0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb由wk2開始,日頭唔肯瞓,抱住一放落highchair就喊又或者瞓唔淋(好易扎醒)。夜晚12點開始先肯瞓,隔3至4小時起身食完奶再瞓,但一到日頭就算食完奶都唔瞓。 係咁喊(已滿足換片,餵奶,溫度問題),唔知咩事? 有時抱都會喊....

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

唔訓就玩下啦,或者落街試下,有啲聲音或感覺,係佢先知
想認識多啲屯門友

複式洋房

小平媽媽 發表於 17-5-16 17:39
唔訓就玩下啦,或者落街試下,有啲聲音或感覺,係佢先知

公公婆婆平時佢一喊就抱,唔知佢係咪扭抱,但有時真係抱都喊,面都紅晒咁。唉...究竟初生應唔應該一喊即抱? 但公公婆婆唔捨得俾佢喊

伯爵府

係咪唔舒服?有冇同佢傾下計,我同我仔傾計佢會應我架,你都試下

複式洋房

mybabylove 發表於 17-5-17 00:10
係咪唔舒服?有冇同佢傾下計,我同我仔傾計佢會應我架,你都試下
...

唔知點解我抱親佢,佢好多時都喊。同佢傾偈,佢喊到我把聲都遮埋,好傷心。佢跟婆婆唔跟我咁....
回覆 agyogurt 的帖子

Hello agyogurt BB仲細未有一定生活節奏,唔少會有睡眠日夜癲倒情況,到大少少會建立食奶同訓覺時間表! 初生BB需要多D安全感, 用包被包實D BB都有幫助。BB依家最鍾意媽媽嘅臉同聲音,日間時間媽媽多D同佢唱歌、傾計、按摩,除左可以促進BB腦部發育,夜晚都瞓得好D架。 另外, BB有肚風都有可能扭計D架,佢肚仔有冇漲卜卜呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

agyogurt 發表於 17-5-17 16:34
唔知點解我抱親佢,佢好多時都喊。同佢傾偈,佢喊到我把聲都遮埋,好傷心。佢跟婆婆唔跟我咁....
...

要比心小小耐性,你可以睇下或感覺下佢既身體語言,睇下佢想表達D乜,樣樣試下,唔好怕煩,盡量係同一個地方、時間同佢傾計,暫時最好少D接觸其他人,多同佢講你係媽媽,等佢認下你,等佢認得你同你知道佢想點之後再接觸其他人,加油

大宅

帶佢落街行,我bb一坐落bb車就唔喊,聽住d街聲同推推下好易訓著。

大宅

agyogurt 發表於 17-5-16 18:31
公公婆婆平時佢一喊就抱,唔知佢係咪扭抱,但有時真係抱都喊,面都紅晒咁。唉...究竟初生應唔應該一喊即抱 ...

我好明白!因為我個仔頭幾個月都係咁!後尾先知佢應該係有好多肚風所以個肚仔成日唔舒服就大喊。鐘意抱住(尤其係打直抱)因為咁樣會舒服d。你可試吓多d同佢按吓肚仔排風,或者趴轉佢都得。如果肚風太勁建議帶佢睇吓醫生,我嗰時成2-3個月大先識得帶佢睇私家醫生,食完醫生開的肚風水bb就少咗咁樣無絲無故大喊啦!恨不得早d帶佢睇咁開頭就唔洗咁辛苦!

其實咁細個bb未識扭抱,應該係身體有唔舒服先喊。當然你亦唔好慣咗成日抱住佢(例如抱住訓),因為呢d習慣一建立咗第時就好難戒!

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-5-17 17:27

Hello agyogurt BB仲細未有一定生活節奏,唔少會有睡眠日夜癲倒情況,到大少少會建 ...

肚仔有啲漲,睇醫生話有啲肚風,開咗肚風水,暫時食咗兩次,都仲係有啲扭計。唔知係咪未見效

複式洋房

mybabylove 發表於 17-5-17 17:54
要比心小小耐性,你可以睇下或感覺下佢既身體語言,睇下佢想表達D乜,樣樣試下,唔好怕煩,盡量係同一個地 ...

我會努力試下, thanks

複式洋房

koalawoo 發表於 17-5-17 21:05
帶佢落街行,我bb一坐落bb車就唔喊,聽住d街聲同推推下好易訓著。

啱啱先1個月大,我同屋企人都唔敢帶佢出咁多街住~

複式洋房

blueaqua 發表於 17-5-17 22:56
我好明白!因為我個仔頭幾個月都係咁!後尾先知佢應該係有好多肚風所以個肚仔成日唔舒服就大喊。鐘意抱住 ...

想問你阿b食完肚風水幾耐, 情況先改善?我阿b食完都唔係話放好多屁,仲有喪喊,唔知肚風水係咪對佢唔work?!

大宅

agyogurt 發表於 17-5-18 14:24
想問你阿b食完肚風水幾耐, 情況先改善?我阿b食完都唔係話放好多屁,仲有喪喊,唔知肚風水係咪對佢唔work? ...

我記得佢食咗幾日就見效啦!當然唔係完全唔扭計,但唔會喊到好辛苦同喊到好高音嗰種(其實聽得多就分得出邊種喊聲係肚風唔舒服,通常都會喊到好高音好尖,同埋氹極抱極都唔收聲)。

有時佢喊得犀利你可以試吓搵d野分散佢注意力, eg 同乍落樓下行個圈散步,或者搵玩具引吓佢甚至開個電視比佢睇 (當然只係短時間唔好長期開),試吓邊樣work!

洋房

我BB都係個半月大, 最近朝早下午都唔係點訓教, 一個鐘就要餵佢一次, 明明打哂喊路都唔訓, 但夜晚就訓到同可以成三個幾鐘先要食, 網上睇1個月BB要訓16個鐘, 我BB訓唔夠囉, 點算 !?!!!

複式洋房

正常, 我個b 個陣都係咁 ... 仲試過半夜1點幾到焦早11 點都無訓咁制, 我就陪佢十幾個鐘無訓

複式洋房

blueaqua 發表於 17-5-18 15:09
我記得佢食咗幾日就見效啦!當然唔係完全唔扭計,但唔會喊到好辛苦同喊到好高音嗰種(其實聽得多就分得出 ...

多謝你意見呀!希望食多幾日,佢肚仔無咁痛會扭少啲啦~

複式洋房

pokpokma 發表於 17-5-18 17:30
我BB都係個半月大, 最近朝早下午都唔係點訓教, 一個鐘就要餵佢一次, 明明打哂喊路都唔訓, 但夜晚就訓到同可 ...

同我果個差唔多,真係人都顛,最擔心嘅係佢唔夠瞓影響發育咋...

複式洋房

hillarylee_ 發表於 17-5-18 19:07
正常, 我個b 個陣都係咁 ... 仲試過半夜1點幾到焦早11 點都無訓咁制, 我就陪佢十幾個鐘無訓 ...

咁佢幾大先無咁呀?人地話我個b炒百蘿,可能三個月後先無咁扭

初生至三個大月bb消化乳糖嘅酵素未係好足夠,好多都有肚風問題。除左跟返醫生指示食肚風水減少肚風,幫BB 按摩肚仔係最有效同天然嘅方法,媽媽係每餐食前幫BB順時針用陰力按摩肚仔,或者將BB左右大脾輪流提高(好似踩單車既動作),幫助腸蠕動清左 D肚風,BB放到屁肚風會排出體外,BB會舒服D架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至