樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

我今年25歲 ,由18歲開始申請非長者一人公屋,由於係住緊公屋(應該係3人),所以依加得36分(原本66) 由於依家份工12k底薪 +長期有OT錢, 屋企人想我唔好返OT 甚至轉工
同埋屋企人想我加埋細佬(今年16歲)一齊申請
我想問如果加埋細佬一齊申請係咪要再遞多次一般家庭申請? 係會快d上到? 但我原本d分就會冇左?
同埋我個申請階段係"
你的公屋申請尚未到達詳細資格審查階段。如閣下的申請到達詳細資格審查階段,將會收到本署通知。請耐心等候。
" 即係因為過左入息hold住左冇再加分? 感謝各位解答!!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

單人條隊(^_^;)我舊同事排1x年,升職機會都放棄埋,值唔值得?
佢呢幾年都放棄左再排,做返長工,住 劏房,$3000租,返新工好快加到$15000人工。
如果你學歷,資歷,同個腦係醒果批嘅,而家係上位期呀…
想認識多啲屯門友

珍珠宮

faiting12 發表於 17-5-14 12:44
我今年25歲 ,由18歲開始申請非長者一人公屋,由於係住緊公屋(應該係3人),所以依加得36分(原本66) 由於 ...

公屋申請表有寫可否加你細佬,自己學下睇表啦

大宅

回覆樓主:

加埋你細佬,變成2人,應該唔會快得好多呀?遲些你細佬到18歲,可能搵工,會唔會超入息額呀?
你屋企退了你細佬,變成2人單位,又變番細單位!

點解你媽唔想你開OT呀?驚你超出入息額呀?後生女捱下唔關係呀!

男爵府

小平媽媽 發表於 17-5-14 23:30
單人條隊(^_^;)我舊同事排1x年,升職機會都放棄埋,值唔值得?
佢呢幾年都放棄左再排,做返長工,住 劏房,$ ...

為咗申請公屋放弃向上流,值得嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

1. 你而家先得36分, 每年+9分, 到45歲可一次性+60分, 但而家421分先有得審查, 你計下....幾時先排到
2. 任何18歲以下人士必須與父母或合法監護人一同申請, 所以你唔可以加細佬
3. 而家入息限額1人: $11,250 你巳經超額
4. 你而家個階段係未到審查階段

無謂為左無了期等公屋而唔OT/減人工, 努力賺錢好過啦

洋房

唔該唒咁多位意見,決定唔等公屋啦

首頁

尾頁

跳至