爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想買一個新router,請問有介紹嗎?屋企果只穿墻效果弱,有時仲會斷線添
最好就系可以穿墻,速度夠快!

大宅

guoda1668 發表於 17-5-16 11:20
我想買一個新router,請問有介紹嗎?屋企果只穿墻效果弱,有時仲會斷線添
最好就系可 ...
要幾快先....慢的 6-100M: 小米 2, 3 代
100-300M: TP Link
500- 1000M: Asus, TP Link, 小米新Model 1G

大宅

INC2001 發表於 17-5-16 11:29
要幾快先....慢的 6-100M: 小米 2, 3 代
100-300M: TP Link
500- 1000M: Asus, TP Link, 小米新Model 1G

請問呢只很快嗎?穿墻效果好嗎?500- 1000M: Asus, TP Link, 小米新Model 1G

大宅

guoda1668 發表於 17-5-16 11:36
請問呢只很快嗎?穿墻效果好嗎?500- 1000M: Asus, TP Link, 小米新Model 1G
石屎墻係WiFi死症,穿2幅墻 Signal 好弱,要用Homeplug or WiFi放大器就好DD。

男爵府

開心吸收勳章

有無考慮用插插蘇頭果款? 跟電線行, 唔使理牆有幾厚.

大宅

小小經驗分享
之前用home plug 300m
Speed Test
實測少於10M
現在轉用
T牌 AC3150 雙頻
放櫃頂
5G: 無牆收42.62m,穿牆43.92m(有點怪)
2.4G: 無牆收36.42m,穿牆24.72m

不同房用的感覺都係
wifi 快過 homeplug

翡翠宮

回覆樓主:

内地網購極路由4增强版啦,訊號好強,支援1000M寬頻。

https://item.m.jd.com/product/3554325.html?resourceType=jdapp_share&resourceValue=CopyURL&utm_source=androidapp&utm_medium=appshare&utm_campaign=t_335139774&utm_term=CopyURL

伯爵府

大部份人都不知,幾佰元的效能十分低,俾1000m的價錢用300m服務,俾100m的價錢用30m服務,浪費金錢。買過千元的可接近用足寛頻mac數,價錢越高越好。

子爵府

尋日見明報介紹一隻linksys 最部出既三頻。好似好正,不過一隻要千四蚊。

大宅

長篇大論, 如果只想睇我個人建議, 可以飛去最後一段睇睇

以我個人經驗, 以前用過D牌圓桶型 AC750 router
半徑大約10呎左右範圍收到, 有牆減弱30%
間屋大D都唔夠用

朋友現在用緊華牌既 AC1200 router
佢住緊 5xx呎(唔係實用), 話邊到都收到
但朋友唔係 router 呢方面既專家
用家黎講佢訓係張床度用到 wifi 就已經好好

我現在用緊D牌早兩年前極品 AC1750 router
屋企唔係話好大, 實用唔夠1000呎
但唐樓格局超級長方型
router 放屋中間, 全屋可以收到沒問題
但稍放於偏向一邊, 另一邊明顯跌watt收得差
所以估計半徑大約25~30呎左右
應該實用800呎以內屋企都夠用

我而家訂緊buf牌 AC2600 router 返緊黎
我唔係話想推薦呢款router, 大家唔需要跟我買
只因為我要配合日本p牌某產品而要訂返日本野 (其實我都想試 AC3150)
不過可以跟據呢個router所提供既數據, 解釋一下廠方既數字遊戲
AC2600, 其實係5G 1733Mbps 同 2.4G 800Mbps 數字相加
換句話講, 部PC如果只support 2.4G, 極限都只係收到 800Mbps
5G 1733Mbps 個邊數據跟本用唔到
如果用緊 AC1200 (300Mbps+867Mbps) 既朋友
係聽sales講話個router支援1000m寛頻而買, 你諗諗你係咪比人呃緊?

而我訂緊呢個router有另一個最新重點技術
就係被譽為新一代 AC router 2.0 既 MU-MIMO 功能
原來一直以黎, router 同一時間只會對1個用戶收發訊號 (SU-MIMO)
如果只得1部手機用wifi, 完全沒有問題接收可以好快
但當有多部手機上網問題就大啦, 點解經常會塞車?
情況就好似玩21點, 庄家每次輪住逐門派牌一樣
尾門要等前面玩完先輪到自己, 頭門要等後面玩哂先到庄家開牌囉, 慢慢等啦
而新功能 MU-MIMO 就係可以同一時間對3個、4個或更多用戶收發訊號
咁就大家都唔洗等, 解決左塞車問題就可以快好多啦

至於最近有三頻 router 數字好似好勁好勁
其實係 2.4G 1000Mbps+慢5G 2167Mbps+快5G 2167Mbps=AC5350
點解會有慢5G? 快5G?
原來因為5G頻混合"ac制式"同"n制式"共用
速度有可能阻慢只得返70%效能
所以廠方就加多一條快5G行純ac用
確保速度效能可以去到最快
不過其實, 如果你將雙頻AC3150既5G設定為只行純ac
根本就同AC5350既最快速, 快5G 2167Mbps 係完全一樣
咁點解要買三頻?

而家買 AC router
個人推薦要買 AC1750 或以上
兼且一定要支援 MU-MIMO 功能
咩牌子都冇咩所謂, 搵最平就可以啦
符合以上條件, 我見北上尋寶 T牌 只係500人仔有找
仲要係 AC2600 tim, 上去慢慢搵下啦

guoda1668    發表於 17-5-23 14:20

男爵府

回覆樓主:

我換咗R7000,有買貴,冇買錯。

複式洋房

如果apple product 多, apple airport extreme 都係個選擇

男爵府

想買部router比老人家手機wifi上網 (佢用 i-cable 200M). 見到部腾达Tenda F3, 京東腾达官方旗舰店CNY52 加 CNY6運費 (滿CNY99 免運費) 好似唔錯.
另外部F6, 貴幾蚊, 唔知好唔好過F3?

https://item.jd.com/1580032.html#crumb-wrap

男爵府

HaRo2 發表於 17-5-20 01:43

以我個人經驗, 以前用過D牌圓桶型 AC750 router

其實只要支MU-MIMO router就已經夠力, 一般大約一千蚊隻左右 ,千祈唔好買嗰D百幾200蚊,行2.4Ghz嗰啲廢物

大宅

HaRo2 發表於 17-5-20 01:43

達人,請教吓, 我仔就打機成日窒, 呱呱叫 , 我買了Lan 線都沒幫助, 請問是否關網路事 ? 我用網上行, 有D人話網絡差, 幾好 router 是沒用 , 有何建議 ? thanks

別墅

colemanleong 發表於 17-5-17 19:41
小小經驗分享
Speed Test

我都用過homeplug和WiFi extender,但屋企3房,中間一條長走廊,用緊華碩三天線AC router,但尾房計效能一樣咁低,唔知點攪好?

別墅

colemanleong 發表於 17-5-17 19:41
小小經驗分享
Speed Test

我都係穿牆5G快過2.4G,所以冇用2.4G

伯爵府

畀面勳章

Nando 發表於 18-6-29 00:00
我都用過homeplug和WiFi extender,但屋企3房,中間一條長走廊,用緊華碩三天線AC router,但尾房計效能一 ...

有無平面圖望下?同埋Modem位。

BTW:我都唔明點解仲有sales同人講邊隻邊隻wifi穿透力強。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

首頁

尾頁

跳至