用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.90%

義工

美容扮靚 今日: 21|主題: 120141

樓主: greentea000
~ greentea000的搽搽搽之路 ~  

大宅

國民生產總值:3217

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
Elenalan 發表於 18-2-14 12:43
礦物粉餅我用緊Jane Iredale Purepressed Base, 我覺得唔算乾。
mineral liquid foundation我就冇用過
...

thanks

男爵府

國民生產總值:9283

2018勳章

IloveJJ 發表於 18-2-14 12:46
呢枝我都試過,唔記得點解釋無揀佢。我係用我隻手嚟試,因為我手都有斑,咁我試過,覺得我揀嗰枝係比較自 ...

我都係用手背試,要好推匀同遮到我D青色血管先買!

大宅

國民生產總值:3871

Elenalan 發表於 18-2-14 10:07
Nars Creamy Concealer同平價版Maybelline Fit Me對我coverage 麻麻又略乾。我暫時用Tarte遮得最好又唔卡 ...
想只用eye concealer去cover 黑眼圈, 唔想搞好多嘢做face makeup, 有咩好方法?

珍珠宮

國民生產總值:31030

2018勳章

iris007 發表於 18-2-14 14:51
想只用eye concealer去cover 黑眼圈, 唔想搞好多嘢做face makeup, 有咩好方法?
我平時都係只用concealer, 冇化妝............

大宅

me920 發表於 18-2-14 15:03
我平時都係只用concealer, 冇化妝............
咁你用邊隻concealer, 唔會同面兩節色咩? 你面有冇搽CC Cream?

珍珠宮

國民生產總值:31030

2018勳章

iris007 發表於 18-2-14 15:33
咁你用邊隻concealer, 唔會同面兩節色咩? 你面有冇搽CC Cream?

我用shiseido同nars, 輪流用, 不是一齊用
我覺得nars 個隻好少少, 但我應該揀錯色, 下次不會再配呢一隻色, 要試真D, 不過單用concealer 我覺得都唔會太怪, 自己覺得OK就得
我冇搽CC cream個D, 但如果個日要見下人, 會用有色防曬, orbis個隻, 但orbis 而家HK冇左, 我用埋呢隻應該要換第二款了.....

夏天要曬又要見人時, 會用anessa 個隻BB 防曬(青色樽), 但冬天用應該會乾.

珍珠宮

國民生產總值:34523

2018勳章

我平時多數用tinted防曬/ 有防曬的CC cream, 好少就咁單用eye concealer...

大宅

me920 發表於 18-2-14 15:57
我用shiseido同nars, 輪流用, 不是一齊用
我覺得nars 個隻好少少, 但我應該揀錯色, 下次不會再配呢一隻色 ...
thanks

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

thanks

伯爵府

國民生產總值:18656

我呢兩日無去街,都係剩係用maybeline枝concealer 搽斑同黑眼圈+物理防曬,我覺得唔怪喎!

大宅

IloveJJ 發表於 18-2-14 17:42
我呢兩日無去街,都係剩係用maybeline枝concealer 搽斑同黑眼圈+物理防曬,我覺得唔怪喎!
...

好,我都試下先。

男爵府

國民生產總值:5206

2018勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
greentea000 發表於 18-2-14 12:29
呢支我見到同事用耐左個蓋好污糟 所以無試

cushion遮瑕筆拿來補妝很方便

男爵府

2018勳章

Elenalan 發表於 18-2-14 16:47
我平時多數用tinted防曬/ 有防曬的CC cream, 好少就咁單用eye concealer...

會另外先搽防矖霜打底嗎?

男爵府

2018勳章

greentea000 發表於 18-2-14 12:57
我都係用手背試,要好推匀同遮到我D青色血管先買!

同事推介,我看了評價不錯。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

國民生產總值:34523

2018勳章

asweetmom 發表於 18-2-15 07:38

唔會呀,潤色防曬、cc cream已經係防曬。

男爵府

2018勳章

asweetmom 發表於 18-2-15 07:49
同事推介,我看了評價不錯。

elf都有化妝品同化妝掃,又平,但少人講。
上年表姐俾左一個掃我,可能我要求低,感覺幾好用。

男爵府

2018勳章

asweetmom 發表於 18-2-15 07:38

有色防曬我比較麻麻,因為淺色衫多。如果需要有些少妝感,我肯定會正常防曬打左底先,有色防曬只係當粉底用同輔助些少防曬效果。另外,好多有防曬指數既粉底液/BB/CC係用二氧化鈦,好靠唔住。

伯爵府

greentea000 發表於 18-2-15 09:00
elf都有化妝品同化妝掃,又平,但少人講。
上年表姐俾左一個掃我,可能我要求低,感覺幾好用。

我見人推介elf同ecotool,買了呢兩隻

男爵府

2018勳章

IloveJJ 發表於 18-2-15 09:11
我見人推介elf同ecotool,買了呢兩隻

好唔好用?有興趣果支retractable kabuki brush

伯爵府

greentea000 發表於 18-2-15 09:16
好唔好用?有興趣果支retractable kabuki brush

我覺得幾好呀!可能我要買都係比較低

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎