美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我48,比同學保養得差,打算了解充足之後去微整形。應該前後有一段時間用平價產品,維持住就好。最近10年都是用專櫃牌子,整套用。

多謝大家意見!(≧∇≦)

珍珠宮

本月剛輪流又用回clinique

1.黃金防曬spf30
2.綠色洗面泡
3.紫色卸妝油
4.moisture surge
5.custom repaire serum

珍珠宮

手霜一直用平價,現試用jurlique rose,有一點效果。

珍珠宮

asweetmom 發表於 17-5-2 08:04
手霜一直用平價,現試用jurlique rose,有一點效果。
夜晚EA Ceramide Capsules 打底,再搽handcream,效果明顯!

想有靚手要用搽面既標準

珍珠宮

回覆 greentea000 的帖子

你認為jurlique手霿如何?值得長期投資?

大宅

據我數年經驗,覺得護膚品就算好也只是保濕功效,不要期待可減wrinkle可以令年齡肌回春,不要有false hope!

回復青春要醫美,貴也是值。(效果來說)

名牌護膚品的貴,是花在廣告推廣,大shopping mall的租,大家想想就明白。

珍珠宮

回覆 鰻魚仔 的帖子

但是一分錢一分貨呢,打laser後的修護產品也很貴!( ̄∇ ̄)

水晶宮

我覺得, 未出斑、未有紋, keep住做好防曬+用護膚品 (e.g. 早晚用Vitamin C + Retinol), 的確有效延遲出斑和出紋....(但重點係有效成份配方, 醫學牌子一定比專櫃化妝品牌有效)。

如果已有斑, 打laser一定快過你搽skincare, 但打完laser都要美白產品 (alpha arbutin/ hydroquinone/ Vitamin C...)+防曬去維持laser效果。

打嫩膚laser後, 都要用skincare去keep up或延長laser效果 (外國醫生主要都係建議Vit C and retinol作長期保養)。

所以又不能否定skincare效用, 只不過係要睇成份, 有budget就用出名的醫學牌子, 一定好過counter brands, 冇budget就學睇成份, 搵d性價比高的產品用。

而滋潤補濕鎖水, 用平價產品(面霜)或用facial oil (好多靚油其實比專櫃面霜更平更有滋潤修護效果)。

珍珠宮

回覆 Elenalan 的帖子

可否告知你早晚各用多少支不同產品?不計清潔

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-2 13:26

早: eye serum + eye cream
Vitamin C Serum (face + neck)
moisturizer
sunscreen

晚:
eye serum + eye cream
Retinol (face + neck)
facial oil

基本上同一時段, 只用一種修護性精華 + cream/facial oil

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-2 13:26

清潔:早上用清水
晚上用cleansing oil + 手工皂

唔用toner, 如果洗完面又未及時搽skincare, 就會噴下花水令塊面有d濕氣, 先再搽skincare。

珍珠宮

花水為何比toner好?

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-2 13:37

花水為何比toner好?
大部份toner都係多餘人工成份, 除非係想用d去角質toner (e.g. 有glycolic acid/ AHA), 但我冇咁o既需要。用花水成份全天然, 作用只係令皮膚濕潤, 令之後用鎖水產品(e.g.透明質酸成份)可以發揮作用(透明質酸呢類water binding agents要有水份先可以吸實水份子形成補濕層)

珍珠宮

那麼用蒸餾水也可以?(≧∇≦)

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-2 13:50

那麼用蒸餾水也可以?(≧∇≦)
蒸餾水+甘油都幾好架, 有補濕效果

男爵府

Elenalan 發表於 17-5-2 13:41
大部份toner都係多餘人工成份, 除非係想用d去角質toner (e.g. 有glycolic acid/ AHA), 但我冇咁o既需要。用 ...

可唔可以介紹下你用邊隻牌子保濕?我之前有睇過你講解維c個post, 之後有用g lotion and white lady.....咁用花水好d定g lotion好d?

另外,想請教皮膚開始鬆,應該用咩好?

男爵府

Elenalan 發表於 17-5-2 13:31
早: eye serum + eye cream
Vitamin C Serum (face + neck)
moisturizer

請問有邊隻eye serum好介紹?我用開estee lauder, 覺得用同唔用無咩分別!

大宅

Elenalan 發表於 17-5-2 13:12
我覺得, 未出斑、未有紋, keep住做好防曬+用護膚品 (e.g. 早晚用Vitamin C + Retinol), 的確有效延遲出斑和 ...
我24歲,連續三晚使用retinol 1%,之後搽cream有好少好少的刺痛,而家只搽法令,用左1 weeks暫時冇咩唔同..

水晶宮

bemybride 發表於 17-5-2 15:09
我24歲,連續三晚使用retinol 1%,之後搽cream有好少好少的刺痛,而家只搽法令,用左1 weeks暫時冇咩唔同.. ...

24歲太後生皮膚冇任何aging signs用retinol都未必見到效果

我30幾歲先開始用retinol,但我只用到<0.5%

珍珠宮

bemybride 發表於 17-5-2 15:09
我24歲,連續三晚使用retinol 1%,之後搽cream有好少好少的刺痛,而家只搽法令,用左1 weeks暫時冇咩唔同.. ...
jm,這麼年輕用高濃度retinol是為何?不怕毀容?

首頁

尾頁

跳至