用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

心聲留言 今日: 150|主題: 15128

母親節,你們感受如何?分享下……

大宅

國民生產總值:2369

BKXmas勳章

做咗媽媽之後 覺得大時大節仲忙, 同完奶奶食飯又要去娘家阿媽食飯, 畀錢双份, 之後又要節衣縮食, 因為自己都有三個小朋友, 自己又full time mum, 湊仔辛苦只有自己知, 亦冇人幫, 奶奶只係知自己以前辛苦,誰又明白我既辛苦?c6 放工 返屋企 食完飯 就瞓覺 同佢講嘢佢又冇反應, 簡直零交流, 一凑三係無 自己 時間 ,無乜朋友無人分擔,有冇jm同我一樣感受?

王國熱話
身教的重要
小朋友大脾氣,可以點教 Part III
歲半bb脾氣暴躁
工人湊仔法

珍珠宮

國民生產總值:42332

BKXmas勳章

你不孤單!有我陪你,一湊三冇工人冇家人幫手,一年365日忙足365日⋯現在行緊去買餸⋯⋯母親節快樂樓主,加油

侯爵府

國民生產總值:24448

好媽媽勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

母親節對我嚟講係一個最唔中意的日子, 好多嘢都要硬食硬啃(太多原委)
祝大家母親節快樂
開心其實好簡單

男爵府

國民生產總值:7466

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔鐘意母親節父親節情人節,好肉麻,出街食飯排長龍又貴,成街都係人

男爵府

國民生產總值:7748

BKXmas勳章

afrachung 發表於 17-5-14 10:49
做咗媽媽之後 覺得大時大節仲忙, 同完奶奶食飯又要去娘家阿媽食飯, 畀錢双份, 之後又要節衣縮食, 因為 ...

樓主好辛苦又好好,如我係你唔會理奶奶果邊。

我記得第一年母親節,當時住近奶奶佢要求去西貢食海鮮。我個仔5個月大好多家務做,又住上水去又遠到死,老公對我又無表示。我係全餐飯目無表情,最後埋單我自己夾番1份錢!

我而家老公番shift, 正日唔食我一定唔理奶奶果邊。我一湊二又無人幫,唔好再要我晒無謂精力去應酬人地阿媽。

大宅

國民生產總值:2266

BKXmas勳章

係 我做咗亞媽後都覺得母親節係好肉麻。我係ftm 一、
湊二 有無人同我興祝 但要同奶奶自己亞媽姑仔同自己亞嫂食飯興祝.......
唉,好累,雖然又唔洗我比錢又唔洗我煮 總之係説不出的累,大家加油!

侯爵府

國民生產總值:22677

畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

母親節,係母親折磨子女的日子。

大宅

國民生產總值:2222

BKXmas勳章

回覆 afrachung 的帖子

自己整了海綿蛋糕食(其實曰曰都整,慳番吾使買)和陪小朋友去公園時,區議員派膠花,拿了3支。
就甘樣過了,我的母親節。

大宅

國民生產總值:1018

BKXmas勳章

afrachung 發表於 17-5-14 10:49
做咗媽媽之後 覺得大時大節仲忙, 同完奶奶食飯又要去娘家阿媽食飯, 畀錢双份, 之後又要節衣縮食, 因為 ...

等小朋友大d就會好好多,我都係一對三,母親節節目係阿女安排,食飯地方係我揀,三姐弟夾份請,夜晚返到屋企仲煮埋番薯湯圓,都好開心。

大宅

國民生產總值:1684

BKXmas勳章

我都好憎母親節.第一我同母親關係不好,覺得佢生我出來受苦.

第二我母親銀紙至上,唔需要什麼母親節陪食飯禮物.

第三通街刀係人,食嘢又貴又多人.唔舒服
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎