婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

XYN 發表於 17-6-1 13:44
將心比己,人對我好我對人好,人對我唔好我會反省。但而家啲奶奶就係唔會反省,日日講叫人將心比己。將心 ...

真係唔會想!

男爵府

XYN 發表於 17-6-1 13:45
如果個賤精奶奶係小朋友面前打媽媽毒針你仲會唔會比佢見?

咁要睇你老公幫邊個

大宅

回覆樓主:

我明樓主,表面聽好似唔啱,但我明有時有d人令妳怕左佢地,尤其媽媽一定保護自己bb。

講真,我生完都想唔俾老公嗰邊d人睇bb住, 其實主要係唔想俾個貪錢自私是非姑奶探,但99縱容佢行兇,連帶反感。唔覺得自己啱啱生完會有精力應付姑奶d痴線行為。同埋唔知佢有心定個人乜都唔理求其,抱起我隻狗都跌佢落地,嚇死我。真心唔想佢掂我bb。

伯爵府

回覆樓主:

我叫99同娘家親戚滿月先來探我。佢地個個都好合作

珍珠宮

meanmean 發表於 17-5-12 16:51
arm arm生完五俾6299探BB???!!!
你地覺得有無問題??

一定有問題先行呢一步,是否對你老公都唔好,對你造成傷害?如果99踩到我,我都未必比佢地見,有時真係99自己攞嚟賤

別墅

candice0088 發表於 17-5-13 00:27
Thanks support!! 有啲人可能會覺得好少事洗唔洗要去到唔見面。其實仔女係自己十月懷胎生,冇人會明白比人 ...

絕對支持你!
我完全同你身同感受,我結婚6299 都係一蚊都買過,送野俾我!陀b 10 個月冇見過面,冇理過我有咩唔舒服!到阿b出世,佢地只會係探b時間先出現,仲要咩都冇買野俾我,問候說話乜都冇!
同阿b番左屋企,佢地上黎都係只係睇粒孫,完全當我透明!阿b訓左,佢地兩老就坐係sofa訓,完全唔當我係人,只係生仔機器咁!我都好憎我6299!!!!!

男爵府

回覆樓主

我都唔俾99上黎,但佢都上左黎2次,12朝&滿月時。
不過佢一黎我就同bb入房食奶,講明99唔可以入房,我唔想俾佢睇住我餵奶。
滿月後佢再後多次,我帶左大女返娘家,因為99只係想見男孫,加上我唔想見佢。
之後佢再忍無可忍同c6講唔可以再俾99上黎,c6問點解,我話唔想亦無心情應酬99。
見到佢會影響心情,影響奶量,餵唔到bb。
之後99無再黎過
我同99關係一向差,我唔會同佢講野,一開口就係忍無可忍時串佢,佢亦無理過我大女,因為佢重男輕女,我大女出世咁耐都無話要上黎見女孫,點解到男孫就要成日黎。仲要無啦啦朝聞話黎,黎到黃昏先黎到,我邊度都唔去得在家呆等佢。
而家連搬左屋都無話佢知。

男爵府

@Ting@ 發表於 17-5-26 14:37
如果你生既係仔,第時佢老婆生完唔比你探bb咁又有無問題?

我有仔有女,問心我預左第日無左個仔,個仔會跟老婆。
新抱啦俾我見bb, 咪唔見囉。
自問唔知自己做啦做到好99, 就算自己覺得做得好,對方都未必覺得你做的好。
婆媳嘅野,有返d距離好。

男爵府

@Ting@ 發表於 17-5-26 14:37
如果你生既係仔,第時佢老婆生完唔比你探bb咁又有無問題?

我有仔有女,問心我預左第日無左個仔,個仔會跟老婆。
新抱唔俾我見bb, 咪唔見囉。
自問唔知自己做唔做到好99, 就算自己覺得做得好,對方都未必覺得你做的好。
婆媳嘅野,有返d距離好。
可能自己爺爺早走,同嫲嫲關係嫲疏離,一年見4-5次面。同99關係差。所以一向唔覺得爺爺嫲嫲係d咩嫲親嘅人,只係稱呼上叫爺爺嫲嫲嘅親戚囉。

伯爵府

回覆樓主

講真,產婦係大晒!就下佢,生完已經好辛苦,唔想再心裏難過。
佢唔想就唔好啦,費事見完奶奶會抑鬱!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大豬既老婆 發表於 17-5-12 16:53
點解會唔俾呢?
距地係bb既爺爺麻麻窩。

認同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主失咗蹤

大宅

回覆樓主:

如果唔係殺父母之仇,個人覺得點都要俾6299探孫,有好深恩怨既最多叫老公招呼,唔洗旨意我招呼,我會入房瞓又好,打機又好,睇電視又好,總之唔出房門咁

珍珠宮

meanmean 發表於 17-5-12 16:51
arm arm生完五俾6299探BB???!!!
你地覺得有無問題??
原因呢? 就咁問無意思,聽落實覺得有問題。要講清楚理由先可以判斷,例如好似另一個POST講,佢生完B唔比6299探,因為佢地生蛇,呢類有傳染性對BB好危險的病,痊癒前唔比探就無問題。

侯爵府

回覆樓主:

一向關係唔好,
如果坐月時會影響情緒,
就自諗自己多d顧自己身體最好拒絕。

我朋友因為99有產後抑鬱,日日收埋自然間房喊。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

mrschocolate 發表於 17-8-11 14:04
原因呢? 就咁問無意思,聽落實覺得有問題。要講清楚理由先可以判斷,例如好似另一個POST講,佢生完B唔比62 ...

表面聽落去好似個新抱太霸道!
底蘊裡,有人知個6299係幾甘令媽咪擔心bb的安全問題。

我62生蛇 99都話要去找人家剛滿100日未打針的bb,
我99未經人家父母批准, 餵 一個9個月未戒奶的bb食麵。
我99自己上山採摘野果俾人地小朋友食。

以上往3種足以令小朋友有萬一入院
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

回覆樓主

啱啱生完已經又累又忙,還要招呼6299?比人休息一下啦。

別墅

我會係老爺奶奶到坐月,所以無得話唔俾佢地見BB

不過已經有共識親戚朋友就最好一個月後先來探BB,原因係我奶奶唔想我生完要招呼咁多人(好無謂因為都無人係想見我),而且又會煩到佢 (佢好唔鐘意太熱鬧太吵的地方,而且當年佢親身經歷過坐月俾人圍,好反感)

我好堅持係出於BB健康考慮,咁多人來睇佢為乜(唔係食奶就訓覺,你想佢跳舞俾你睇咩),而加仲有WHATSAPP VIDEO,睇電話好過啦。我講明如果一陣bb病左我真係會發癲,咪怪我到時對d親戚唔客氣

洋房

回覆樓主

叫佢地滿左月先上來,坐緊月已經好攰,仲要招呼唔想見ge人,心情差會好傷身

首頁

尾頁

跳至