心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年年頭公裁員我係其中一個,原本諗住公冇乜野既都做到退休架喇,因為都做左14年了!
但好可惜都係等唔到退休就要走人!而家係另一間公司做reception ,之前都做開reception 既,但呢間公司係大公司,好多人,之前係細公司最高峰期都係得50幾人,而家間公司有成1600幾人!我4月頭入職,初頭都冇咩既拍我既同事,但呢两日個同事一句說話都冇同我講,我心諗緊係唔滿意我,點知尋日佢終於出聲,其實我已經好用心做用心記,但可能真係年紀唔細記性差,同埋太多人太複雜未咁快上手,好似問多句都唔想答我咁!話就話我之前都係做reception 但背景工種都唔同,好難一時三刻就全部都記得!但呢两日個同事就因為我問多句就唔鐘意,一輪咀話我!好唔開心,但我會自我調節,都出來做左咁耐野!去到邊都總有一個呢啲同係左近!我都係想講出來舒緩一下!講完好多了!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Holly@@ 發表於 17-4-29 16:25
今年年頭公裁員我係其中一個,原本諗住公冇乜野既都做到退休架喇,因為都做左14年了!
但好可惜都係等唔到 ...
其實壓力係外在野,好睇自己財政,如果經濟好無問題喇

瑪瑙宮

埋佢講乜, 最緊要有工開, 有糧出.

複式洋房

真係唔記得可以寫notes 記底佢,再唔係用網上一D software 例如google keep/to do list/set canleder 提醒自己,依家初接手同事唔體諒就唔洗太介意,總有一日你會上手到時有上司賞識你就已經足夠。加油!

別墅

多謝回覆!其實好多時工作唔難,難就難在人事關係,我會繼續努力!

瑪瑙宮

Holly@@ 發表於 17-4-30 02:26
多謝回覆!其實好多時工作唔難,難就難在人事關係,我會繼續努力!
我个同事都係咁,比人話冇記性話到而家,雖然冇記性点都好过懶散,但佢似乎都冇乜改善。

別墅

Holly@@ 發表於 17-4-30 02:26
JM, 我都有類似的經驗...只要上到手, 同事覺得你可以幫到手, 減輕佢地嘅工作量, 自然無事架啦

唔知JM有冇方法可以幫自己盡快上手嗎?

你之前的工作做了10多年, 要適應新環境係唔容易嘅...

加油!! 俾正能量你!

別墅

啤梨腰小姐 發表於 17-5-6 16:02
JM, 我都有類似的經驗...只要上到手, 同事覺得你可以幫到手, 減輕佢地嘅工作量, 自然無事架啦

唔知JM有冇 ...

好多謝你支持!我會加油(emoji)

大宅

現在既人對人既包容同態度真係比以前差好遠,但樓主你忍一下,再比多點努力,過渡左就冇事。

加油

別墅

wingwing2009 發表於 17-5-11 12:47
現在既人對人既包容同態度真係比以前差好遠,但樓主你忍一下,再比多點努力,過渡左就冇事。

加油

係⋯⋯真係冇包容可說,我番左一個月工,差不多日日都揾野來鬧我,問又唔答,就算答都答得好唔清晰,好似你死你事咁,大佬⋯⋯我番得一個月工佢唔係expect 我識飛呀!
就算我做左10幾年reception 都好,公司性質背景各樣都唔同,人又多,我之前做個間係中型公司,但呢間係大公司,人多成4倍,樓層又多,我之前得一層幾十人!就算幾咁叻都要時間去適應架!都唔明點解做同事要咁!我今個星期日日肚柯,今日終於頂唔順去左睇醫生,醫生話我焦慮証!我都唔知點取捨⋯⋯好煩惱!

男爵府

你個同事一輪咀話你咩呀?

大宅

開心吸收勳章

加油
平淡是福

水晶宮

不要怕,多D觀察同事點做,自己寫筆記

禁止訪問

別墅

多謝你地!但我朝朝番工前都肚柯,食左葯睇左醫生都係冇乜改善!其實道理我明,邊到工作都有人事問題,但個心都係好糾結!我應唔應該揾過第二份工呢⋯⋯

子爵府

Holly@@ 發表於 17-5-16 07:38
多謝你地!但我朝朝番工前都肚柯,食左葯睇左醫生都係冇乜改善!其實道理我明,邊到工作都有人事問題,但個 ...

我會贊成搵過份工,身體要緊。

其實樓主有14年經驗,中型公司轉大型公司都可以,相信再搵過份唔難。加油!

大宅

回覆樓主:

有同感,而家d人唔鐘意教人,返工第一日已經比好多野你做,仲要當你識晒咁!

別墅

jessiewong5 發表於 17-5-17 23:43
有同感,而家d人唔鐘意教人,返工第一日已經比好多野你做,仲要當你識晒咁!
...

咁個份工你而家仲有冇做呀?

禁止訪問

別墅

Holly@@ 發表於 17-5-16 07:38
多謝你地!但我朝朝番工前都肚柯,食左葯睇左醫生都係冇乜改善!其實道理我明,邊到工作都有人事問題,但個 ...
jm, 如果你覺得自己已經盡左力做, 但同事仍然唔滿意, 而身體的問題愈來愈嚴重, 或者都係一個可行的方法...

唔知jm 對你的工作前路有冇咩諗法呢? 例如想晉升? 有一些目標想達到?

首頁

尾頁

跳至