婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

你試下同老公講,如果件事係發生佢身上,換轉係外父或外母打佢,教訓佢,再電話remind佢,作為女婿,佢能唔能夠大方啲?
佢話得既,就即刻搵爸爸媽媽出手囉,唔好口輕輕呀!

大宅

TonnySS 發表於 17-5-17 19:38
我受了委屈,但唔夠正面駁佢嘴,我叫我老公幫我同佢媽事後駁返件事情。佢唔肯。佢驚佢媽認為佢娶左老婆唔 ...

咁冇計,老公你自己簡

大宅

TonnySS 發表於 17-5-17 19:38
我受了委屈,但唔夠正面駁佢嘴,我叫我老公幫我同佢媽事後駁返件事情。佢唔肯。佢驚佢媽認為佢娶左老婆唔 ...
在這情況下, 真係要諗清楚係咪生第2個, 因為我覺得你老公唔會因為有第2個B就搬走, 反而可能覺得有太多支出更加要同6299住

禁止訪問

男爵府

覺得你c6 只是拖住你,不過你信就得la , 如果有個希望是好的。忍下忍下就一世

複式洋房

beautytiny 發表於 17-5-19 01:43
覺得你c6 只是拖住你,不過你信就得la , 如果有個希望是好的。忍下忍下就一世
...

都無辦法,因為而家C6根本無能力, 而且我地一搬出來,佢父母經濟壓力又大,我地搬入來,我地係交最大份家用。所以C6都係好痛錫佢父母的。

珍珠宮

小RENE 發表於 17-5-15 00:42
你或者可以同99講:阿b跌親,我都好心痛的! 99你唔使講咁多次!

老實講,聽話既新抱的確只會令自己地位 ...

同意,我開頭都對99好客氣,咩節咩節一定準備好蛋糕禮物,以為佢會當我女甘錫,到頭黎我只係一個外人,我對你好你都唔珍惜仲埋怨乜乜乜,我而家真係百無whatsapp都唔send

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

TonnySS 發表於 17-5-14 23:10
我都想,但C6無能力,屋企壓力大。而且我C6叫我忍,話上輩可以教下我,無錯,道理我識,但我感覺好受委屈 ...

我接受唔到老公同我講「長輩可以教我」,如果佢咁講,我一定同佢講byebye都咁大個人,洗乜99 教,就算真係要教都唔到99啦我認我唔like 99
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主:

如果老公唔幫,就要自強。我同意姊妹們話99唔可能寵慣。我自己一有問題就即刻出聲,99提出黎既野我永遠唔會即刻應承,次次話諗下先,然後唔想就拒絕。如果佢拍我手,仲打電話黎提醒我,我會即刻出聲話我作為媽媽,我好心痛架奶奶,你拍下我手係咩意思?人人都有疏忽既時間,我咁大個人會處理。佢下次再打電話黎就唔聽電話,whatapp已讀不回
我就真係完全接受唔到,打黎提我? 傻傻地!當我工人牙? 呢d人唔識諗人地感受,所以唔洗比面佢。
我成日覺得人善被人欺,我以前未結婚時就係咩都唔出聲,最後比姑仔點到頭暈, 委屈自己。而家我睬佢都傻,講明我我係一個獨立個體,唔洗諗要控制我!

子爵府

TonnySS 發表於 17-5-14 15:18
同6299一起住,有時一起住,唔想關係搞到咁僵,唔想C6難做,所以大家相處都融洽,佢尊重我,我尊重佢。一路 ...

算啦,佢都係緊張個孫。。總好過佢咩都唔理。。

複式洋房

Pianistbaby 發表於 17-5-20 07:51
如果老公唔幫,就要自強。我同意姊妹們話99唔可能寵慣。我自己一有問題就即刻出聲,99提出黎既野我永遠唔會 ...

你好叻(emoji)
我就係仲顧全大家面子及關係,所以忍左,而自己又唔識即場應返佢,所以事後覺得委屈。
我99仲同我C6講,有左仔無要阿媽,等於話娶左老婆唔忘得左阿媽咁,我C6都保持中立。琴日我C6仲講笑咁講,我錫你我阿媽會吃醋。(emoji)(emoji)
而家我要調整下自己先。我唔可以咩事都同C6講佢阿媽,因為佢會反感,佢始終係佢阿媽既仔,老實說果句,我同佢先係無血緣關係果個。第二,我而家開始要扮下傻,扮下蠢,有時我就係太識做人,好積極咁,我而家先發現無用嫁。

珍珠宮

TonnySS 發表於 17-5-14 23:07
佢係輕力打下我手,但重點唔係大小力問題,係佢呢個舉動問題。佢做開飲食經理,如果下屬既人做錯野,佢會 ...

你奶奶只係將你同佢個仔睇齊, 當你係女。所以順勢拍一下。

小心照顧BB, 因為你真係疏忽左。

首頁

尾頁

跳至