用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婦女醫護 今日: 24|主題: 29962

卵巢水瘤5x6cm

民房

國民生產總值:21

我上個月做身體檢查掃描發現有個5x6cm水瘤係右邊卵巢,搵婦科醫生睇左,要我追蹤一個月,唔肯幫我做手術住。宜家問題係我上個月谷M時,好突然甘係屋企小便失禁一次,從來未試過,當時感覺唔係急既感覺,而係似M要流出黎甘,身體檢查報告亦顯示膀胱冇問題,到今個月,我本人係有卵巢多囊症,所以經期係例遲,今個月遲左成十日都仲未黎,係谷M期間,又失禁,今次唔係屋企,係樓下超市,我覺得好困擾,心理壓力好大,好擔心再甘。有問過相熟其他科醫生,佢話有機會谷M時個水瘤脹大擠壓到膀胱,想問下有冇人試過?定係我可能有其他問題?

王國熱話
利東街「月球博物館」
好鐘意幫個仔襯衫
夜景 始終係 香港的吸引呢
寶馬山

大宅

國民生產總值:3066

BKXmas勳章

Wai1020 發表於 17-5-14 09:28
我上個月做身體檢查掃描發現有個5x6cm水瘤係右邊卵巢,搵婦科醫生睇左,要我追蹤一個月,唔肯幫我做手術住 ...

首先你不用太擔心,我曾經有類似的情況出現,今年一月婦科檢查,發現兩邊卵巢都有水泡(大約4至5 cm), 醫生話要觀察三個月, 如果水泡變大,便需要做微創手術切除, 其實近半年經期已經開始不準時加上有尿頻, 最後我決定在觀察期間,看中醫調理身體(包括吃中藥和針灸), 結果在今年四月覆診時,醫生話卵巢兩邊的水泡都不見了 ( 分別做了超聲波照肚和陰道鏡)… 所以你可以 找中醫調理一下……

大宅

國民生產總值:2646

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

MYMAMA 發表於 17-5-15 00:24
首先你不用太擔心,我曾經有類似的情況出現,今年一月婦科檢查,發現兩邊卵巢都有水泡(大約4至5 cm), 醫 ...
可以比中醫師同針灸資料我嗎? 感激, 我左右2邊都有水瘤, 好擔心

大宅

國民生產總值:2985

BKXmas勳章

Wai1020 發表於 17-5-14 09:28
我上個月做身體檢查掃描發現有個5x6cm水瘤係右邊卵巢,搵婦科醫生睇左,要我追蹤一個月,唔肯幫我做手術住 ...
I have the same situation as yours. My Chinese doctor healed me and get rid of the ovary water cyst (水瘤).

Information PM you already.
Get well soon.

大宅

國民生產總值:3066

BKXmas勳章

WingsBobo 發表於 17-5-16 23:55
可以比中醫師同針灸資料我嗎? 感激, 我左右2邊都有水瘤, 好擔心
明白妳的心情, 可參考以下網頁對卵巢水瘤多一點認識

http://www.womenclinic.com.tw/paper/03-01-1.htm

另外: 其間有飲BK JM介紹的赤小豆果皮水

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16684314&extra=&page=2

加上禁生冷食物如汽水、魚生......夜晚遇然用暖水袋暖敷肚皮.......

祝早日康復, 醫師資料已覆!

複式洋房

國民生產總值:292

BKXmas勳章

首先你不用太擔心,我曾經有類似的情況出現,今年一月婦科檢查,發現兩邊卵巢都有水泡(大約4至5 cm), 醫 ...
中醫真係要夾人,我睇中醫睇到要做第二次手術囉果陣

大宅

國民生產總值:2646

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

MYMAMA 發表於 17-5-17 13:22

http://www.womenclinic.com.tw/paper/03-01-1.htm
多謝你

複式洋房

國民生產總值:438

BKXmas勳章

我都想知中醫針灸資料吖, thanks

大宅

國民生產總值:1724

BKXmas勳章

可否PM埋我?我有5x6cm水瘤... 謝謝!

大宅

國民生產總值:1724

BKXmas勳章

teddyy 發表於 17-5-17 00:47
I have the same situation as yours. My Chinese doctor healed me and get rid of the ovary water cyst ...
Could you PM me about your Chinese doctor too? I have water cyst problem too. Thanks!

別墅

國民生產總值:910

BKXmas勳章

可否PM中醫資料給我喔?我也有水瘤

民房

國民生產總值:30

BKXmas勳章

請問係邊位中醫師?Thank you

大宅

國民生產總值:4822

BKXmas勳章

Pls share Chinese dr info ,thx

大宅

國民生產總值:2349

BKXmas勳章

我5月尾時都發現有個7.x cm既瘤,驗血又係高少少,巳約好過幾日做手術,擔心中

民房

國民生產總值:14

回覆 MYMAMA 的帖子

可否PM中醫資料給我?我也有5cm水瘤... 謝謝!

複式洋房

國民生產總值:241

BKXmas勳章

可否俾中醫資料我?

複式洋房

國民生產總值:241

BKXmas勳章

teddyy 發表於 17-5-17 00:47
I have the same situation as yours. My Chinese doctor healed me and get rid of the ovary water cyst ...

Could you share the information of Chinese herbalist to me?(emoji)

珍珠宮

國民生產總值:31414

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MYMAMA 發表於 17-5-17 13:22

可否俾中醫資料俾我?thanks
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎