用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婦女醫護 今日: 3|主題: 29723

卵巢水瘤5x6cm

民房

國民生產總值:21

我上個月做身體檢查掃描發現有個5x6cm水瘤係右邊卵巢,搵婦科醫生睇左,要我追蹤一個月,唔肯幫我做手術住。宜家問題係我上個月谷M時,好突然甘係屋企小便失禁一次,從來未試過,當時感覺唔係急既感覺,而係似M要流出黎甘,身體檢查報告亦顯示膀胱冇問題,到今個月,我本人係有卵巢多囊症,所以經期係例遲,今個月遲左成十日都仲未黎,係谷M期間,又失禁,今次唔係屋企,係樓下超市,我覺得好困擾,心理壓力好大,好擔心再甘。有問過相熟其他科醫生,佢話有機會谷M時個水瘤脹大擠壓到膀胱,想問下有冇人試過?定係我可能有其他問題?

王國熱話
哺乳期係咁食嘢,收奶後會否變番細胃口...
全人奶媽宵夜食d咩
好後悔太遲認識距,吸奶神器!!
全埋身,突然無奶,點解會咁,求救(emoji)

大宅

國民生產總值:3021

BKXmas勳章

Wai1020 發表於 17-5-14 09:28
我上個月做身體檢查掃描發現有個5x6cm水瘤係右邊卵巢,搵婦科醫生睇左,要我追蹤一個月,唔肯幫我做手術住 ...

首先你不用太擔心,我曾經有類似的情況出現,今年一月婦科檢查,發現兩邊卵巢都有水泡(大約4至5 cm), 醫生話要觀察三個月, 如果水泡變大,便需要做微創手術切除, 其實近半年經期已經開始不準時加上有尿頻, 最後我決定在觀察期間,看中醫調理身體(包括吃中藥和針灸), 結果在今年四月覆診時,醫生話卵巢兩邊的水泡都不見了 ( 分別做了超聲波照肚和陰道鏡)… 所以你可以 找中醫調理一下……

大宅

國民生產總值:2448

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

MYMAMA 發表於 17-5-15 00:24
首先你不用太擔心,我曾經有類似的情況出現,今年一月婦科檢查,發現兩邊卵巢都有水泡(大約4至5 cm), 醫 ...
可以比中醫師同針灸資料我嗎? 感激, 我左右2邊都有水瘤, 好擔心

大宅

國民生產總值:2922

BKXmas勳章

Wai1020 發表於 17-5-14 09:28
我上個月做身體檢查掃描發現有個5x6cm水瘤係右邊卵巢,搵婦科醫生睇左,要我追蹤一個月,唔肯幫我做手術住 ...
I have the same situation as yours. My Chinese doctor healed me and get rid of the ovary water cyst (水瘤).

Information PM you already.
Get well soon.

大宅

國民生產總值:3021

BKXmas勳章

WingsBobo 發表於 17-5-16 23:55
可以比中醫師同針灸資料我嗎? 感激, 我左右2邊都有水瘤, 好擔心
明白妳的心情, 可參考以下網頁對卵巢水瘤多一點認識

http://www.womenclinic.com.tw/paper/03-01-1.htm

另外: 其間有飲BK JM介紹的赤小豆果皮水

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16684314&extra=&page=2

加上禁生冷食物如汽水、魚生......夜晚遇然用暖水袋暖敷肚皮.......

祝早日康復, 醫師資料已覆!

複式洋房

國民生產總值:292

BKXmas勳章

首先你不用太擔心,我曾經有類似的情況出現,今年一月婦科檢查,發現兩邊卵巢都有水泡(大約4至5 cm), 醫 ...
中醫真係要夾人,我睇中醫睇到要做第二次手術囉果陣

大宅

國民生產總值:2448

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

MYMAMA 發表於 17-5-17 13:22
明白妳的心情, 可參考以下網頁對卵巢水瘤多一點認識

http://www.womenclinic.com.tw/paper/03-01-1.htm
多謝你

複式洋房

國民生產總值:438

BKXmas勳章

我都想知中醫針灸資料吖, thanks

大宅

國民生產總值:1396

BKXmas勳章

可否PM埋我?我有5x6cm水瘤... 謝謝!

大宅

國民生產總值:1396

BKXmas勳章

teddyy 發表於 17-5-17 00:47
I have the same situation as yours. My Chinese doctor healed me and get rid of the ovary water cyst ...
Could you PM me about your Chinese doctor too? I have water cyst problem too. Thanks!

別墅

國民生產總值:903

BKXmas勳章

可否PM中醫資料給我喔?我也有水瘤

民房

國民生產總值:24

BKXmas勳章

請問係邊位中醫師?Thank you

大宅

國民生產總值:4492

BKXmas勳章

Pls share Chinese dr info ,thx

大宅

國民生產總值:2170

BKXmas勳章

我5月尾時都發現有個7.x cm既瘤,驗血又係高少少,巳約好過幾日做手術,擔心中

民房

國民生產總值:14

回覆 MYMAMA 的帖子

可否PM中醫資料給我?我也有5cm水瘤... 謝謝!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎