用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 741|主題: 903698

中學模式

大宅

國民生產總值:4162

BKXmas勳章

我仔讀band 2中二,佢唔寫手冊,成日都唔知佢有咩功課/默書/小測,見佢好似冇咩嘢做咁,有冇欠交又唔知,默書小測唔洗簽名。其實係咁依家中學都係咁,定佢間學校的問題。

因細仔就要選校,諗緊好冇選阿哥間學校。

大宅

國民生產總值:3008

BKXmas勳章

Lovelymame 發表於 17-5-14 11:19
我仔讀band 2中二,佢唔寫手冊,成日都唔知佢有咩功課/默書/小測,見佢好似冇咩嘢做咁,有冇欠交又唔知,默 ...

我見b2中學有e class網站,家長可以睇到仔女功課架。

不如樓主聯絡下班主任了解下?

子爵府

國民生產總值:13006

BKXmas勳章

回覆樓主:

好似亞大果間,全年手冊冇寫字,考試冇簽名是個別學校做法。。中一見老師有什麽野?

大宅

國民生產總值:2998

BKXmas勳章

我2個女,一間有手冊(細行、一頁等於一星期果款),一間無,無就買本簿仔寫。寫吾寫、做吾做,真係取決於學生。

至於默、測簽名,間中有,比小學小好多。
只要她們成績中上,行為品德正當,中學慢慢放手是正常。

有問題,記住問老師。

wcpcelia    發表於 17-5-14 19:10

男爵府

國民生產總值:5861

BKXmas勳章

中學你無得理架喇

大宅

BKXmas勳章

iamcute_lala 發表於 17-5-14 11:39
中學你無得理架喇

其實依家都好少理佢,太部分都係佢自己温,但小學我跟得好貼,依家咩都唔洗理,覺得自己好似做得不夠咁。

佢成績麻麻,不太自覺,我入房好少見佢做緊功課或温書,多數在看圖書,玩電話。

大宅

BKXmas勳章

beautymimi 發表於 17-5-14 11:31
我見b2中學有e class網站,家長可以睇到仔女功課架。

不如樓主聯絡下班主任了解下?

我之前問過老師,佢都只話自己教那科會點做,其他科老師做法佢都唔知。

版主

國民生產總值:107016

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

我仔果間有eclass但未必齊。有手冊要靠自己寫
就算寫晒如果細路係唔帶唔做你都吹佢唔漲。係要靠佢自己
我地咩測驗默書所謂要簽名但追得唔緊

侯爵府

國民生產總值:20228

BKXmas勳章

我女嗰間,有手冊,亞女每天都有寫野返來,測驗,默書就唔係科科都要簽名,睇每科老師決定!

子爵府

國民生產總值:12892

BKXmas勳章

回覆樓主:

我女學校少功課,無硬性規定寫手冊,欠交無分自己負責,測驗中期試全部唔駛家長簽名,一切靠學生自律自發。eclass只有考試時間表,syllabus,學年初嗰啲名單,課室安排等等,係無日常通告嘅。我女試過收唔到通告,要自己去追老師攞。
我女自己會用記事簿寫低功課,再喺限期前嗰日補註一次防止唔記得做或欠帶,亦有自訂溫習計劃。

wcpcelia    發表於 17-5-14 19:10

珍珠宮

國民生產總值:30513

2017勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

我自己本中學手冊寫到爆晒

上星期99 挖掘出c6本中學手冊,我睇完發現,老公間職業先修中學簡直就係happy school 既先驅,全本得2格有寫野

c6:
我是一隻喵

大宅

國民生產總值:2087

BKXmas勳章

無硬性寫手冊,但欠交功課/書/用品要家長簽名。

默書/測驗/考試,要家長簽署。

身體不適早走,學生要在老師面前打電話比家長,再由老師同家長溝通,決定學生可自行離開定等家長接。

到離開時要簽一式兩份的離校紙,一張給書記,一張給校門的校工才能離開。

我覺得合理。

水晶宮

國民生產總值:50189

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2017媽媽節

我仔Band 2中一, 個個星期簽1次手冊, 小測, 默書都要簽
欠交功課當日要留堂

唔計默書呢年嚟每科小測都十幾次, 簽到手軟

大仔直資中四, 應要寫手冊, 佢無寫手冊, 唔會俾我簽, 老師都唔會check
欠夠10次功課先通知家長

珍珠宮

國民生產總值:38822

畀面勳章 BKXmas勳章

我女 中二,又係冇手冊,日日返到屋企都冇功課,又唔溫書,問親佢就話係學校溫左

中一時我都緊張,但想理都冇得理,根本唔會知道佢係學校做咩。問老師,老師叫我放手,咁我唯有放手,求其見佢成績表過得去就算

而家我成日都叫自己諗番中學時係點,咩又係同佢差唔多,叫做自我安慰下啦。

大宅

國民生產總值:3810

BKXmas勳章

回覆樓主:

學校有手冊,寫唔寫學生自己決定,阿仔無寫,每日影張黑板相。大部份測驗默書唔使簽名,我有時照簽。我同阿仔傾計型式講吓功課測驗 project,咁大個要靠自律。

子爵府

國民生產總值:12545

BKXmas勳章

Lovelymame 發表於 17-5-14 11:19
我仔讀band 2中二,佢唔寫手冊,成日都唔知佢有咩功課/默書/小測,見佢好似冇咩嘢做咁,有冇欠交又唔知,默 ...

中一已經無家長簽手冊呢樣嘢, 我樂得清閒。
幾時默書、小測佢自己知同自己溫啦!
最多只會通知家長測驗同考試日期。
我仔間學校功課欠交會即日留堂,即日寫手冊通知家長 貴子弟做乜遲返屋企。

伯爵府

國民生產總值:15865

2017媽媽節

回覆樓主:

同老師傾下

大宅

BKXmas勳章

mother904 發表於 17-5-14 14:58
我女 中二,又係冇手冊,日日返到屋企都冇功課,又唔溫書,問親佢就話係學校溫左

中一時我都緊張,但想理 ...

大宅

BKXmas勳章

其實我覺得老師有話要簽,但追一兩次都冇簽,就唔會再追,所以佢就直情唔洗比我簽。

阿仔話好差先要簽名。

大宅

BKXmas勳章

pauline_c 發表於 17-5-14 15:11
學校有手冊,寫唔寫學生自己決定,阿仔無寫,每日影張黑板相。大部份測驗默書唔使簽名,我有時照簽。我同阿 ...

在課室也可拎手機出來?

可惜我個仔就係唔自律,D嘢亂七八糟!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎