婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下各位JM,有無本身係同奶奶住之後就兩個搬左出去住?奶奶當時有無阻止你地或者俾說話你地聽?

別墅

lilyapple320 發表於 17-5-11 14:24
想問下各位JM,有無本身係同奶奶住之後就兩個搬左出去住?奶奶當時有無阻止你地或者俾說話你地聽?
...

我係比6299趕出黎既,佢哋叫我同我個仔lan出佢哋屋企,講嘢十分難聽,所以我就同C6同個仔搬左出黎,之後個老權婆99又唸起我既好,日日黎煩住我,又同我個仔講佢地係親嬤嬤爺爺,我心唸當初趕我個仔時你唔係甘講渦,依家你得番兩條老嘢係度孤單啦?寂寞啦?唸起我哋既好啦!唔好意思我絕對唔會再犯賤鐘個頭埋去比你哋羞辱咯,哈哈,自己住不知幾開心(emoji)(emoji)(emoji)

BBBBernice    發表於 17-5-22 15:29

複式洋房

Linhuiji 發表於 17-5-11 15:59
我係比6299趕出黎既,佢哋叫我同我個仔lan出佢哋屋企,講嘢十分難聽,所以我就同C6同個仔搬左出黎,之後個 ...

下....咁衰...千其唔好返去呀。
你老公無兄弟姊妹?

侯爵府

lilyapple320 發表於 17-5-11 14:24
...

我以前一結婚就同老爺奶奶住,一齊住在5年儲夠錢,買層樓至搬走,奶奶最初好唔捨得老公,我哋就成日返去探佢同佢食飯,而家搬左8年佢習慣左

複式洋房

ninachu 發表於 17-5-11 17:07
我以前一結婚就同老爺奶奶住,一齊住在5年儲夠錢,買層樓至搬走,奶奶最初好唔捨得老公,我哋就成日返去探 ...

咁你同6299住緊個陣你地相處ok?你有無生小朋友呀?

侯爵府

回覆樓主:

最初有軟性阻止我哋搬走,奶奶向我提出賣自己間屋加錢比我哋換大屋但係永遠一齊住,雖然我哋關係好好,但我拒絶左,我想有自己家庭有私人空間,我要靠自己能力買樓

侯爵府

lilyapple320 發表於 17-5-11 17:10
咁你同6299住緊個陣你地相處ok?你有無生小朋友呀?

我同6299好好,成日一齊旅行食飯.

我生bb時封左過萬利是比我,另外再封過萬利是比我媽,bb都有金器同$5000利是.

而家bb16個月大,6299每個月會入黎我度探bb又買鮑魚比我食(佢哋知我鐘意食)

別墅

lilyapple320 發表於 17-5-11 17:00
下....咁衰...千其唔好返去呀。
你老公無兄弟姊妹?

我C6三兄弟加埋一個繼女,個繼女就係頂唔順個99一有經濟能力即刻搬左,後來得我C6幾兄弟同兩新抱同三個小朋友一齊住,大伯兩個我一個,反正一家10口,我成日好似個菲傭甘比佢哋成家點黎點去仲唔滿意,以為自己努力對佢哋好佢哋總有一日知道我既好,可惜自己自作多情,最衰個大伯娘成日趁無人係屋企打我鬧我,我忍得一時忍唔到一世所以有一次我還拖,個大伯娘趁機話我打佢甚至話我攞刀想砍佢個女,其實佢次次恰完我都會即刻打電話比6299話我點點點恰佢同佢D女,然後6299就信佢,話我搞屎棍次次趕我同我個仔,可憐我個仔得三歲咋就比人趕比人蝦,所以我還拖刮個賤人一巴當住全屋10口人,我要比佢哋知道我忍讓唔代表我好恰,所以就果一次6299叫我同個仔即刻搬,所以我哋三日內搬左,後來佢個D仔新抱無耐又搬左,所以依家佢就唸起我既好日日黎煩住曬,當時搬無唸過比佢哋知道我哋住邊,點知道99跟住我返屋企就甘比佢知道左我地住邊所以日日黎煩住我地,又買嘢黎又比錢我個仔,我當然唔會要,我要表明我既態度,當初比個心你哋當狗肺、依家佢死佢事,咪係我面前扮可憐,早知如此何必當初。

複式洋房

ninachu 發表於 17-5-11 17:15
最初有軟性阻止我哋搬走,奶奶向我提出賣自己間屋加錢比我哋換大屋但係永遠一齊住,雖然我哋關係好好,但我 ...

你地關係好都話好少少既,住埋一齊都唔會有d咩特別野。我而家就係有d進退兩難。

我原本都打算儲下錢等抽居屋又好咩都好,但係生活左一年我覺得真係有太大差距,我奶奶當我老公同埋我姑仔好似小朋友無自理能力咁照顧,令到佢地習慣左咩都有奶奶照顧...但我本身單親家庭我習慣左咩都自己攪,我老公就話奶奶本身做開你咪由佢繼續做囉,但問題攪到佢地變到咁懶咩都靠阿媽我覺得唔係咁好既。我唔知我既諗法有無錯。

所以我想搬出去,一來想有自己空間,二來想老公獨立d。但我覺得奶奶唔會俾我地搬。佢驚我唔識照顧佢個仔。

複式洋房

Linhuiji 發表於 17-5-11 17:25
我C6三兄弟加埋一個繼女,個繼女就係頂唔順個99一有經濟能力即刻搬左,後來得我C6幾兄弟同兩新抱同三個小 ...

嘩....點解可以有d咁賤格既女人....話哂都係同住呀....又無踩親佢條尾,你搬得岩架。其他人肯定見你搬走左驚遲下變左你咁仲唔拿拿聲跟住搬咩。講真大家同住都係想要d尊重,大家好黎好去呀。不過有d人唔打就身痕,好彩你教訓左佢先走,起碼自己個心舒服d

複式洋房

開心吸收勳章

同99講話打算搬出去住時,99表面好平靜咁話
「你地一定要住係呢到,要搬就我搬!」
當時C6遊說左差唔多一個月,佢先答應我地可以搬出去
但係自從知我地要搬出去之後,99每晚都好夜返,見面仲會比說話我聽
唉,所以我而家盡量避開唔見佢
搵緊屋搬,希望可以快D搬出去

複式洋房

killy5454 發表於 17-5-11 17:30
同99講話打算搬出去住時,99表面好平靜咁話
「你地一定要住係呢到,要搬就我搬!」
當時C6遊說左差唔多一個 ...

其實唔一齊住真係咁大件事咩...?其實搬左出去如果關係好又近可以成日返黎....我覺得仔女大左實有自己世界...搬開左唔代表無左個仔女架嘛...咁我地d阿爸阿媽都慘架?佢地個女嫁左出去都唔係成日見到架啦...

複式洋房

ninachu 發表於 17-5-11 17:20

我生bb時封左過萬利是比我,另外再封過萬利是比我媽,bb都有金器同$500 ...

咁你都幾好呀,有個對你幾好既奶奶。不過都真係要人夾人既。

洋房

住得近都已經想死,仲要住埋一齊,會顛架

複式洋房

venuswong610 發表於 17-5-11 17:37
住得近都已經想死,仲要住埋一齊,會顛架

我而家深深咁體會到不過真係要睇銀包做人。

別墅

ninachu 發表於 17-5-11 17:20

我生bb時封左過萬利是比我,另外再封過萬利是比我媽,bb都有金器同$500 ...

我生BB時我6299無黎睇過我,只係睇左幾次BB,因當時我胎位唔正無得順產要開刀,我99嫌我使多左錢,但我哋係自己比無用過佢一分錢,加上我生完即刻發燒、一直反反覆覆,係醫院5日都燒下退下!後來都照出院,出院後我99都無照顧過我,我自己照顧自己照顧BB,我自己煮比自己食,我有試過同99講我無咩奶水希望佢可以煲D湯水比我,點知佢話佢哋生仔無甘衿貴唔使飲湯,叫我想飲去飲油,我覺得真係好委屈,我C6見我辛苦亦叫99買D雞比我食,點知佢又話街市無雞買,我C6話無雞有豬肉掛?佢又話豬肉唔新鮮,我心即死,直到16年我個仔三歲,更比佢哋趕左出黎,所以我話比自己知,就算佢哋死係我面前我都唔會低頭望佢地一眼。

複式洋房

Linhuiji 發表於 17-5-11 17:39
我生BB時我6299無黎睇過我,只係睇左幾次BB,因當時我胎位唔正無得順產要開刀,我99嫌我使多左錢,但我哋 ...

咁你奶奶都真係幾衰....話哂都係自己個孫,無話你一定要幫手。不過咁樣講似乎有點絕....仲要連佢自己個仔都出埋聲都可以咁....唉....

別墅

lilyapple320 發表於 17-5-11 17:30
嘩....點解可以有d咁賤格既女人....話哂都係同住呀....又無踩親佢條尾,你搬得岩架。其他人肯定見你搬走左 ...

你講得無錯,依家唸起雖然覺得自己原來都會打人驚左一驚,但係我無後悔,甚至覺得原來自己可以保護自己,所以唸起刮個賤人一巴仲要係當住全世界,不知幾心涼(emoji)

複式洋房

Linhuiji 發表於 17-5-11 17:45
你講得無錯,依家唸起雖然覺得自己原來都會打人驚左一驚,但係我無後悔,甚至覺得原來自己可以保護自己, ...

其實真係架。有陣時唔係我地想起鋼,但老公唔係成日都保護到我地,佢地都難做架嘛。所以適當時真係要發火,唔係佢就以為你好烚

侯爵府

Linhuiji 發表於 17-5-11 17:39
我生BB時我6299無黎睇過我,只係睇左幾次BB,因當時我胎位唔正無得順產要開刀,我99嫌我使多左錢,但我哋 ...

你99太衰,比著我一定同佢反面老死不相往來。

我覺得做人係你對我好,我對你好好好,你對我衰,我對你衰衰衰兼當你透明

首頁

尾頁

跳至