興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

維仔媽媽 發表於 17-12-14 14:57
我做了斷捨離2,3年,效果唔明顯,睇咗呢個帖,同推介的書,狠心掉咗4個細櫃,一批書,唔啱著的衣服,小朋 ...
好叻呀, 掉到4個細櫃, 可能我屋企唔多櫃啦, 我一個櫃都未掉到

珍珠宮

畀面勳章

LamSiuB 發表於 17-12-14 16:43
好叻呀, 掉到4個細櫃, 可能我屋企唔多櫃啦, 我一個櫃都未掉到
又唔使刻意掉嘅,唔需要才掉,啱用的就留低

LamSiuB    發表於 17-12-15 09:45

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

終於拎左d 塵封係床下面既小說,拎出黎掉果時老公話「有d 未開架喎
要睇,一早睇左啦放左都超過 5年我都無開黎睇,之後都唔會睇架喇唔知點解當日會買就真既

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

kattsang 發表於 17-12-15 00:54
係咪v6 mattress, 我想買唔知好唔好用。我本身有吸塵機,想買部吸床

v8 真係吸倒好多(灰)

男爵府

維仔媽媽 發表於 17-12-14 14:57
我做了斷捨離2,3年,效果唔明顯,睇咗呢個帖,同推介的書,狠心掉咗4個細櫃,一批書,唔啱著的衣服,小朋 ...

我都經歷緊"掉極效果唔明顯"既關口, 好灰心, 但都繼續清, 我情況係要掉多倆個櫃先可以有初級簡約效果......

伯爵府

亞路 發表於 17-12-15 09:44
我都經歷緊"掉極效果唔明顯"既關口, 好灰心, 但都繼續清, 我情況係要掉多倆個櫃先可以有初級簡約效果..... ...
亞路, 你真係有好多野清喎, 清極都有

男爵府

newspaperhang 發表於 17-12-15 09:12
終於拎左d 塵封係床下面既小說,拎出黎掉果時老公話「有d 未開架喎」
要睇,一早睇左啦放 ...

明白呢種感覺, 都唔明比錢買番黎,揾位放10年20年, 最後掉嗰種好豬既感覺. 掉野其實可以更了解自己, 買野更 加謹慎

男爵府

LamSiuB 發表於 17-12-15 09:48
亞路, 你真係有好多野清喎, 清極都有

我老公問幾時掉埋佢走 我話考慮中

LamSiuB    發表於 17-12-15 10:00

男爵府

oneone11 發表於 17-12-14 03:23
希望可以清多兩個大櫃,床下底同地面唔堆雜物,能夠好似肥豆媽咪同亞路咁慢慢令屋企變得干淨企理
...

我明呀! 我倒瀉過一地髮尾油, 瘋狂 阿信式抹地 之後, 兩星期個地好似滑雪一樣咁冼
好多時因為執屋同埋拆櫃, 都有少少損傷但係我冇出聲, 我驚畀我老公鬧爆 所以就算周身骨痛, 我都無怨無悔 話近排身體好咗

男爵府

APIGMA 發表於 17-12-10 20:17
回覆 Bido 的帖子

我遇過好多購物狂,所以少左我地買野都唔怕啦況且我地而家係揀品質好既黎買,唔係 ...

就算品質好, 好吸引都唔好買住, 用左屋企嗰D先, 除左食物, 我唸唔倒有咩係"必需品"

禁止訪問

男爵府

gt421 發表於 17-12-12 14:16
今日我都清左3大袋衫,真係好爽呀!

我係咁清衫去回收箱, 只有敗家嘅感覺

男爵府

Bido 發表於 17-12-1 04:20
好捨得呀!
但果個好重的煲冬天用keep warm 好正架

以屋企人食野既速度, 未凍已經喺個肚入面喇

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

亞路 發表於 17-12-15 09:50
明白呢種感覺, 都唔明比錢買番黎,揾位放10年20年, 最後掉嗰種好豬既感覺. 掉野其實可以更了解自己, 買野 ...

你講得好岩呀
依加我學識左買野要耐用,買件衫都要著到三五七年咁
其實有幾本書仲未掉,係有睇過、想再睇,但一直拖⋯幾年都無再睇我俾自己一個限期,如果一個月內都無再睇就掉左佢
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

請問你地點清書信/卡?

子爵府

亞路 發表於 17-12-11 00:32

只要心態變左,就算一齊行街,都好難買倒一樣野。

依兩次出街,行左好耐,
居然只係交下電話費
無買到野...
其實我好想買野
但又真係諗極都諗唔到缺乏d咩野

子爵府

chelsea_meow 發表於 17-12-15 22:27
請問你地點清書信/卡?

書:我就無買書比小朋友,去圖書館借一次,不停續借,就可以睇2-3個月...(老公有工作上要睇既書,依樣唔會干涉佢)
信:銀行信,mpf信,水電煤,依d好個人,視乎你會唔會用到,我就有保留近半年既信(因為要做轉按可以即刻有用)同地址證明既信。
卡,你指卡片?小朋友睇醫生既卡片,我全部影低,就掉晒。工作上既人派既卡片都係影完就掉(老公收藏左工作上有用既卡片,佢耐唔耐就會睇 所以都係唔干涉佢)

子爵府

亞路 發表於 17-12-15 09:51
我老公問幾時掉埋佢走 我話考慮中

我果個都係

子爵府

亞路 發表於 17-12-15 09:50
明白呢種感覺, 都唔明比錢買番黎,揾位放10年20年, 最後掉嗰種好豬既感覺. 掉野其實可以更了解自己, 買野 ...

我明,今日我清左張陳年貼紙相,
掉左老公d千年過期藥膏,
一件只係著左一年,但變左色既tee,
當初用錢買返黎,就擺擺擺,擺到最後頂唔順先掉,中間仲要清潔,比位佢住。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊