心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做咗媽媽之後 覺得大時大節仲忙, 同完奶奶食飯又要去娘家阿媽食飯, 畀錢双份, 之後又要節衣縮食, 因為自己都有三個小朋友, 自己又full time mum, 湊仔辛苦只有自己知, 亦冇人幫, 奶奶只係知自己以前辛苦,誰又明白我既辛苦?c6 放工 返屋企 食完飯 就瞓覺 同佢講嘢佢又冇反應, 簡直零交流, 一凑三係無 自己 時間 ,無乜朋友無人分擔,有冇jm同我一樣感受?

珍珠宮

你不孤單!有我陪你,一湊三冇工人冇家人幫手,一年365日忙足365日⋯現在行緊去買餸⋯⋯母親節快樂樓主,加油

公爵府

好媽媽勳章

母親節對我嚟講係一個最唔中意的日子, 好多嘢都要硬食硬啃(太多原委)
祝大家母親節快樂
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

侯爵府

回覆樓主:

唔鐘意母親節父親節情人節,好肉麻,出街食飯排長龍又貴,成街都係人

子爵府

afrachung 發表於 17-5-14 10:49
做咗媽媽之後 覺得大時大節仲忙, 同完奶奶食飯又要去娘家阿媽食飯, 畀錢双份, 之後又要節衣縮食, 因為 ...

樓主好辛苦又好好,如我係你唔會理奶奶果邊。

我記得第一年母親節,當時住近奶奶佢要求去西貢食海鮮。我個仔5個月大好多家務做,又住上水去又遠到死,老公對我又無表示。我係全餐飯目無表情,最後埋單我自己夾番1份錢!

我而家老公番shift, 正日唔食我一定唔理奶奶果邊。我一湊二又無人幫,唔好再要我晒無謂精力去應酬人地阿媽。

大宅

係 我做咗亞媽後都覺得母親節係好肉麻。我係ftm 一、
湊二 有無人同我興祝 但要同奶奶自己亞媽姑仔同自己亞嫂食飯興祝.......
唉,好累,雖然又唔洗我比錢又唔洗我煮 總之係説不出的累,大家加油!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

母親節,係母親折磨子女的日子。

大宅

回覆 afrachung 的帖子

自己整了海綿蛋糕食(其實曰曰都整,慳番吾使買)和陪小朋友去公園時,區議員派膠花,拿了3支。
就甘樣過了,我的母親節。

大宅

afrachung 發表於 17-5-14 10:49
做咗媽媽之後 覺得大時大節仲忙, 同完奶奶食飯又要去娘家阿媽食飯, 畀錢双份, 之後又要節衣縮食, 因為 ...

等小朋友大d就會好好多,我都係一對三,母親節節目係阿女安排,食飯地方係我揀,三姐弟夾份請,夜晚返到屋企仲煮埋番薯湯圓,都好開心。

男爵府

我都好憎母親節.第一我同母親關係不好,覺得佢生我出來受苦.

第二我母親銀紙至上,唔需要什麼母親節陪食飯禮物.

第三通街刀係人,食嘢又貴又多人.唔舒服

首頁

尾頁

跳至