婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我喺度叫佢做呀姑算啦!其實我上年十一月有左第二胎,過新年嘅時候夠3個月,咁就同99講啦,99又好順理成章咁同呀姑佢地講。就喺嗰晚,呀姑unfriend左我facebook。我心諗使唔使小氣成咁其實佢有個3歲嘅女,不過佢淨係星期六日先有得自己揍,平時佢呀媽揍。我就有個5歲女,自己揍嘅。平時都feel到佢葡萄架喇,皆因佢老公理財麻麻,兩公婆又大使又要買名牌,無車無樓,又租得細單位,真係無乜可能生到2個。相反我地未結婚已經儲定教育基金,應使則使,到而加有車有樓,佢地就越妒忌。

好喇,到母親節要食飯,我老公WhatsApp forward間餐廳比我,話去嗰度食飯,我睇下原來係9成食刺身,1成食炸野加串燒,老公話唔知道,係佢大佬book,我話佢地故意,又唔啱我大肚食,又唔啱細路食,好彩老公喺佢個familygroup度講,99都出聲話改,但係佢大佬話如果改呀姑會唔開心咁即係擺到明妒忌心又作怪啦。我老公就問咁究竟係99想食刺身定你老婆想食? 佢地即刻無聲出

到食飯嗰晚.....再續!

公爵府

我也很討厭與葡萄妯娌來往.希望99死後就再也不用應酬佢一家.最好連下一代也斷絕來往就至正

大宅

回覆樓主:

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

等。。。。。
幸福肥師奶

洋房

好喇,當然老公企硬改到食飯地點啦。到食飯當晚,佢地一家最鍾意同佢個女玩到癲哂,唱歌又大聲,仲要屈埋你一齊同佢拍手,總之食飯食到好似帶住金鷹出嚟表演咁,好討厭,要佢個女做眾人焦點。呀姑仲不時大聲細聲扮同個女講,"媽咪知道今晚啲嘢唔啱你食,唔鍾意就唔好食喇"。。。。。真係咁教細路都有架,會折墮架

good_pig    發表於 17-5-21 17:18

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大宅

佢個心黑色嘅!

洋房

美之選468 發表於 17-5-15 22:45
我也很討厭與葡萄妯娌來往.希望99死後就再也不用應酬佢一家.最好連下一代也斷絕來往就至正 ...

本來我都無乜所謂,不過真係唔好咁黑心。一年先見3,4次咋

洋房

佢地比我同老公早一年結婚,喺結婚前,老公個pk大佬,真係好pk架,仲做左啲非常之pk嘅事情!

我二十幾歲識我老公嗰時,巳經一個人租屋住,因為我鍾意free啲,嗰時巳經講好結婚我都唔會同99住,我習慣自由嘅生活方式,而且之後我自己買左層樓住。 咁當時拍左3年拖嘅男朋友而家嘅老公就搬左嚟同我住,皆因佢話同佢呀大佬傾好左,佢大佬結婚會同99一齊住。好啦,咪以為咁順灘! 原來一大推陰謀嚟緊!嗰時啲樓平過而加一半架。

水晶宮

回覆樓主:

每家都有仆街大佬

複式洋房

我老公大佬其實又唔係仆街,只係因為父母冇咁錫佢,佢好自卑。而呀我家呀姑係個D要全部人注意力/著數係哂佢身上個D。
加上我一家係好多方面都好過佢,佢哋都幾葡萄,好鍾意揾我哋嚟做比較 (其實我話知佢去死),所以2公婆成日都會有D無聊小動作。我只可以講,佢哋得閒得濟!

大宅

回覆樓主:

大宅

如果呀姑俾說話我聽
話野食唔岩個女食
我會同佢個女講

係呀
嬸嬸大肚啊
麻麻佢地就我食呢間
唔好介意呀 一餐半餐
如果食之前果間
我同bb 會無營養架
你都唔想bb 無野食架

翡翠宮

一年見3/4次; 話之佢

洋房

Sushi_love 發表於 17-5-16 08:46
我老公大佬其實又唔係仆街,只係因為父母冇咁錫佢,佢好自卑。而呀我家呀姑係個D要全部人注意力/著數係哂 ...

世界上真係有咁多衣啲無聊人,只識怨人!

伯爵府

aquabeads 發表於 17-5-15 22:24
我喺度叫佢做呀姑算啦!其實我上年十一月有左第二胎,過新年嘅時候夠3個月,咁就同99講啦,99又好順理成章 ...

點解要遷就佢一個人呢

伯爵府

畀面勳章

JM...你件呀姑同我果件有得揮...
我果件大 6人...十幾廿歲就跟左大伯..
做過幾個月野就一直冇做到以家...FTM
一入門就講明以後叫佢大嫂..唔可以叫名..
曾經為左層樓攪到家嘈屋閉...
男家冇人鍾意佢...唔鍾意就黑面..
講野唔會思前想後...事過同佢跟62打牌..
中場休息食煙..坐返埋位即係6299 面前講好大陣煙味..(其實佢都食煙)
6299 不嬲都知我食...但唔會係佢地面前食...6299 係好好人嘅..
6299生日..問食咩時冇所謂..去到又E E 哦 哦...
日本野又唔食生野..放題又話唔食...好啦..自助餐夠大路掛..
一句唔鍾意食..缺席..
其實呀姑成日咁樣係幾影響夫妻感情...其她妯娌係夫家相處非常好..
唯獨佢一個同夫家上下夾唔黎...佢唔會諗原因..只係按回自己心意去做..
但唔係每個人都好似你老公咁就你架麻...有D野真係要以大局為重架麻..
人做大嫂佢做大嫂....一D 大嫂風範都冇...
互相尊重..佢呢世都唔明係咩...

大宅

我地可以做朋友,我大伯個老婆大我成十二年,都仲好似個小朋友咁叫佢食飯例遲,煮四人飯難遇時間佢都遲,原因係佢要去買外賣加料,加料又唔同我講,仲遲成大半個鐘,唔識尊重人
一家人去玩又係遲一個鐘到,仲要成家等佢食埋早餐先出發。
所以以後都咪見,已經九個星期無見
我老爺奶奶回流左,所以無家庭活動要見佢,見到都無兩嘴

大宅

回覆樓主:

留毛

首頁

尾頁

跳至