自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

好可憐。我生左仔,都唔想食乳豬。

人類真係好自私。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 convenient 的帖子

So sad!

公爵府

華華子 發表於 17-5-16 23:17
我不太確定你所說「有很多人都養豬做寵物」,可能其他国家有,但香港一定唔普遍。

而就算其他国家有人當 ...

數量多唔等於好,豬依家數量多係因爲人要食,如果人唔食豬,豬亦唔會因此絕種

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

skyfree333 發表於 17-5-17 16:57
數量多唔等於好,豬依家數量多係因爲人要食,如果人唔食豬,豬亦唔會因此絕種
...

我就是要帶出呢個訊息就係: 食用豬本來就是為了提供食物給人類, 所以人類吃食用豬就是很正常的事;

男爵府

公爵府

華華子 發表於 17-5-17 17:08
我就是要帶出呢個訊息就係: 食用豬本來就是為了提供食物給人類, 所以人類吃食用豬就是很正常的事;

都係,人天生雜食,正如獅子食雞亦沒有錯,天性如此,而且地球需要(不過人食得太多),只要對食物(特別係肉)感恩,由小到大都食麻木左,好多人感受唔到餐桌上個舊肉真正嘅重量,知佢係豬但唔知佢係生命,我以前都係咁麻木左,真係最緊要感恩

大宅

miemiemie 發表於 17-5-16 12:00
我都睇過啲紀録片,
話啲牛臨劏前會喊,
同埋一胎一隻,好似人咁,
其實飲牛奶都好殘忍架~~
聞說奶農為咗催谷d乳牛產奶, 會不斷要佢生BB, 到佢生咗隻牛仔, 就會拎走佢隻牛仔, 牛奶就俾人類飲, 牛仔就餓死!
將心比己呀, 如果你生咗個仔出嚟, 見都未見過就俾人抱走, 然後就攞你d奶去賣, 你個仔就餓死, 你會覺得點? 所以我好憎奶粉廣告.

人類真係好自私~~

子爵府

convenient 發表於 17-5-14 09:58
sad mother's day

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

skyfree333 發表於 17-5-17 17:27
都係,人天生雜食,正如獅子食雞亦沒有錯,天性如此,而且地球需要(不過人食得太多),只要對食物(特別係肉 ...
係呀, 所有食物都得來不易, 要珍惜食物~~我覺得只要取得豬肉的方法不涉及虐待豬隻, 而吃豬肉時不浪費, 那麼, 我覺得吃豬肉不應帶有罪惡感~~

男爵府

華華子 發表於 17-5-16 23:11
如果豬要係野外生存,佢的數量一定比食用豬少很多很多。

我想帶出一個訊息就是:食用豬的出現主要為了提 ...

你寫既字我隻隻都明,但意義係邊我理解唔到!
多又點?少又點?物種平衡唔絕種就ok啦!

我唔係妖魔化食肉類,但你講到好理所當然就好恐怖囉!因為家豬係特登養既,而家又有好多豬所以你食佢係順其自然???咁點解你唔調轉諗食少d豬,等需求減少,市場調節下自然供應會減少,咁就少d豬受苦,碳排放又少d環保d?!

子爵府

畀面勳章

公爵府

回覆樓主:

我有朋友都係果類唔主動殺生者,每次去酒店食飯就叫我去揀海鮮,買左蝦蚧又係叫我劏,食完就讚新鮮,我覺得無謂,都唔知邊個諗出黎既主意。明明大家都係凶手,但個罪明落曬我度。

侯爵府

~phyllis~ 發表於 17-5-17 17:46
你寫既字我隻隻都明,但意義係邊我理解唔到!
多又點?少又點?物種平衡唔絕種就ok啦!

我真的不明白,你不喜歡吃豬肉,沒有問題,你不吃就可以了,為什麼會變左我地吃豬肉就有問題?

以你的理論,你吃蔬菜生果嗎?蔬菜生果也有生命,摘取他們也很殘忍,殺死他們也很痛很殘忍,人類不吃蔬菜對世界也有益處,對生態環境有莫大好處。

男爵府

華華子 發表於 17-5-17 19:51
我真的不明白,你不喜歡吃豬肉,沒有問題,你不吃就可以了,為什麼會變左我地吃豬肉就有問題?

以你的理 ...

你仲要講歪理,豬有血有肉,有智商,有神經線,會痛會叫!蔬菜有無呢?!
我回返你,呢個post大部份jm即使唔係食素都"見其生不忍見其死,聞其聲不忍食其肉",我地心軟,你咪由得我地心軟囉,你點解要講到係我地有問題呢!

侯爵府

~phyllis~ 發表於 17-5-17 20:11
你仲要講歪理,豬有血有肉,有智商,有神經線,會痛會叫!蔬菜有無呢?!
我回返你,呢個post大部份jm即使唔係食 ...

你才是歪理,你不吃豬就不要吃好了,我們沒有意見,但別人吃豬又關你什麼事呢?

你覺得豬會痛會流血,好慘,為什麼反而不會覺得植物會痛?植物也有感覺,被摘取時會有汁液流出;若種植食肉蔬菜時用上農藥,蔬菜會受到傷害,都好慘ga, 你記得唔好吃呀。

侯爵府

~phyllis~ 發表於 17-5-17 20:11
我回返你,呢個post大部份jm即使唔係食 ...

你覺得豬隻好慘,好心軟,那你自己不要吃,我尊重你的意願;

我吃豬,請你也尊重我的意願。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

cargod 發表於 17-5-17 17:30
其實飲牛奶都好殘忍架~~
聞說奶農為咗催谷d乳牛產奶, 會不斷要佢生BB, 到佢生咗隻牛仔, 就會拎走佢隻牛仔, ...
好殘忍牙!

男爵府

華華子 發表於 17-5-17 20:24
你覺得豬隻好慘,好心軟,那你自己不要吃,我尊重你的意願;

我吃豬,請你也尊重我的意願。

你而家係邊度見到我叫你唔好食呀?我幾時唔尊重你呀?

係你唔尊重我地呢個post既jm咋!我地唔係講唔食,係講盡量食少d,講唔好浪費同感恩!

你入到黎challenge 樓主同我地講埋哂d歪理!

如果要殺有智商有腦有血有肉有神經都唔可以心軟,以閣下既食慾為大哂!咁有一日閣下想食貓食狗甚至食人係咪又以閣下食慾為先?

記住,我再重申一次,我既重點係你入黎叫我地唔好心軟!我先頂你唔順!殺豬講到割草咁,我服左你啦!

侯爵府

~phyllis~ 發表於 17-5-17 20:52

係你唔尊重我地呢個post既jm咋!我地唔係講唔食,係 ...

我地吃豬,合理地滿足自己食慾,有什麼問題呢?
難道你吃蔬菜就不是滿足你的食慾嗎?

另外,我「沒有challenge樓主」,樓主不吃豬肉,我從來沒有反對,我「非常尊重素食者」;食用豬的確係人類的食物,但你不吃, 沒有問題,我很尊重,同樣地,希望你能尊重雜食者。

如果你認為人類不應吃掉「有智商」的豬隻,而「沒有智商」的植物才值得被人類吃掉,那你繼續食用蔬菜來滿足你的食慾吧。

侯爵府

~phyllis~ 發表於 17-5-17 20:52

係你唔尊重我地呢個post既jm咋!我地唔係講唔食,係 ...

另外,我先頂你唔順,講食豬肉講到食人肉甘,真係服左你。

首頁

尾頁

跳至