在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做左acute ward 好耐,亦都apply 左internal transfer 去OPD 但係一路都無聲氣!考慮轉做老人院,有無人做緊?可以俾d意見我嗎?

大宅

fafapoodle 發表於 17-5-9 08:38
做左acute ward 好耐,亦都apply 左internal transfer 去OPD 但係一路都無聲氣!考慮轉做老人院,有無人做 ...

做過一段時間老人院,冇咁體力勞動係真嘅,同埋睇下你間係津院定私院,津院人工有機會拎得返年資,私院人工低, 工時長,7至10日AL
工作上要兼顧好多濕碎野,例如訂購醫療物資,用條suction喉,dressing set都要收錢mark數, 私院連urgent情況聞O2都要計錢mark數,平時一大堆葯要派要碎,倒lactulose都有排倒,院友有乜頭暈身慶,要同打電話家人商量就醫問題,-星期-次有GP來做VMO, 要跟症,仲有每月有CGAT, 睇前睇後-大堆嘢跟,每次返葯都十幾廿個大膠袋嘅葯,又要逐個對下CGAT醫生開的同平時食開的同葯房返的葯match唔match,好多時都錯,跟手又出葯紙對藥紙,之後寫katdex,將所有葯罰抄-次落kardex....
仲有平時SOPD覆完診或出院,攪嗰一大堆藥(舊药要棄,even係-模-樣,新拎返來d
药大大包塞唔入药柜,又要影印药袋上的label,每-盒貼返上去存放好去,仲有無限支lactulose要揾位放.... 仲要check下有冇double prescription, 好鍾意med出院開panadol, 跟住ortho fu完又開—大包panadol, 自己出張葯紙要極小心睇清楚所有出院/fu後有冇改藥減藥) 每月月尾出葯紙,又要對曬全層幾十人葯紙....

平時去醫院fu要揾陪診揾車(冇院車的話), 送急症又-大堆嘢要填,揾家人陪診又囈又西,家人唔肯陪揾staff送,又少個人換片餵飯,night更少咗個人做嘢就仲慘

仲要最憎要應付社署無無謂謂的individual care plan...每個院友都要寫,寫完又要揾屋企人討論簽名,無謂到極點,d屋企人好就話簽個名攪掂,煩嗰d就慢慢要你改來改去,其實d內容就係日日做緊果d,但就咬文嚼字,同HA-樣total paper care
平時又要跟進dietitiandsuggesstion, 平時ha就入cms攪掂,老人院就要通知家人買,叫廚房改餐,最難就係叫護理員記得有更新同跟住做,咩幾多匙eusure,加幾多匙蛋白粉再加幾多匙thicken up, 個表無限改動
另外平時久唔久又要同護理員audit洗手ppe等

大宅

fafapoodle 發表於 17-5-9 08:38
做左acute ward 好耐,亦都apply 左internal transfer 去OPD 但係一路都無聲氣!考慮轉做老人院,有無人做 ...

遇著出院話佢有mrsa又話要隔離,但隔到幾時醫院又冇人再跟...-轉房又要掉牌板,最慘係所有药杯d label要打過貼過

唯一好處係可能唔駛night(睇下你果間係c&a home定nursing home, 同埋有冇長夜)

禁止訪問

男爵府

我d同學仔就係勸我留响HA, 話係福利最好!但年紀越大就越頂唔順個N,健康亦明顯差左!開始多病痛!都驚賺左d錢都無本事洗!
家下打算揾d半職做,一星期廿零個鐘,人工少一截,勉強夠洗,但唔可以好似依家咁多閒錢花!
從未離開過HA, 唔知自己出去掂唔掂,所以掙扎中……

大宅

fafapoodle 發表於 17-5-9 14:40
我d同學仔就係勸我留响HA, 話係福利最好!但年紀越大就越頂唔順個N,健康亦明顯差左!開始多病痛!都驚賺 ...

可以試下揾agent做下老人院替假,看看感覺如何再決定,不過替假同全職係兩回事,替假係好輕鬆冇乜壓力,好多嘢唔駛上身,人叫你做乜你就做乜,你可以去觀察下全職d人的工作,睇下鍾唔鍾意再決定

男爵府

剛畢業時曾做過一間大型出名又優質嘅老人院,當時係做左短時間嘅替假,响佢地嘅私院部做,真時覺得真係好好做嫁!

別墅

fafapoodle 發表於 17-5-9 14:40
我d同學仔就係勸我留响HA, 話係福利最好!但年紀越大就越頂唔順個N,健康亦明顯差左!開始多病痛!都驚賺 ...

我也考慮緊轉part time, 現在是max RN 在NTWC, 但見到現正 part time nurse cut 鐘,請問您們的cluster 有沒有這情況?

子爵府

Michelleleewan 發表於 17-5-14 22:42
我也考慮緊轉part time, 現在是max RN 在NTWC, 但見到現正 part time nurse cut 鐘,請問您們的cluster 有 ...

我地已完全唔要 part time 了

男爵府

Michelleleewan 發表於 17-5-14 22:42
我也考慮緊轉part time, 現在是max RN 在NTWC, 但見到現正 part time nurse cut 鐘,請問您們的cluster 有 ...
之前有同事resign時問呀DOM 可否轉part time, 呀DOM 話唔可以,因為會計左做man power 而令dept 少左一個full time 人手,所以無得轉!我地醫院只有med有少量part time, 但已係幾年前既事,依家唔知仲有無!
另外,我有另一個舊同事响QEH 做緊part time !
我估龍頭醫院,同d唔受歡迎嘅dept 係仲有請嘅!

別墅

問DH 的同事,他們説RN 不論經驗,只有$120/hour

別墅

大家知唔知道出面個市場甚樣?
二百幾蚊一個小時,是否好難找?
之前聽說出面 50/hour 請打流感針,有冇咁憀呀?

男爵府

我覺得做part time 唔太穩陣,因為隨時無得做!所以我會試下响出面揾d無咁辛苦嘅全職/半職做!
不過依家仲未搵到!

禁止訪問

男爵府

wingngali 發表於 17-5-19 19:45
做院舍真係間間都好大分別
我做過一間,係護理部同社工部唔多岩傾,D工作推來推去,有時又要跟好多admin野 ...
咁你依家係咪仲做緊老人院呢?還是已返醫院做?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

Grad左之後做左老人院兩三年,我只係en,雖然都好後生,但都唔太想返HA.做得老人院都係貪夠Hea,階級觀念無ha咁重,工作夠應付無壓力,行緊五天工作,一樣會跳point.個人無乜大志,諗住起碼做到第日有得讀書先走

講真 一樣收咁多人工,何必留係ha日日辛苦做
何況你識嘢肯定多過我好多,有乜你都係ha學夠晒啦

男爵府

purplestar22003 發表於 17-5-19 23:35
Grad左之後做左老人院兩三年,我只係en,雖然都好後生,但都唔太想返HA.做得老人院都係貪夠Hea,階級觀念無h ...
我見左份老人院半職,時間好啱我,只係擔心自己做唔做得掂!你地咁講完俾左好大信心我!

男爵府

呢份半職都有10日大假!但最衰係每年要續約,如果下年院舍得唔到撥款,咁我呢個post就無左!
我自己覺得既然我一d老人院經驗都無,若一年後呢度cut 左我個post, 我都學左野,可以再去第二間做!但老公就話咁樣年年簽,好唔穩陣!驚我之後揾唔到合適又近屋企嘅工,叫我再考慮清楚先!

大宅

fafapoodle 發表於 17-5-19 23:58
呢份半職都有10日大假!但最衰係每年要續約,如果下年院舍得唔到撥款,咁我呢個post就無左!
我自己覺得既 ...

當踏腳石試下先,反正你都係揾part time姐
你驚嘅話可以經替假agent 公司試一兩日老人院工先

首頁

尾頁

跳至