美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

asweetmom 發表於 17-5-18 00:39
回覆 jesswu 的帖子

怪不得,哈哈!

Hifu jm有冇心水
我三個月前試做左一次,諗緊要唔要打多一次……
人地三次為一療程,至少都兩次啦……
打完一次好似唔三唔四唔上唔落咁……

珍珠宮

Green妹說只搽面一支30ml足夠一個月,平均就是1ml/日。

珍珠宮

還在研究中,打算打3次,哈哈!

子爵府

asweetmom 發表於 17-5-18 00:43

Green妹說只搽面一支30ml足夠一個月,平均就是1ml/日。

每日1ml還好d……
咁我估我平均每次用不到1ml,如果唔係點會用極唔完..1ml其實都幾多滴下,哈哈……

我其實本身好怕搽野上面……之所以咁過去咁多年都唔願用skincare...因為立住塊面唔舒服……
我估主要係以前我敏感甩皮乾肌,一搽野上面就痕又焗所以唔肯搽……
係近兩年先的起心肝keep

子爵府

asweetmom 發表於 17-5-18 00:45

還在研究中,打算打3次,哈哈!

3次正路呀!
我猶豫緊係因為我第一次效果太唔明顯喇……
心諗,再打可能嘥$……
但又心有不甘,可能真係耍去到第二次先有野睇呢……
我冇咩虎紋,the 面少少啦,係想改善下淚溝,提下眼肌,同埋淡下d眼紋和額頭的細紋……
係咪好貪心?

男爵府

jesswu 發表於 17-5-18 00:55
3次正路呀!
我猶豫緊係因為我第一次效果太唔明顯喇……
心諗,再打可能嘥$……

我都試過打hifu一次,但效果不明顯,美容師手勢,機種同能量都好有影響,價錢就上落好大,$3xxx - $9xxx.

其實打1064有冇提升效果?

子爵府

iris007 發表於 17-5-18 01:41

1064有;少刺激骨膠原,firm少少卦……
但其實可能少到唔會覺,肉眼上要覺hifu都唔包,何況1064?

珍珠宮

IloveJJ 發表於 17-5-17 23:50

「透光率曲線」係越低越好嗎?
無錯

珍珠宮

jesswu 發表於 17-5-18 00:51
每日1ml還好d……
咁我估我平均每次用不到1ml,如果唔係點會用極唔完..1ml其實都幾多滴下,哈哈……
1ml/day係搽面1次份量,未計補搽。當然啦,無出汗出油係唔使補搽。

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-18 00:40
問題係我始終唔明點解jm們可以用到咁多……我專登豪用都用唔到……
5ml係好多下wor...基本上1,2ml已satur ...

我都真係用到咁多
5ml (1 teaspoon)係全面+全頸,分2層一定搽得哂。我搽第1層時唔少都搽埋去隻手掌,咁第2次時可以俾我補搽番有漏嘅地方。面部大概用1/3, 全頸用2/3。

我有fd話佢用防曬一直有搽頸,原來佢'頸'嘅定義只係下巴對落正面果部份,成個後頸耳背長期冇搽任何skincare/ sunscreen ,佢後勁皮膚比塊面黑至少3度色+有黑斑。

我"頸"嘅定義係360度+耳背去到鎖骨衫領口(領口大會搽大d範圍),所以頸面積一定大過塊面。

水晶宮

回覆樓主:

所以一支EltaMD 41, 85g, 有色防曬我只搽面,一星期用5-6日,3個月多d用哂

所以我成日唔明一粒黄豆份量點夠搽全面,一粒黄豆只夠搽額頭,成塊面要幾粒黃豆粉量。我自問塊面超細,不過可能同搽防曬手勢有關。

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-18 08:41
我都真係用到咁多
5ml (1 teaspoon)係全面+全頸,分2層一定搽得哂。我搽第1層時 ...

Jm
我又係避得就避……頸我以前直情冇搽,諗都冇諗過要搽……
我真係好鬼衰,好憎搽野,冬天對腿乾到裂情願R出血都唔搽cream....handcream買埋買埋,枝幾舊水嘅jurlique可以用兩野擺兩年過曬期掉埋 ,護膚態度好唔要得,抵我有樹枝手……

我成日諗,條頸夏天已夠曬立,仲搽d野上去真係頂唔順,而家先開始理下條頸搽spf 日霜,但後頸恃住有長頭髮遮又唔會搽,耳背側頸更加唔會理
前頸同心口其實成日兜住個太陽曬都咪話唔傷……
超慶幸條頸冇咩紋同斑……
我以前完全忽略條頸,望都冇望,後來人地講條頸出賣年齡,面可上粉仲可以掩飾,頸冇得點呃人……
於是先開始留意人地d頸,先發覺原來深刻頸紋同鬆弛頸皮係勁大關係,個妝點靚如果有條雞頸都幾煞風景

我真係要的起心肝多d注意下頸部防曬先!謝謝你

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-18 08:48
所以一支EltaMD 41, 85g, 有色防曬我只搽面,一星期用5-6日,3個月多d用哂

所以我成日唔 ...

Elan jm想請問你條頸d防曬點卸?
如果用埋fancl我驚我會破產……
而家淨卸面一枝都用唔到一個月,好貴……
頸果d可唔可以用平野卸妝水抹兩野,再沖涼用普遍番枧搞店呀?

珍珠宮

jesswu 發表於 17-5-18 09:10
而家淨卸面一枝都用唔到一個月,好貴…… ...

我身體用pond's呢支,除左有香料,一切都美好!

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-18 09:10
而家淨卸面一枝都用唔到一個月,好貴…… ...

頸我搽EltaMD UV Pure 47, 呢隻唔太防水,用手工皂沖涼時洗埋。但如果我戶外工作用Anessa金樽,我會用Cleansing Oil洗。其實Fancl MCO水貨~$130都唔算好貴呀,DHC好似再平d..

水晶宮

回覆樓主:

另外,沖涼我除左用手工皂,有時都會用天然沐浴油,可以乳化,洗得乾淨。

子爵府

greentea000 發表於 17-5-18 09:14
我身體用pond's呢支,除左有香料,一切都美好!

正!我冇香料敏感,今日去整番枝粗用先,謝介紹……

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-18 09:18
另外,沖涼我除左用手工皂,有時都會用天然沐浴油,可以乳化,洗得乾淨。
...

沐浴油如果阿B用果隻愛麗她可唔可以?
我仲有幾枝存貨
個衰妹而家唔肯用,話臭……其實我聞極都唔覺有味

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-18 09:14
頸我搽EltaMD UV Pure 47, 呢隻唔太防水,用手工皂沖涼時洗埋。但如果我戶外工作用Anessa金樽,我會用Clea ...

我都係買水貨$150內,但我仍覺少少貴,因為用得好快……

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-18 09:20
沐浴油如果阿B用果隻愛麗她可唔可以?
我仲有幾枝存貨
個衰妹而家唔肯用,話臭……其實我聞極都唔覺有味:n ...

我唔知你講果隻…我自從6年前大肚,就盡量轉用哂天然skincare (除左eye care和精華素會用醫學牌子), 因為我唔想特登只買一set野俾個女用,喺搵skincare過程中發現好多野都唔啱小朋友用,發現左d natural skin care 產品後,覺得其實自己都啱用,加上人工香料其實係最無謂又毒性最uncertain嘅添加…所以決心轉哂,尤其大面積日日用嘅body lotion / body wash/ shampoo...

沐浴油我都係用天然植物油主要成份, 冬天用或有濕疹時用都幾好:

成分天然,含70%親膚油脂,牛油果油、荷荷巴油、葡萄籽油、甜杏仁油及乳木果等超級滋潤成份,即時補充肌膚油脂、紓緩乾燥痕癢。

首頁

尾頁

跳至