懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有冇媽媽都係輕磅b,好擔心出院後點照顧佢。。。

珍珠宮

Facebook 有個早產BB會
比較多information

大宅

回覆樓主:

我BB三十四週五,出世剛6磅.之後唔識食跌磅跌出生長線. 4個月已經追番,宜家七個月大,身高體重頭圍全是生長線75以上. 加油. 我無刻意戒夜奶,3小時食一次,頭兩個月一日食足八餐.

大宅

我37週生仔仔都係得5磅,好細粒,不過番到屋企就勤力d餵,因為人仔細,食得少,一開始只食安半,個半鐘就餓,不過就愈食愈好,到2個月時,已經可以3個鐘到4個鐘一餐,依家3個幾月已大大粒,但夜奶就唔好介啦,媽媽你都要加油,輕磅係會難湊d,但辛苦的日子好快會過

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 小艾美 的帖子

36週唔算早產啦,係輕磅啲,唔使担心,BB好快追返,我B31週出生3.8磅,現在都5歲,加油

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

佢而家剛出世第二天,食20ml是否很少。。。

別墅

36周已經足月

四磅幾唔算太細,之後食密D,瞓多D好快追返,不用擔心呀媽媽

侯爵府

我大囡6磅幾,食奶都好煩,依個仲要得4磅幾。。。2.21kg。。。。

侯爵府

yubaba 發表於 17-5-12 09:09
我BB三十四週五,出世剛6磅.之後唔識食跌磅跌出生長線. 4個月已經追番,宜家七個月大,身高體重頭圍全是生 ...

34weeks+ 有6磅 好重啊!

大宅

我個囡36週2.1kg,最難湊係佢仲未出得院嗰10日每日去醫院睇佢,掛住瞓唔肯食....其實佢人仔得咁細醫生要佢食咁多安點食得落。返到屋企反而好輕鬆,佢瞓3-4個鐘至食一餐,我又跟住瞓,佢要食幾多就由得佢。而家4個月雖然得11磅睇落似2個月,但都重得好好,肥嘟嘟好精靈好可愛,夜晚可以一覺瞓到8-9個鐘

大宅

yanyanli1234 發表於 17-5-12 14:43
34weeks+ 有6磅 好重啊!

係呀好彩佢出世嘅時候比較重, 但係發展都比較慢, 出世唔識食奶. 住咗醫院兩個禮拜姑娘同職業治療師教佢食. 出咗院都係. 用過唔同奶嘴一係唔識啜. 一係流曬出嚟.

子爵府

我細細仔35週6催生,有6磅8,姑娘醫生都嚇親,咁重磅,佢仲要禁食一天觀察!早產B好難湊,我都覺,各方面發展又遲足月b一個月左右,家陣13個月都仲未識行

子爵府

yubaba 發表於 17-5-12 18:35
係呀好彩佢出世嘅時候比較重, 但係發展都比較慢, 出世唔識食奶. 住咗醫院兩個禮拜姑娘同職業治療師教佢 ...

Me too,要職業治療師train,

侯爵府

蕃茄媽 發表於 17-5-12 17:18
我個囡36週2.1kg,最難湊係佢仲未出得院嗰10日每日去醫院睇佢,掛住瞓唔肯食....其實佢人仔得咁細醫生要佢 ...

醫院要食幾多?我囡收完水2.09kg醫院都俾佢走了,但我係私家,公立是否要足5磅先俾走?我囡今天黃疸260,又入返東區照燈了。可能要照兩日。。。。我囡一時食到50但有時得20。我想佢快d食多d追磅。。。

侯爵府

蕃茄媽 發表於 17-5-12 17:18
我個囡36週2.1kg,最難湊係佢仲未出得院嗰10日每日去醫院睇佢,掛住瞓唔肯食....其實佢人仔得咁細醫生要佢 ...

4個月11磅都好好。我大囡37週既6磅幾,但唔多肯食奶,6個月都得10磅。。。。而家2歲半得22磅。

大宅

小艾美 發表於 17-5-17 01:29
醫院要食幾多?我囡收完水2.09kg醫院都俾佢走了,但我係私家,公立是否要足5磅先俾走?我囡今天黃疸260, ...
醫院姑娘餵奶好勁,我個B出院前姑娘每餐都餵到佢食65ml,但我自己就只餵到30ml佢就唔肯再食。我個B公立住到12朝出院都係得2.09kg,聽講夠2kg都可以出院,不過我B要等種菌報告,話佢食得唔叻要訓練又住多幾日。返屋企我多數埋身餵,樽餵就35-60ml。一個月返健康院2.775kg,醫生話佢咁輕磅食到60ml係好叻女,正常3kg先至食到60ml喎

大宅

我仔35W6 出世, 得4磅8
住左10日醫院, 我覺得好難湊, 佢成日都嘔, 食幾多嘔幾多
過左6個月先開始嘔少D
宜家16個月大, 宜家佢好乖學野好快, 不過食野都麻麻地

複式洋房

yubaba 發表於 17-5-12 18:35
係呀好彩佢出世嘅時候比較重, 但係發展都比較慢, 出世唔識食奶. 住咗醫院兩個禮拜姑娘同職業治療師教佢 ...

我個女上星期三出世到而家都係未係好識自己飲奶要吊胃喉...而家都係護士train 緊,我想問你個b大慨train 幾耐先識自己食?

民房

回覆樓主:

我仔仔32wks4出世,得嗰1.82kgs,縮埋水得1.7kgs,住左醫院22日。因為人仔細,開頭都係用胃喉餵,大約食得10ml,到左大約10日左右d 姑娘就開始教仔仔用咀仔食。開頭都係食得好慢,全日只可以得一餐用咀仔食,慢慢train到一日可以自己食到4,5餐,就叫我同老公去醫院親自餵。到18日左右已經可以比我地帶仔仔出院渡假一日,二日。出院時已經食到45ml,重2.16kgs。到而家差唔多滿月,琴日開始已經食到70ml,每4個鐘餵一次。 各位媽媽一齊努力啦

首頁

尾頁

跳至