婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

男爵府

唔好成日講反話啦

水晶宮

fairyfloss 發表於 17-5-18 21:48
好多人都鍾意將自己嵌入悲情當中,只有擁有的未夠好 。文中睇到,小時候沒有充滿愛的家,但絕對唔慘,長大 ...

只能說年代唔同、我地以前有飯食就叫做了父母責任了、心靈既野就自己修補吧⋯⋯

good_pig    發表於 17-5-21 17:31

複式洋房

樓主妳不開中名義講妳大個後發生的事,會較難取得支持和共鳴,不是所有人都會耐著性子去看去了解。妳一次過打曬事情,可以嗎?至於少時候的事情,不是說要很慘才可以分享,但是妳講到明想大家支持妳,那起碼要在普遍人眼中到達某個需要鼓勵和支持的線。妳覺得到了,其他人未,就係因為妳未打曬妳大個後的事。
包裝手法也不是個個接受:例如妳講到家人因為要供樓同投資就無買護膚品給你,呢d看上去會較難取得支持。香港地,大部分人爲生活和儲蓄都會供樓和投資,要買自己要的可以自己去賺錢。我買野給親戚甚至老公都給說過不要浪費錢。樓主妳的故事so far 普遍性太強,所以無辦法,係難d搵人support

大宅

回覆 carolizaton 的帖子

多謝JM你的努力去嘗試幫我解開心結

但童年的「小不幸」, 只是一個開端

後來有更讓我難過的事發生了

大宅

回覆 triplebaby 的帖子

我努力想開些, 但精神病讓我要更努力才能做得到

大宅

回覆 lazymuimui 的帖子

睇得咁表面, 當然睇唔到

不怪你

大宅

回覆 wing514 的帖子

多謝你嘗試安慰, 但其實我不是來斗慘的

請不要讓其他人誤導了

我從無說過自己好慘

大宅

回覆 sumsum_so 的帖子

試下, 但時間有限, 要工作, 又想親子

為免誤會, 我曾經做過FTM, 又工作了

大宅

回覆 littlefafa 的帖子

這不算不孝嗎?

大宅

回覆 ssl1102 的帖子

多謝你,

但無故被人批評自己「不慘」, 「不慘」

有點氣憤

我EQ不高

大宅

回覆 Yee_ng 的帖子

多謝你的祝福

大宅

回覆 dinner1314 的帖子

多謝你的祝福

大宅

回覆 Cathy2046 的帖子

多謝JM你的安慰和建議

但童年的「小不幸」, 只是一個開端

後來有更讓我難過的事發生了

大宅

回覆 Gengen4321 的帖子

對不起, 讓你失望了

但無故被人批評自己「不慘」, 「不慘」

有點氣憤

我EQ不高

子爵府

teapothung 發表於 17-5-19 13:16
回覆 littlefafa 的帖子

這不算不孝嗎?

可能我個人比較計較啦~~~孝順依樣野每個人既定義唔一樣~~~

佢都對你唔好~~~咁仲講咩你要孝順佢呢~~~

當時佢點對你~~~你依家咪點對佢~~~~

佢冇關心過你~~淨係俾3餐你食~~~你咪又淨俾返3餐佢食囉~~~(算報左養育之恩架啦)

人與人之間既關係係互相既~~~~冇人唔需要付出就有回報(萬中無一)~~~付出幾多先有機會收返幾多(有時可能收唔返添~~睇下你有冇投資錯誤啦)

伯爵府

回覆樓主:

樓主開post 在婆媳關係,這裡負面情緒高脹,你在公海開可能還好些。

而且你說故事太多分段,好難阻止其他人插話及先加意見,想要持平意見,先用word打好,分幾日慢慢整理好才一次post 出來。

我不知你的故事,但有興趣看,期望你再整理後再出post,但不post 婆媳這裡了。

無論如何,活在當下,希望你現在過得好

別墅

其實就係同媽媽緣薄,無咩野既,如果你對佢好,但佢唔領情,就算數囉。

我不嬲父母都偏心細妹,言語比較都一定有,連我生得矮(擺明係遺傳阿媽啦), 但阿妹似阿爸生得高,阿媽細個都可以係咁話叫左帶左我去球場但我唔肯練籃球,而家到大都仲係到講架 當然仲有好多其他比較啦,我都好記得架,由細到大父母都唔算好錫我,但屋企都算比上不足比下有餘,咁咪最多就係當自己緣薄囉。

而家我結左婚,同父母唔算好close, 不過阿媽好鐘意我老公,而我老公又夠孝順,咁我咪帶個老公返去幫我孝順父母囉

嗯,我想講既係,緣份無得強求既,過得到自己就足夠。

M.A.C    發表於 17-5-20 00:42

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

um⋯我有睇哂 jm 你打既野,如果你唔打算再繼續打落去,咁我只講以下既睇法。
兩母女既關係都要講緣份,大家都要相處得開心,如果勉強因為一個孝字而迫自己多同媽媽一齊、咁無意思、大家都辛苦
就以99 為例,99 喜歡賭錢,仔女只記得99 會帶埋佢地去賭錢、無其他活動,小朋友當然唔鍾意、大個左更加反感(對賭錢行為)、自然遠離99。無話孝唔孝順,做左d 咩得到咩結果,大家心裏有數
當然諗太多亦無益,睇開d,雖然一家人做唔到合則來不合則去,但如果少見d 會舒服d,都係一個方法

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主你未寫完,唔知你打後係點生活,但前段,其實我以前都係咁,沙士時我都係讀緊高中,我估我唔會大得你好多。
中學時確保每日有乾淨校服著,我每日自己手洗校服再燙架(得兩套,每日洗先乾得切)。
沙士時,驚中招,我每日都用1:99抹。我媽都無抹。
亞媽唔得閒,有時要買餸煮飯。
有執師兄師姐舊書,但從無比人笑喎,有得執仲開心。
呢幾樣都好平常,真係唔值得唔開心呀。

首頁
12345...7

尾頁

跳至