興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我打算養貓,貓網已經整好啦,但係我猶豫買唔買貓籠,因為我啲養貓朋友話可以唔洗,有啲又話要,咁要定唔要

男爵府

回覆樓主:

我果隻只係絕育時用平時放養開唔困籠,你睇下自己有無需要

別墅

我兩隻貓會追住地拖玩,一定要困籠拖地

大宅

水晶豬 發表於 17-5-14 15:26
我打算養貓,貓網已經整好啦,但係我猶豫買唔買貓籠,因為我啲養貓朋友話可以唔洗,有啲又話要,咁要定唔要 ...

如果得一隻貓貓,可以唔需要困籠

瑪瑙宮

我打算養貓,貓網已經整好啦,但係我猶豫買唔買貓籠,因為我啲養貓朋友話可以唔洗,有啲又話要,咁要定唔要 ...

其實怕貓咪去新環境唔慣。
我都係困左2星期左右。日頭唔會成日困。間中比佢出籠活動下。夜晚就困。比佢瞓。兩星期度唔困了。絕育困。就除家中唔止兩隻貓。怕其他貓整到佢傷口。所以要困住。但都要間中放佢出黎。有人睇住就可。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

貓籠。去淘寶買平。
或Facebook 都有時有二手貓籠賣。有時可能會有免費的。寵物交流之類既topic 。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我用籠時每日吸碎砂 每星枺 每個月大洗
大咗唔洗住籠 做少好多 只係每三日換砂盆
底尿片 每星期洗砂盆一次

複式洋房

moonlight9198 發表於 17-5-14 19:04
貓籠。去淘寶買平。
或Facebook 都有時有二手貓籠賣。有時可能會有免費的。寵物交流之類既topic 。
...

Thanks

複式洋房

TwinWong 發表於 17-5-14 22:08
我用籠時每日吸碎砂 每星枺 每個月大洗
大咗唔洗住籠 做少好多 只係每三日換砂盆
底尿片 每星期洗砂盆一 ...

請問貓砂邊隻比較好用?如果係2 ~3個月既貓bb用貓砂好定係用紙尿片好啲?

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

水晶豬 發表於 17-5-15 15:06
請問貓砂邊隻比較好用?如果係2 ~3個月既貓bb用貓砂好定係用紙尿片好啲?
...

我較喜歡用bonta golden 松木砂 可沖廁
比較大粒 經濟 3x元/4L 遇水變粉
我用雙層砂廁 廁底加尿片三几日換一次尿片
小主細個時两个月八包砂 尿片淘x買人仔2x元/100条
用一年咁濟 依家大咗 两個月用一包 砂 尿片都係三几日用一次
一次8包 砂 仲有得平
其他JM 鐘意可沖廁豆腐砂

一次我洗完砂盆 唔記得放砂 我出咗街
小主照屙 好似無砂都得

瑪瑙宮

水晶豬 發表於 17-5-15 15:06
...

用貓砂。兩三個月大已可教佢習慣用貓砂。

別墅

回覆樓主:

開頭我隻貓都有困籠,佢岩岩尼無咩安全感,成日想喱埋走去梳化底(後來我封佐個底),不過都係用佐1-2個星期,係街邊買百幾蚊。

翡翠宮

只有新介紹貓入去已有貓既家庭, 先困籠; 亦只會困2星期
除此之外; 絕對唔會困貓.

複式洋房

我想問下各位師兄師姐,你地有冇聽過或用過寵物禁止噴霧究竟有冇用

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

貓籠可買個旁身
新到家中可能需要一個自我安全空間
新養唔知佢無人時會點,放籠出街會安心d
遲d絕育亦可能需要困籠令佢唔會大走大跳整到傷口

之後用嘅機會就會少,嫌阻訂時送俾人吧

男爵府

唔好意思,借位一問,請問各位,從義工處領養的貓,要否沖涼?因我準備領養,謝謝各位

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cutecute2616 發表於 17-5-23 23:02
唔好意思,借位一問,請問各位,從義工處領養的貓,要否沖涼?因我準備領養,謝謝各位 ...

慢慢黎,先等佢習慣洗耳仔同剪指甲先。否則一落水同你搏命你又捉佢唔住就麻煩了

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝你!

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 17-5-23 21:04
貓籠可買個旁身
新到家中可能需要一個自我安全空間
新養唔知佢無人時會點,放籠出街會安心d

Thanks

複式洋房

cutecute2616 發表於 17-5-23 23:02
唔好意思,借位一問,請問各位,從義工處領養的貓,要否沖涼?因我準備領養,謝謝各位 ...

介唔介意到時分享申請領養心得,因為之前我打算申請但係俾義工拒絕左(emoji)

首頁

尾頁

跳至