0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 agyogurt 的帖子

就係囉, 我仲擔心佢食唔食得飽添呀 ><長輩話買個奶咀, 但BB咁細個用又唔知好唔好, 又怕乳頭混淆喎

複式洋房

佢到1個月多d 個陣自動好番哂 ... .

複式洋房

hillarylee_ 發表於 17-5-19 21:05

佢到1個月多d 個陣自動好番哂 ... .

真係?
琴晚佢唔知係咪眼瞓又瞓唔到,喪喊到出晒眼淚,我同老公,婆婆氹咗好耐先令佢冷靜。平時聽抽油煙機聲會冷靜,琴晚完全無用。真係唔知咩事~唔知會唔會仲係肚仔痛,痛到失控咁誇張?

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-5-17 17:27

Hello agyogurt BB仲細未有一定生活節奏,唔少會有睡眠日夜癲倒情況,到大少少會建 ...

我仔仔就黎滿月,知道有肚風問題,想食奶前幫佢按下肚先,但因為佢而家一放低就喊,根本冷靜晤到俾我按肚,我可以點做呢?
如果一路喊一路按應該晤好吧?

blytheda 發表於 17-5-21 18:33
我仔仔就黎滿月,知道有肚風問題,想食奶前幫佢按下肚先,但因為佢而家一放低就喊,根本冷靜晤到俾我按肚 ...
媽媽可以將BB靠喺您膊頭,心口貼住您的胸口,係背脊深長咁掃上去 ,都可以將D風掃出黎架,勤D做,希望BB肚風情況可以改善啦。掃風後抱直 BB/來回踱步15-20分鐘先將佢放低輕輕側睡,都有幫助架! 如果肚風情況嚴重到出現每餐/大量噴奶的話,就要考慮睇醫生喇。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-5-22 17:54
媽媽可以將BB靠喺您膊頭,心口貼住您的胸口,係背脊深長咁掃上去 ,都可以將D風掃出黎架,勤D做,希望BB肚 ...

多謝你既建議呀,我會試下先
blytheda 發表於 17-5-22 20:30
多謝你既建議呀,我會試下先

唔好客氣 一般3 個月打後肚風情況會改善,媽媽唔好太擔心呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

我個B 要包到實先訓到,你有無試過包實bb ?

別墅

我個仔都係咁呀!日頭唔願瞓,每日都係瞓到10粒鐘左右咋。打晒喊路又瞓唔到喎!真係好擔心同心痛佢嘅情況呀!

複式洋房

maggiehsm 發表於 17-5-30 13:28
我個仔都係咁呀!日頭唔願瞓,每日都係瞓到10粒鐘左右咋。打晒喊路又瞓唔到喎!真係好擔心同心痛佢嘅情況呀 ...

呢排阿B仲要夜晚扭瞓,瞓唔到,跟住喪喊

別墅

agyogurt 發表於 17-5-16 17:13
bb由wk2開始,日頭唔肯瞓,抱住一放落highchair就喊又或者瞓唔淋(好易扎醒)。夜晚12點開始先肯瞓,隔3至4 ...

初生bb邊有咁快認到日頭同夜晚,佢醒左就陪佢玩下 講下野傾下計 如果喊就可以無安全感需要搵野包住個肚仔或者手仔黎訓,因為bb仲未習慣到,佢慣左起羊水內既時候

首頁

尾頁

跳至