家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆 siuka_mama 的帖子

搞錯,應該是C6,果條C6唔諗家,要我地DC奶仔左計右計,把幾火,佢以為3萬蚊好鬼大。

男爵府

問咗C6,每月儲5000千是齋儲,用月供計劃還可以選擇性買幾隻藍籌股嗎?

大宅

畀面勳章

siuka_mama 發表於 17-5-16 14:23
問咗C6,每月儲5000千是齋儲,用月供計劃還可以選擇性買幾隻藍籌股嗎?

可以……

男爵府

回覆 770217 的帖子

點樣都好,計劃最緊要。

禁止訪問

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

QQfishma 發表於 17-5-18 23:59
供股係好長線嘅投資, 每個月5000蚊一年都有六萬蚊。 十年都有60萬!

但我得返四十幾,股票唔係保本

大宅

vivian0919 發表於 17-5-19 00:02
但我得返四十幾,股票唔係保本

月供股票十年前都供過,不過供左一兩年便cut. 我想不透,市升當然賺價賺息,賣左就失去意思,而且係成本平均法,即是賣都唔会賺好多;市跌便賺息蝕價,賣左又可惜。如果一直買入,咪唔可以拉遠賺幅?其實有咩好處呢?点解近年咁多人喜歡月供股票?

男爵府

回覆 vivian0919 的帖子

唔好噤傷心啦!香港醫藥噤好,有排捱呀。

男爵府

有樓主話股票都有風險,噤買邊D投資產品會仲好D?我見到大伯,佢當時買咗份人壽保險畀個仔,年供萬一二蚊,約兵二十年左右,到個仔中學畢業,幸好個仔考到香港某大學,份保險可以cover到學費,噤樣回報便冇風險囉,對嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

siuka_mama 發表於 17-5-19 15:58
有樓主話股票都有風險,噤買邊D投資產品會仲好D?我見到大伯,佢當時買咗份人壽保險畀個仔,年供萬一二蚊, ...

人壽保不是要拜拜左先有得賠嗎?定係你大伯果份係儲蓄保?同埋最後佢係攞返幾多?呢個先係重點吧。。。如果每年儲萬2蚊,儲20年,自己儲都儲到夠小朋友讀書吧

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maymaggie 發表於 17-5-12 22:41
月供股票真係幾好的,唔覺唔覺碌下碌下就有一舊錢。

返工唔得閒睇就唔錯

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siuka_mama 發表於 17-5-16 14:23

5000買一隻好了..

寶石宮

uumeme 發表於 17-5-19 00:45
月供股票十年前都供過,不過供左一兩年便cut. 我想不透,市升當然賺價賺息,賣左就失去意思,而且係成本平 ...

除非好差的公司, 正路股價係會上升的

男爵府

uumeme 發表於 17-5-19 00:45
月供股票十年前都供過,不過供左一兩年便cut. 我想不透,市升當然賺價賺息,賣左就失去意思,而且係成本平 ...

月供股票志在儲貨,有紀律性用平均法入貨,我就係由06年開始月供,加咗人工又加大月供,咁多年經歷高高低低一股都冇沽,不經不覺就儲咗一揸貨用嚟退休用,每年收股息都有六位數,我又唔識低買高賣賺到盡,又唔使日日睇住個市心驚膽跳瞓唔着。

禁止訪問

侯爵府

Melody815 發表於 17-5-15 14:31
我10年前開始供份基金,因為亞仔要去外國讀MASTER,上個月平手放咗,唔蝕都偷笑。 ...
我11年前開始月供基金,今年到期蝕了15%,XYZK
若是月供2800也不會咁慘,當時唔識嘢!

男爵府

回覆 wy_yen 的帖子

好似買個細路人壽,買到18歲,可分批取,佢話夠供個仔完成4年大學,個仔响科大讀土木工程,依家响建築公司做,預備考牌。

大宅

回覆樓主:

有風險既產品冇5厘已經不值得投資

男爵府

回覆 eightbelows 的帖子

果然!當真!

男爵府

每月儲5千蚊,又冇好投資,真喺唔知點過埋下半世,莫非要吹脹D細路趕佢出嚟搵錢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至