用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 10|主題: 123753

工人走的機票是否一定包行李

男爵府

國民生產總值:6454

BKXmas勳章

以前買的都一定有,但係呢個公主花我成皮野agent fee, 整爛我個電腦, 濾水器, 雪櫃門, 露台手柄, 做左個出半月自己辞職, 我仲要比張機栗佢, 我條氣唔順, 想唔包行李重量得唔得? 有冇手尾?

王國熱話
求3種語言點讀筆
買 LEGO
屋企太多玩具唔知點處置
巧虎DVD

男爵府

國民生產總值:6845

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-14 07:26
以前買的都一定有,但係呢個公主花我成皮野agent fee, 整爛我個電腦, 濾水器, 雪櫃門, 露台手柄, 做左個出半 ...
我前印姐偷嘢,仲断我约
我只俾機票,冇行李,冇水,冇餐

佢話佢d 衫點呀!我話你黎香港都係一個背包,d 衫送俾朋友啦!(佢話佢亞爸買咗屋俾佢,叫佢返去凑女喎,佢忽然变咗有錢女)

佢咪上機前寄晒d 嘢返鄉下囉!

瑪瑙宮

國民生產總值:138866

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-14 07:26
以前買的都一定有,但係呢個公主花我成皮野agent fee, 整爛我個電腦, 濾水器, 雪櫃門, 露台手柄, 做左個出半 ...

手提 20寸上机。
熱帶國家, 難道要帶冬季衫?

條例規定机票, 並非行李。

個半月自己辞職, 你找中介人調解一下。才1.5个月, 平均每月15,000?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

男爵府

BKXmas勳章

333s 發表於 17-5-14 09:04
手提 20寸上机。
熱帶國家, 難道要帶冬季衫?
調解係咪可以免機票?

瑪瑙宮

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-14 09:25
調解係咪可以免機票?

調解 : 可使對方更明白大家。
做長D時間。

工人 resign, 也會被 agent 扣錢的。(未必好多工人知)

曾用一个被雇主炒 2次。(自己 resign 1次) 在我家乖了。 尖峰都磨平了。 合作性高。
可惜要再嫁。不能續。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:1402

BKXmas勳章

回覆 augkBB 的帖子

勞工例規定一定要比回程機票。當然你同工人協議亦可補錢代替。不過亦有機會工人收錢後反口,告你無比機票要你再比
既然你已經唔多順氣,買張無行李無餐要佢轉機等餐懵既平機票更好。

男爵府

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-14 09:25
調解係咪可以免機票?
你同工人有爭拗嗎?
要調解甚麼?

香港法例上,僱主要負責外傭往返原居地之機票,這點冇得調解,就算外傭做一天唔做,僱主都要送佢返歸喎!

D 外傭一定唔會咁益僱主話唔使俾機票佢,唔玩嘢,屈錢,都算好彩

男爵府

BKXmas勳章

細姐姐 發表於 17-5-14 13:30
你同工人有爭拗嗎?
要調解甚麼?
不是我只怕唔比行李kg佢不滿.

男爵府

BKXmas勳章

333s 發表於 17-5-14 09:49
調解 : 可使對方更明白大家。
做長D時間。
佢激興埋四大長老,走我0K.

男爵府

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-14 14:44
不是我只怕唔比行李kg佢不滿.
做咗個半月唔做,仲要驚佢不滿?
香港僱主實在太好人了

還會有人說甚麼 ”外傭悲歌”嗎?

瑪瑙宮

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-14 14:46
佢激興埋四大長老, 走我0K.

我媽.... always 被工人激親。

我在找合理的原因比工人。

佢太無聊, 得閒, 冇太多家務? 專和雇主作對? 还是佢染上港女, 公主毒。

子爵府

國民生產總值:10495

BKXmas勳章 2017媽媽節

工人未完約RESINGED, 我只BOOK機票到馬尼拉, 無內陸機, 無餐, 只有手提行李, 仲要最後一日先簽收,

是送佢返原居地, 唔係送佢的行李

男爵府

BKXmas勳章

rosenok 發表於 17-5-15 11:06
工人未完約RESINGED, 我只BOOK機票到馬尼拉, 無內陸機, 無餐, 只有手提行李, 仲要最後一日先簽收,

是送佢 ...
咁佢D行李点算?去到机場先知無kg 有冇打比你?

男爵府

BKXmas勳章

333s 發表於 17-5-15 04:11
我媽.... always 被工人激親。
我唔得閒理佢咁多野,日日放工返黎都有野爛,仲係正常唔應該爛得到的,雪櫃門,露台手柄。。唔知佢以前係咪做三行可以咁大力,最过份係我部私人Notebook佢唔應該搞佢竟然私自開仲整爛埋個較。所以佢resign 我ok. 只係條氣唔順用了咁多錢。四大長老不同住,間中來看孫,佢應該態度好惡劣,我99第一次咁唔like 工人。

子爵府

國民生產總值:10495

BKXmas勳章 2017媽媽節

augkBB 發表於 17-5-15 13:46
我唔得閒理佢咁多野,日日放工返黎都有野爛,仲係正常唔應該爛得到的,雪櫃門,露台手柄。。唔知佢以前係咪 ...

我無提佢机票唔包行李,agent前簽收左,佢無問,亦無打比我

男爵府

BKXmas勳章

rosenok 發表於 17-5-15 13:52
我無提佢机票唔包行李,agent前簽收左,佢無問,亦無打比我
希望我也是咁順利。但你買14日後的機票嗎?

男爵府

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-15 13:37
咁佢D行李点算?去到机場先知無kg 有冇打比你?
我隻海外印,好叻呀!
識問我有冇bag, 做埋拖行李手勢,有人教路,教佢問,我話冇喎!

你工人resign, 你咪問佢想要邊日機票,要佢簽名confirm, 之後要改,你吾負責

就算打俾你,你唔聽咪得囉!

唔使咁担心!

333s    發表於 17-5-16 10:52

瑪瑙宮

BKXmas勳章

augkBB 發表於 17-5-15 13:46
我唔得閒理佢咁多野,日日放工返黎都有野爛,仲係正常唔應該爛得到的,雪櫃門,露台手柄。。唔知佢以前係咪 ...

外傭表現不濟、搞破壞、攞着數等。
態度好惡劣, 博咀王。几乎是定律。

該洗/抹干掙..... 还是有油漬, 黑尘積
雪櫃門,手柄, 柜門鉸, 碎肉机, 電炒鍋.... 不可能甘易坏.... 坏給你看。

本月又要培訓新工人。坦白說, 比自己干家務还辛苦。

子爵府

國民生產總值:10219

BKXmas勳章

細姐姐 發表於 17-5-15 16:55
我隻海外印,好叻呀!
識問我有冇bag, 做埋拖行李手勢,有人教路,教佢問,我話冇喎!

如果你印姐咁問我,
我話答佢唔明你講乜,
如果佢做埋手勢的話我都係唔會明,
等佢再努力d表達,
表達到我想明既時侯就會答佢 “無"。

333s    發表於 17-5-16 10:52

瑪瑙宮

BKXmas勳章

hsbc005 發表於 17-5-15 21:11
如果你印姐咁問我,
我話答佢唔明你講乜,
如果佢做埋手勢的話我都係唔會明,

都係仿傚 那些外傭。

工人她故意性唔明。
雇主也可以唔明., 故意性又如何?

resign 是她要求。 離職, 还要求多多?? 咩道理?
A. 咩工人有求, 雇主必應???
雇主有求, 工人是否必應先?
B. 工作時, 只會拖, 那為何... 我不學仿她.... 拖啦拖。

工人問我時, 我常反問她... why? what?
沒準備就說, 妳再思考, 明日再說。 我要時間想應對工人。我反應遲鈍嘛。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎