用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

寵物趣談 今日: 1|主題: 13988

朋友比左隻貓bb,我有咩要做

大宅

國民生產總值:1868

BKXmas勳章

一直都諗住領養貓仔,所有嘢已經齊晒,點知琴日突然有個朋友話個鄰居有隻貓唔要,我即刻攞左返屋企
但係佢鄰居無乜理過隻貓,依家兩個幾月,佢琴晚瞓得好好,今朝一起身就食早餐
我新手養貓,我有咩要做?係咪要快啲帶佢去檢查?打針?杜蟲?
希望各位幫幫手,教吓我,謝謝

王國熱話
各位分享下Bb而家幾高?
10月11號廣華出世的bb??
介左片未
1027 BB 生日會?

珊瑚宮

國民生產總值:107945

BKXmas勳章

bigbigwing 發表於 17-5-14 11:21
一直都諗住領養貓仔,所有嘢已經齊晒,點知琴日突然有個朋友話個鄰居有隻貓唔要,我即刻攞左返屋企
但係佢 ...

去左獸醫度做身體檢查。打埋第1枝預防針先。叫醫生教你點幫貓咪洗耳仔同滴蚤水。要買埋杜蟲藥。問醫生幾耐食一次。第一次可響醫生度買基本呢幾樣。留意佢既大便。如果冇爛冇血就ok。如果有問題。唔嚴重就食益生菌。蒸雞柳。或可能要轉糧。
初步睇左寵物醫生先。
起碼知貓咪身體有冇問題。
同問醫生注意什麼?
你住近邊區。
睇下大家有冇近你果區既好既獸醫介紹。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

國民生產總值:2896

雞年勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

bigbigwing 發表於 17-5-14 11:21
但係佢 ...

係 依家天氣熱 可同貓貓沖涼先 記得吹乾身上毛
再帶佢去檢查 打針 杜蟲 蚤水滴頸
一打針 要7-10日無得沖涼

大宅

BKXmas勳章

moonlight9198 發表於 17-5-14 12:41
去左獸醫度做身體檢查。打埋第1枝預防針先。叫醫生教你點幫貓咪洗耳仔同滴蚤水。要買埋杜蟲藥。問醫生幾耐 ...

唔該晒

大宅

BKXmas勳章

TwinWong 發表於 17-5-14 12:43
係 依家天氣熱 可同貓貓沖涼先 記得吹乾身上毛
再帶佢去檢查 打針 杜蟲 蚤水滴頸
一打針 要7-10日無得沖涼 ...

唔該晒

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔該晒兩位
佢今日好好瞓,食完嘢又瞓左,所以未幫佢沖涼
佢返嚟好污糟㗎,之前佢瞓喺花園個籠污糟邋遢咁,無人理佢㗎
佢嚟得太突然,請唔到假,我諗要星期六日先帶到佢睇醫生
請問睇醫生檢查大約幾錢?
如果北角鰂魚涌一帶,有冇醫生介紹?
Thanks

珊瑚宮

國民生產總值:107945

BKXmas勳章

bigbigwing 發表於 17-5-14 14:56
唔該晒兩位
佢返嚟好污糟㗎,之前佢瞓喺花園個籠污糟 ...

我有3隻貓咪。上次貓女絕育就睇西環個獸醫。好nice 。收費公道。但睇下其他jm有冇你住附近既好獸醫介紹比你啦。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

國民生產總值:2896

雞年勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

唔該晒兩位

我小主向九龍中央寵物醫院
上次打一針 女獸醫教我同小主大洗耳仔
体檢 皮膚檢查 同一粒杜虫藥 收我330元
打針 檢查好似280
天后都有一間 你都可以打去問下價

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

國民生產總值:12136

BKXmas勳章

要影多d 相,貓b 時間好快走的。

我兩個貓貓,吃lysine 到一歲的,我breeder 朋友教的。打好貓貓的底子。

玩具不用買太多( 可買 taobao 的da bird仿制品),貓貓最愛紙箱及膠袋。

有些apps 是寫給貓貓的, 看妳捨不捨得給貓貓用ipad 了。我那個是玩ipad 大的。所以,長大了,喜愛看電視。

p.s. 百合花對貓是有毒的,家中不要放。

大宅

國民生產總值:1283

BKXmas勳章

唔該晒兩位

吾好沖涼住,貓好怕水,又細膽,可擦擦身先,等佢信任左你先

洋房

國民生產總值:46

貓咪去至新環境一定要困籠
咁樣佢先有安全感 不過可以開住道門
佢熟習左你佢自自然然會出黎周圍探索 同你玩
同埋一定要去打3針 一定一定
不過要等佢熟左你先帶佢去 如果唔係又會嚇親佢
打齊針先好沖涼 而家你去買d貓貓用濕紙巾抹住先

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

感謝晒樓上每一位
今日貓仔好活潑,又搶住食嘢,不過都係好污糟,仲多左啲好似眼屎嘅嘢
已經買左濕紙巾,返去幫佢抹吓身
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎