在職全職

跳至
[全職媽媽] B  

首頁

尾頁

大宅

叫佢地收皮

子爵府

痴線。無工人既ftm好忙架。d無謂人講既野你唔洗咁上心,自己知自己有用就得。

男爵府

以前同朋友呻生活忙得來好苦悶,朋友叫我進修下,我話邊有時間,俾佢話我搵借口。。。。。無四大長老無工人,湊仔點會有私人時間。仲要時不時俾人寸做少奶,唔明出面世界。有得選擇,一開始絕對不做ftm

別墅

Linhuiji 發表於 17-5-5 00:38
我已做全職媽媽約4年,個仔3歲10個月,負責家庭瑣事照顧BB,個仔已讀K1,學校方面亦一直由我出席,爸爸負責 ...

做得全職媽媽就預左有人咁睇,我覺得「全職媽媽」係一份易做但難做得好的工作,做得呢份工,滿足感應來自幾方面;

1. 小朋友的身心到更全面的照顧;
2. 屋企打理得乾淨有條理;
3. 老公小朋友有好的飲食;

全職媽媽做得好,仲可以take care照顧到自己的身心健康, 這不是簡單的

別墅

全職媽媽很偉大

民房

回覆 Linhuiji 的帖子

不如做個兼職sales去赚下私己錢又可舆时並進

大宅

好有同感。生活好有無形壓迫感。好想有抖下氣既地方.

洋房

別人說的呢幾句話我唔覺得有問題,有D媽媽又要返工又要湊BB,真係辛苦到喊,佢地好羨慕唔使返工既人,係真心話,唔好以為人地笑你

別墅

lwk2468 發表於 17-5-15 10:54
別人說的呢幾句話我唔覺得有問題,有D媽媽又要返工又要湊BB,真係辛苦到喊,佢地好羨慕唔使返工既人,係 ...

你意思係我地呢D ftm 真係好得閒?

大宅

我都經常面對黎D8婆,我有時唸其實自己系咪太幸福,超人妒

大宅

Linhuiji 發表於 17-5-5 00:38
我已做全職媽媽約4年,個仔3歲10個月,負責家庭瑣事照顧BB,個仔已讀K1,學校方面亦一直由我出席,爸爸負責 ...

好明白。最憎果啲一句彈過黎少奶奶生活。少乜野奶,唔洗做呀?
背後付出無人會睇到,但人地以為自己好得閒。

別墅

芝麻哥 發表於 17-5-18 16:19
好明白。最憎果啲一句彈過黎少奶奶生活。少乜野奶,唔洗做呀?
背後付出無人會睇到,但人地以為自己好得閒 ...

講得無錯,幾辛苦都係自己知

大宅

Linhuiji 發表於 17-5-18 16:29
講得無錯,幾辛苦都係自己知

我領教過唔少。
有啲人,什至你講到其實你係屋企幾忙都好,都覺得你仲係好得閒,而佢反緊果份工先至係最忙。
心諗,媽媽見到小朋友有病,心力交瘁咁照顧,夜晚又無覺好訓,佢知乜野?我夠覺得佢反工忙極ot到極,都總有得訓到死豬咁。
做左媽媽之後,我每日訓得少之餘仲要訓到斷下斷下

別墅

芝麻哥 發表於 17-5-18 16:39
我領教過唔少。
有啲人,什至你講到其實你係屋企幾忙都好,都覺得你仲係好得閒,而佢反緊果份工先至係最忙 ...

我都係甘覺得,我都唔知點解D人覺得返工先至係忙先至係個好媽媽,我地付出既一D都唔比佢哋少

大宅

Linhuiji 發表於 17-5-18 16:42
我都係甘覺得,我都唔知點解D人覺得返工先至係忙先至係個好媽媽,我地付出既一D都唔比佢哋少
...

其實要反工既媽媽同唔洗反工既媽媽都偉大,一樣辛苦。
係有啲要反工既女人,無家庭小朋友,就講埋啲風涼話

複式洋房

三日前辭職,聽得最多嘅係:嘩,乜你老公咁有錢嘅!?

點呀,我地節衣縮食或者我老公一個做幾份工要話你知咩!

別墅

Sushi_love 發表於 17-5-18 18:47
三日前辭職,聽得最多嘅係:嘩,乜你老公咁有錢嘅!?

點呀,我地節衣縮食或者我老公一個做幾份工 ...

同感(emoji)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我做左全職媽媽10幾年,講真當時個女重細要照顧佢每日都好忙,而家女大左,讀中學了,我開始好清閒,但我好慶幸個女係我貼身湊大,所以同佢感情好好,亦都比較聽話貼心,我亦都習慣左做家庭主婦。我吾理人點睇,我自己樂在其中⋯⋯身邊係好多人講野架,例如同社會脫節呀⋯⋯做少奶奶呀⋯⋯好悶呀⋯⋯。講真我懶得理人講咩

複式洋房

全職媽媽先最忙

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至