用戶登入

找回密碼 | 註冊

24oC.90%

義工

自由講場 今日: 1012|主題: 938596

樓上漏水吾肯整, 可以點做  

別墅

國民生產總值:651

認識瑞士牛牛第一回 BKXmas勳章

樓上漏水漏到電制跳電, 天花剝落, 找管理處同樓上講, 樓上話"無野"吾肯整, 食環處又勁慢, 又話要講證據, 公証行都找埋, confirm源頭是樓上, 樓上一直吾整, 我就一直無得整(因為所有師傅話, 整左都無用), 咁大家有冇遇過, 可以點做, 點可以叫食環早點出擾民通知書?

大宅

國民生產總值:3050

BKXmas勳章

回覆樓主:

絕招

水晶宮

國民生產總值:56998

hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

搵律師出信比樓上,連埋公証行報告,遇上樓上無賴真係好慘。

子爵府

國民生產總值:10893

2017勳章 BKXmas勳章

[email protected] 發表於 17-5-14 12:09
樓上漏水漏到電制跳電, 天花剝落, 找管理處同樓上講, 樓上話"無野"吾肯整, 食環處又勁慢, 又話要講證據, 公 ...
都係要靠食環署做測試,証實係樓上滲漏先可以有証據。但真係慢。我都攪左成年,樓上肯裝修攪掂佢漏水原因,我先可以裝修。你有無買家居保險?可索賠。

大宅

國民生產總值:4236

BKXmas勳章

樓主,我同你嘅處境一樣

侯爵府

國民生產總值:24429

BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

好簡單,報警,有人電親下,包你樓上一定驚
一定快過報食環

stagea    發表於 17-5-14 18:12

侯爵府

回覆樓主:

親身經歷,
我層收租唐樓,樓下漏水漏出屋,搞到樓梯成日濕到租客投訴衛生差,
同樓下講,唔理 ,
唔理老娘我就親自出馬,成個跌係樓梯,報警
警方到就無知c9上身,冇陰公呀,跣死人啦
警方就自然搵個業主傾計,砰砰聲整
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

大宅

國民生產總值:1268

BKXmas勳章

我同你一樣,三年裝修完,之後天花開始有水漬,然後愈黎愈大,叫管理處上黎影相,出信比樓上,依然唔理,後期仲不停跌灰,我頂唔順就再叫管理處上黎睇,樓上唔理我又再叫,而家終於有反應,叫師父上黎睇邊個位出現問題,而家就等緊樓上維修,我都唔知樓上幾時會整,不過煩管理處&樓上住戶係必須的,唔煩佢地唔郁

珍珠宮

國民生產總值:36431

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

我c6伙記,比人出律師信,都唔整。要上court, 罰3000,依家先整,係米抵死。

翡翠宮

國民生產總值:97013

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 BKXmas勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

[email protected] 發表於 17-5-14 12:09
樓上漏水漏到電制跳電, 天花剝落, 找管理處同樓上講, 樓上話"無野"吾肯整, 食環處又勁慢, 又話要講證據, 公 ...

食環無得快!佢地跟程序做野, 仲要就算有埋公正行報告佢地都唔肯拎黎做証據! !

大宅

國民生產總值:2184

BKXmas勳章

cinda72. 發表於 17-5-14 13:15
親身經歷,
我層收租唐樓,樓下漏水漏出屋,搞到樓梯成日濕到租客投訴衛生差,
同樓下講,唔理 ,

仙姐,如果樓上口就話會整,但次次問都半個月一個月咁拖點算?

翡翠宮

國民生產總值:97013

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 BKXmas勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kit2004 發表於 17-5-14 13:26
我c6伙記,比人出律師信,都唔整。要上court, 罰3000,依家先整,係米抵死。

排上count排左幾耐??

侯爵府

cattz288 發表於 17-5-14 13:27
食環無得快!佢地跟程序做野, 仲要就算有埋公正行報告佢地都唔肯拎黎做証據! !
...

我試過報食環,3,4年後先打黎,
樓都賣埋啦,漏3,4年,化左灰啦!

侯爵府

2016tobe 發表於 17-5-14 13:27
仙姐,如果樓上口就話會整,但次次問都半個月一個月咁拖點算?

再"發生意外"再報警
警方插手,食環告票好快到

annann246    發表於 17-5-14 14:05

翡翠宮

國民生產總值:78610

親身經歷,
同樓下講,唔理 ,

呢招掂喎仙姐!

侯爵府

李豆豆 發表於 17-5-14 13:37
呢招掂喎仙姐!

我試過,所以肯定掂
一般人未必驚食環,但差佬就唔同講法啦
而且經警方轉去食環,都會爽手好多

子爵府

國民生產總值:10340

BKXmas勳章

如果有公証行証明,可否出律師信?當民事訴訟咁做?或者樓上,見形勢不妙會肯整

估咋

大宅

國民生產總值:3795

BKXmas勳章

親身經歷,
同樓下講,唔理 ,

「樓下漏水漏出屋,搞到樓梯成日濕到租客投訴衛生差」--屋外用呢招ok。

請教屋內點做?

侯爵府

chingmon 發表於 17-5-14 14:05
「樓下漏水漏出屋,搞到樓梯成日濕到租客投訴衛生差」--屋外用呢招ok。

請教屋內點做?

一樣之麻,樓上漏水,好似令到漏電,電親下囉

珍珠宮

國民生產總值:36431

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

cattz288 發表於 17-5-14 13:28
排上count排左幾耐??
我唔清楚,但應該都有段時間.但起碼甘樣佢先整
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎