果真係有旅客唔好彩天氣關係抵達唔到酒店,酒店/當地警方唔知仲會唔會咁著緊搵。人地唔再信都真係唔怪得人

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

日本人做事好認真,呢兩位港女好失禮。

珍珠宮

香港既質素為何下跌,我們實在要反醒。

我記得一畢業搵工,某份小公司既工second in我唔想去。我打去同佢講我都係唔到,打搞晒。個女boss好愕然話我竟然主動通知,好想我去再in.
我都好愕然,咩呢樣野唔係人人應該識做會做咩?

誠信好重要! 雖然你可能以為人地都唔識自己,放飛機都唔怕尋仇!但你要記住, 你既行為正代表你家教! 代表你有無受教育! 代表你的城市是否文明! 代表你的國家... 看在眼裡的人就在評分:原來香港人! 原來家教如此! 原來教育如此! 原來人格如此!

一次! 就比你拖垮! 要再有信用,可能做十次都未補得返!

男爵府

好憎呢D人..
我年年都去日本架..
咪整衰香港人既聲譽
我覺得日本唔駛guarantee既BOOK房好方便...好為客人著想
第時無左點算先??? 有D旅館已經開始要旅客一定比guarantee la..

你唔去SD個EMAIL/打電話講清楚啦
咩迷路? 用咁既藉口取消會令人誤會架。

好乞人憎 仲搞到搜索隊 警方 etc

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唔好話旅遊喇!
平時約好晒食飯,真係有突發嘢去唔到,我都會打電話通知朋友!會叫人計埋我份錢!我去唔到都會照俾!

wcpcelia    發表於 17-4-28 14:06

禁止訪問

侯爵府

我朋友經營高級餐廳,佢最怕情人節,好多生客訂枱,但又 no show. 五點至 confirm 完,七點唔見人亦唔接電話。

唔通突然甩拖?

水晶宮

Chole 發表於 17-4-28 12:17
我朋友經營高級餐廳,佢最怕情人節,好多生客訂枱,但又 no show. 五點至 confirm 完,七點唔見人亦唔接電 ...

香港通訊太方便、成日有人whatsapp 話黎緊、無諗過人地收唔收到、當然個人修養都係問題、約人八點、八點半齊人算好、久而久之、準時既都唔想早到

琥珀宮

好似話解釋咗有通知咗旅行社

水晶宮

睇到酒店好著緊客人

子爵府

回覆 luckybaby2011 的帖子

所以好怕大時大節已經限時交枱,有小朋友左攪右整遲到就冇得好講,
單身的都成日遲,
次次成圍枱人等佢半個鐘

複式洋房

如果通知左就唔洗搞到咁大啦

首頁

尾頁

跳至