跳至

首頁

尾頁

洋房

我15年尾澳洲境内申请Partner visa,到现在还没有消息,有人可以分享多久才批吗?谢谢

民房

hello, 我是2015年12月尾申請, 今年2017年4月才批TR下來
我是找中介的, 聽說自己申請會快很多
希望幫到你

複式洋房

我幫我老公16年尾申請 17年頭已經收到移民局信叫我做police check,但係做完之後無晒聲氣

民房

其實而家基本上都要等12-16個月... 愈來愈慢, 不過無搵你的話, 多數是批的, 只是要等

男爵府

熱血勳章

回覆樓主

在香港申請PR要那麼久嗎?我見Australia visa forum 其他國家都是只是大概六個月至10月左右咋喎!香港仲要係low risk country添!

洋房

回覆 yo2shane 的帖子

Thanks for your reply. 岩岩收到email叫我做police check, 希望快d批喇,好厭倦無止境嘅等待。。。

洋房

回覆 wingzero 的帖子

我係澳洲境內申請嘅,可能同境外申請唔同境內申請宜家一般都一定超過一年

男爵府

熱血勳章

dimsumpig 發表於 17-6-11 20:53
回覆 wingzero 的帖子

我係澳洲境內申請嘅,可能同境外申請唔同境內申請宜家一般都一定超過一年

咁你係申請801嗎?我剛剛在香港申請了309,希望不用等14個月啦!

洋房

回覆樓主:

個人經驗:
13年12月底onshore申請 (一交完申請就叫我police check)
14年7月返香港時順便拎香港良民證 (想等返香港做, 所以依邊申請卡住, 因為immi一日未收到hk良民證一日都唔會繼續審批)
14年10月批tr
15年10月邀請我申請pr
16年8月批pr
依家immi講到明條隊比以前長, 由申請到批tr都至少1年, 所以大家比d耐性等下。有英國朋友都一樣等左好耐先批, 所以大家只要交齊嘢, 唔好等到要佢地催先交, 咁會smooth好多。

洋房

wingzero 發表於 17-6-11 21:01
咁你係申請801嗎?我剛剛在香港申請了309,希望不用等14個月啦!

我朋友申請309, 早我2個月申請, 最後都係早我2個月批, 雖然條隊好似快d, 但佢話中間非常煩, 狂補交資料, 佢已經冇拖即刻交, 但真係煩好多。最主要係因為offshore交, immi會好concern你地段關係點維持, 再決定真偽

洋房

yo2shane 發表於 17-6-9 08:28
其實而家基本上都要等12-16個月... 愈來愈慢, 不過無搵你的話, 多數是批的, 只是要等 ...

都唔一定, 有人冇俾佢揾過, 之後就reject咗申請。亦有好似我咁, 佢地唔記得要send良民證form俾我拎去搞, 要我催佢地先醒起...

別墅

arcer 發表於 17-6-25 06:58
我朋友申請309, 早我2個月申請, 最後都係早我2個月批, 雖然條隊好似快d, 但佢話中間非常煩, 狂補交資料, ...

如果結婚都就5年,又有2個小朋友,應該無咩好懷疑吧

別墅

arcer 發表於 17-6-25 06:58
我朋友申請309, 早我2個月申請, 最後都係早我2個月批, 雖然條隊好似快d, 但佢話中間非常煩, 狂補交資料, ...

我地凖備交from,希望順利

男爵府

熱血勳章

arcer 發表於 17-6-25 07:04
都唔一定, 有人冇俾佢揾過, 之後就reject咗申請。亦有好似我咁, 佢地唔記得要send良民證form俾我拎去搞, ...

我係Online申請309架!其實大部份嘅文件我已經upload咗,而家剩返未驗身同未做良民證,但係我見其他論壇話點都要等assigned co電郵咗俾你先至去做,因為呢兩份文件只有一年期限,咁我係咪應該預早做左先好啲呢?process time係咪會快d呢?

洋房

Mis_ca 發表於 17-6-25 12:16
如果結婚都就5年,又有2個小朋友,應該無咩好懷疑吧

我聽聞有台灣朋友, 結咗婚, 有2個小朋友, 搞左一輪都係唔批, 唔知真唔真, 佢覺得原因係因為唔係住埋一齊, 所以去appeal... 雖然唔知真偽, 但immi嘅嘢, 有咩證據最好拎晒出黎, 希望你一切順利!

洋房

wingzero 發表於 17-6-25 22:13
我係Online申請309架!其實大部份嘅文件我已經upload咗,而家剩返未驗身同未做良民證,但係我見其他論壇話 ...

香港良民證係要immi發張form俾你, 你拎埋一齊去做, 所以你都冇得預先做。不過如果你見真係等太耐都冇send俾你, 你最好催下佢哋。

別墅

arcer 發表於 17-6-26 18:07
我聽聞有台灣朋友, 結咗婚, 有2個小朋友, 搞左一輪都係唔批, 唔知真唔真, 佢覺得原因係因為唔係住埋一齊, ...

你意思係,佢地一直唔係一齊住?

洋房

Mis_ca 發表於 17-6-26 21:19
你意思係,佢地一直唔係一齊住?

好似有住過一齊, 但可能好大部分時間冇, 詳情我唔肯定

首頁

尾頁

跳至