懷孕前後

跳至

首頁
12345...37

尾頁

別墅

jjbtong 發表於 17-5-11 10:10
原來如此,可能每個人對藥反應不同

個人對藥的反應不同,我問威院醫生,佢地話塞藥會對子宮頸效果會直接啲,食抗宮縮藥因為會經過肝去吸收,會無甘直接,而且有些人會頭疼頭暈的副作用,所以不開這藥我食!

別墅

suzanzan 發表於 17-5-11 10:18
個人對藥的反應不同,我問威院醫生,佢地話塞藥會對子宮頸效果會直接啲,食抗宮縮藥因為會經過肝去吸收, ...

明白了。找不合適方法很好呢!我都要正面加油,為了寶寶努力。你是的目標,多謝你❤️

別墅

jjbtong 發表於 17-5-11 10:35
明白了。找不合適方法很好呢!我都要正面加油,為了寶寶努力。你是的目標,多謝你❤️
...

希望借我小小既分享 可以幫助到有同樣問題的媽媽!只要有信心 寶寶都能足月順利出世!

別墅

suzanzan 發表於 17-5-11 11:12
希望借我小小既分享 可以幫助到有同樣問題的媽媽!只要有信心 寶寶都能足月順利出世!
...

係啊!好需要有一樣經歷的過來人,分享、鼓勵。

大宅

回覆 jjbtong 的帖子

我早2日,一夠12週,就係孫醫生度落左托,因為長度得返2.9,加上之前3次小x都唔知關唔關長度事,孫醫生一話可以落托我立即落。但想請教一下,我落左2日仲未慣,覺得好un,行要慢動作,你隔左幾耐習慣左個環?
醫生叫唔會谷便便,但我覺得連小便都難左,成日有肚仔痛想去大大既感覺但又唔敢用力。
醫生開左宮縮藥俾我,我唔知點係宮縮,佢話肚會實,20週左右會有,但我黎一兩日都覺得個肚感覺好複雜,判斷唔到係咪宮縮,但又唔敢亂食藥,今日打去診所問姑娘話我判斷唔到可唔可以照食,佢話可以我先敢食。食左又真係成日唔痛,但咁早就宮縮,係咪好危險???好擔心丫,大家可唔可以分享下戴左托既感覺?
我暫時分泌物都唔係太多,上廁所令我最煩

別墅

florianowen 發表於 17-5-13 22:31

我早2日,一夠12週,就係孫醫生度落左托,因為長度得返2.9,加上之前3次小x都唔知關 ...

我帶完又唔覺得un住喎!因為佢應該唔係放門口位,應該放得好入向子宮頸口,定係你型住型住?

反而我帶完第二日, 有水同粉粉地既野流出黎。問左醫生佢落環用左消毒藥水同塞藥溶左既粉黎。再第日就開始有分咇物。

至於宮縮,你食左唔痛。咁你未食藥前邊度痛?宮縮應該唔會痛架喎。我未試過。宮縮肚實實,如果痛,問問醫生講佢知你咩位痛。

PS:多飲水、食菜、生果,真係好難硬便便架。但記得痾唔到千祈不要夾硬,唔好坐太耐,下次再試。同埋買高膠櫈仔,沖涼,唔好企太多。完全卧床,一齊加油

大宅

係丫,我成日型住有舊野,所以好唔自在。原來啲粉粉係消毒野,我仲諗住下次問醫生添。
我黎2日係咁㩒下個肚,又唔覺實左,痛既位置係毛毛位對上,同2邊腹部,我都懷疑係咪子宮大左,扯住個啲痛,姑娘話抗宮縮藥係放鬆肌肉,可能我咁岩食左令我放鬆左,我就唔痛。我諗住聽日停食一日抗宮縮睇下點。
我便秘好嚴重,醫生開左藥我食,所以我都係唔會用力去谷,但有時係覺得醞釀緊,但又唔用得力時,個肚就又脹又舒服

大宅

係丫,我成日型住有舊野,所以好唔自在。原來啲粉粉係消毒野,我仲諗住下次問醫生添。
我黎2日係咁㩒下個肚,又唔覺實左,痛既位置係毛毛位對上,同2邊腹部,我都懷疑係咪子宮大左,扯住個啲痛,姑娘話抗宮縮藥係放鬆肌肉,可能我咁岩食左令我放鬆左,我就唔痛。我諗住聽日停食一日抗宮縮睇下點。
我便秘好嚴重,醫生開左藥我食,所以我都係唔會用力去谷,但有時係覺得醞釀緊,但又唔用得力時,個肚就又脹又舒服

別墅

florianowen 發表於 17-5-13 23:00

係丫,我成日型住有舊野,所以好唔自在。原來啲粉粉係消毒野,我仲諗住下次問醫生添 ...

你痛個位下次覆診再同佢講。係啊!試停一天看看情況。

關於便便,要預左唔容易。我以前好鐘意日日有便便,家陣帶左環。要適應2日1天叫好好,日日就是幸福了。我都會個肚古住古住咁,放左屁就會好一點。我發覺每次便便前狀況都會唔同。試過食2劑藥就有,試過食完特然肚好痛,就痾爛爛(我研究過,佢開過2隻藥比我,都係會爛爛,我估因為帶左環,所以要靠藥整爛佢痾出黎,否則太大好難出,就會影響到個環),試過第三天先有便便。今日最怪肚仔痛左4個好鐘先痾到。(飲左好多水、乳酪、同橙)。 成日好多變化呢!

大宅

佢開左隻係一包包細細粒,草本成份,岩岩開始食。之前食緊政府醫院開既軟便藥水,幾work。最慘係我岩岩先12周,初期不適好嚴重,胃脹同嘔,完全唔想食野,飲水都會嘔。為左bb,唯有日日谷自己勁飲水

別墅

florianowen 發表於 17-5-13 23:21

佢開左隻係一包包細細粒,草本成份,岩岩開始食。之前食緊政府醫院開既軟便藥水,幾w ...

細細粒我食過初時得,但肚痛先便便。我有陰影,所以轉飲藥水。政府個隻是乳果糖? 現在還有嘔嗎? 無就食下橙。

大宅

點解有陰影???我岩岩食左2日,唔好嚇我丫。政府個隻係藥水黎㗎,好易入口

別墅

florianowen 發表於 17-5-14 12:22

點解有陰影???我岩岩食左2日,唔好嚇我丫。政府個隻係藥水黎㗎,好易入口

唔關事。純我個人陰影,因為上胎23週都係肚痛⋯子宮開,同普通生仔程序一樣,有陰影而已~~

大宅

原來我地同病相憐,我前3次都係咁,但比你再早期啲

別墅

florianowen 發表於 17-5-14 13:04

原來我地同病相憐,我前3次都係咁,但比你再早期啲 ...

都係子宮自已開左,然後痛,再生?

大宅

完全一樣,一痛,入院,照時仲有心跳,之後子宮頸開。。。。。啲痛完全係陣痛咁

別墅

florianowen 發表於 17-5-14 15:15

完全一樣,一痛,入院,照時仲有心跳,之後子宮頸開。。。。。啲痛完全係陣痛咁 ...

明白!今次我地努力加油

大宅

一齊努力,繼續臥床休息

大宅

想多問一句,你是一直都沒有因戴環帶來的不適嗎?還是要有啲時間習慣?因為今日已經第3日,我仲係覺得好唔舒服。。。。。瞓啦,企啦,坐啦都唔舒服

別墅

florianowen 發表於 17-5-14 21:23

想多問一句,你是一直都沒有因戴環帶來的不適嗎?還是要有啲時間習慣?因為今日已經第3 ...

無啊~~帶左之後沒有唔舒服/不習慣。不如你明天打去比姑娘下~~

首頁
12345...37

尾頁

跳至