婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係在職媽媽, 我想放工放假時間可以多D陪個仔, 平時都係我奶奶湊我仔既, 但次次放假我帶埋個仔上去既時候, 我抱住個仔, 我奶奶就即刻話要等佢抱, 個仔挨住我瞓著左小睡, 99又要話抱起佢瞓床啦, 點知好易就整醒左, 佢就第一時間用初生嬰兒方式咁抱住佢拍住佢瞓...其實我個仔已經歲半, 仲要生得比人大舊好多, 無可能再用呢個方式抱佢瞓覺囉....有時我放工上去接個仔, 99又係難捨難離咁唔想俾我抱走個孫咁, 我真係頂唔順佢囉, 我有同老公反映, 佢話..咁不如你唔好上去, 唔見面咪無事囉...但有時真係好難避免囉, 次次咁樣我個心都唔係咁舒服

男爵府

畀面勳章

要畀99湊都預咗,不過佢都係錫個孫姐,下次放假時唔好去佢屋企咁多﹗

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 不如你咁樣諗: 起碼你99啲出發點都係愛鍚你個B(即係你返工最起碼唔洗擔心自己個B, 因為佢一定著得暖, 食得飽); 總好過果D奶奶視而不見啲

伯爵府

wing_ywy 發表於 17-5-17 11:37
我係在職媽媽, 我想放工放假時間可以多D陪個仔, 平時都係我奶奶湊我仔既, 但次次放假我帶埋個仔上去既時候, ...

俾99凑都預左,我係全職媽媽

複式洋房

我都好憎99抱我個女, 佢係個D唔會幫手又成日想抱個孫認叻既人,
仲有好多好多我接受唔到既野,
我知自已接受唔到個女親佢, 所以由DAY 1開始冇叫過佢幫任何手,
一日都唔比佢湊, 咁我自已心情好好多, 唔會擔心佢搶左個女.
但如果有求於佢, 你又好難話唔比佢親你個bb, 始終湊會對咁長時間.

p.s.我有返工, 請姐姐湊

別墅

我唔係唔俾佢親, 只係覺得放假時間, 你係咪都唔洗咁緊張呢, 有時咁樣令到人地好唔舒服囉, 我知有求於佢都無辦法, 所以我只係可以响度呻下, 希望發洩下啫, 我老公由一開始就諗住係俾佢媽湊, 我幾唔想佢都唔會聽, 我都好想做全職媽媽唔俾佢掂, 但你地知而加呢個時勢都唔係咁易做到

大宅

總好過請工人湊擔心到死。咁佢又誇張d,平時都日日見,放假應該比你親近下個b

別墅

AAda 發表於 17-5-19 14:28
總好過請工人湊擔心到死。咁佢又誇張d,平時都日日見,放假應該比你親近下個b ...

我都係覺得好過俾外人湊, 但佢D反應真係誇張到不得了, 好似我搶左佢個孫咁..死唔放手

複式洋房

我係在職媽媽, 我想放工放假時間可以多D陪個仔, 平時都係我奶奶湊我仔既, 但次次放假我帶埋個仔上去既時候, ...

樓主,我個情況比你更差:

首先,我老公係獨仔,我都係在職媽媽。
有一日,我放假,我想我同老公餵下奶咁啫,我奶奶就用粗口少我,話我唔比佢湊阿b。但前提係,佢已經成日抱住阿b,我返左工佢又全日對住阿b 。最大問題係,我無做到任何野,佢無拉拉少我。我唔了解點解會咁

之後,我解釋話,其實我放假都想湊下阿b。亦都想分擔下佢湊b。比佢有時間休息下。但佢竟然話我每樣野都稱過度過,咩都算住。唔通分擔=斤斤計較。什麼邏輯?

聽完我個心好委屈,好難受。到依家都不能平伏。好心反而被責罵,好傷心,好傷心。對住佢我怕我會產後抑鬱

但問題係,邊有咁多錢請工人,租屋住

別墅

蘇菲薊 發表於 17-5-20 22:43

樓主,我個情況比你更差:

咁我好過你,我唔洗同佢住,最多唔上去唔洗見、咁你老公知唔知?叫佢同奶奶反映下得唔得

複式洋房

wing_ywy 發表於 17-5-22 10:07
咁我好過你,我唔洗同佢住,最多唔上去唔洗見、咁你老公知唔知?叫佢同奶奶反映下得唔得
...

當時老公都在場,佢都呆左點解佢阿媽會無拉拉發脾氣。老公即刻攬住我話佢阿媽做咩事,痴左。
事後,奶奶係有道歉,但覆水難收,我呢世都會記得當日係點。
依家呢個時世,又無錢買樓,租屋又貴,真係要百忍成金

別墅

蘇菲薊 發表於 17-5-22 21:42

當時老公都在場,佢都呆左點解佢阿媽會無拉拉發脾氣。老公即 ...

我事後都忍唔住同老公講,我老公話咁你以後唔好上去咪得,成世唔見都唔係問題,但我覺得咁樣好似唔係幾好囉

大宅

咁好簡單
你老公都叫你唔好上去
你放假就唔好上去啦
唔係你只會愈來愈討厭你奶奶

複式洋房

wing_ywy 發表於 17-5-23 10:13
我事後都忍唔住同老公講,我老公話咁你以後唔好上去咪得,成世唔見都唔係問題,但我覺得咁樣好似唔係幾好 ...

係呀,有時老公做左中間人都幾難做
夾住喺兩個女人中間
依家我諗通,
有咩事唔係好大件事,都唔會煩到老公,對住奶奶笑笑口就算,唔係大事都唔理佢
依家對我最重要嘅都係老公同個仔

大宅

wing_ywy 發表於 17-5-23 10:13
我事後都忍唔住同老公講,我老公話咁你以後唔好上去咪得,成世唔見都唔係問題,但我覺得咁樣好似唔係幾好 ...

如果我老公肯比我唔見佢地就好啦

大宅

我就冇比奶奶湊,但係奶奶同姑奶一個禮拜就上嚟3次,開始有感覺到佢哋想同我搶亞B,叫老公唔好比佢哋上嚟咁多,老公又唔知點開口,都唔知點解咁難,我屋企人都冇一個禮拜三次啦,同佢哋講咪得囉。

別墅

agneau 發表於 17-5-24 22:24
我就冇比奶奶湊,但係奶奶同姑奶一個禮拜就上嚟3次,開始有感覺到佢哋想同我搶亞B,叫老公唔好比佢哋上嚟 ...

佢地要上黎咪話...我地唔得閒喎, 唔响屋企呀, 咁減少到一星期一次都好吖

大宅

wing_ywy 發表於 17-6-7 09:36
佢地要上黎咪話...我地唔得閒喎, 唔响屋企呀, 咁減少到一星期一次都好吖
...

C6勁老實,而且奶奶同姑奶知道我哋一定喺屋企,姑奶通常只會問c6,所以非常難攪,佢哋唔多理我哋得唔得閒,總之嚟咗先。

別墅

agneau 發表於 17-6-7 09:42
C6勁老實,而且奶奶同姑奶知道我哋一定喺屋企,姑奶通常只會問c6,所以非常難攪,佢哋唔多理我哋得唔得閒 ...
咁都幾麻煩喎, 一個星期黎幾日會唔會太多呀, 好似少左好多私人時間咁, 你再同你老公傾下, 軟功唔得用硬功..HAHA

大宅

wing_ywy 發表於 17-6-7 09:56
咁都幾麻煩喎, 一個星期黎幾日會唔會太多呀, 好似少左好多私人時間咁, 你再同你老公傾下, 軟功唔得用硬功. ...

好多呀!時日見到佢哋,c6覺得佢哋嚟冇問題,因為佢屋企人嘛,我就唔多慣

首頁

尾頁

跳至