美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

asweetmom 發表於 17-5-18 19:51
這個學生真有心,結果其實也很準確,效果好那幾支都很有口碑!
內地大學生軍訓,有錢用anessa gold,無錢用za spf50。

禁止訪問

珍珠宮

回覆 淼淼BB 的帖子

美白同保濕係運作上有相沖,1個產品訴求同時美白又保濕既通常得返保濕,我無呢種兩全其美推介呀

珍珠宮

回覆 IloveJJ 的帖子

我有心理障礙嘛!

uva uvb都防得好就真係唯有物化結合,而anessa多數有1隻物理為主+幾隻化學輔助,安全性提高左好多。
果支La Roche-Posay - ANTHELIOS XL Fluid測試結果標青,可惜全化學,我仲1516中

禁止訪問

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-18 22:38
回覆 淼淼BB 的帖子

美白同保濕係運作上有相沖,1個產品訴求同時美白又保濕既通常得返保濕,我無呢種兩全 ...

B3咪可以美白加補濕囉?
B3+Ascorbyl Glucoside係SKII,Olay, LOreal group常用配方
我之前用過Chantecaille Rose De Mai Cream主要成份係B3都可美白補濕

子爵府

回覆 greentea000 的帖子

多謝回覆!甘有無美白精華可以介紹下?

珍珠宮

回覆 Elenalan 的帖子

我用過幾支OLAY高效透白光塑淡斑精華,主打b3(估計3.5%),去黃提亮非常好,但真心有D乾,我混合性皮膚搽左2hr之後感覺繃緊,需要再搽lotion舒緩。

子爵府

呢個好似幾好,可以考慮下
不過吾知價錢貴吾貴,因為日日用,

都想搵d好用又抵用既

珍珠宮

治療師話你打斑要打幾多次呀?今日打完快做舒緩保濕

因為化學防曬劑比較毒,分子細易滲入皮膚,我又未搽過全化學防曬霜,唔知受唔受到。如果為左頂西藏太陽連續大量搽半個月果支LRP,都幾擔心架!

禁止訪問

珍珠宮

淼淼BB 發表於 17-5-18 23:03
回覆 greentea000 的帖子

多謝回覆!甘有無美白精華可以介紹下?
OLAY高效透白光塑淡斑精華 <<< 我用開架
B3估計3.5%,有一定刺激性,要建立耐受性,開頭隔晚用。非保濕toner打底,搽olay,吸收後再搽保濕lotion / cream。

唔會好快見效,堅持用2、3個月效果先明顯。

p.s.OLAY 高效透白肌底精華露 <<< 唔好買錯呢支

禁止訪問

珍珠宮

只係左邊D斑比較明顯

雀斑係快KO 同事打雀斑2次已經淺勁多,搽完bb cream完全白淨!

珍珠宮

IloveJJ 發表於 17-5-18 23:22
咁你去西藏,點解唔搽Anessa金呢?都唔夠嗎?
就係朋友去完返黎話anessa gold 都頂唔到我先咁愁
我有2日影人像

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-18 23:05

我用過幾支OLAY高效透白光塑淡斑精華,主打b3(估計3.5%),去黃提亮非常好,但真心有 ...

你試下盡量Avoid Cyclopentasiloxane呢個成份,防曬品就冇辦法啦,但我覺得精華素或面霜可以選擇配方簡單d嘅產品(我直情係戒左用晚霜!)。Olay呢支真正有效係個B3成份,市面仲有好多水劑型嘅B3 serum可以選擇唔一定要用佢。
最平係the Ordinary 支B3 10 %,配方好精簡:
Aqua (Water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Tamarindus Indica Seed Gum, Xanthan Gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorphenesin

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

b3 > 4% 刺激性已經好明顯,你10% OK?

OLAY支淡斑精華開頭綠色果陣係5%,勁多人敏感,之後改版降到3.5%。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 17-5-18 23:32
咁正?但佢係咪無我咁老呢?
佢45 而家有時唔化妝返工添

首頁

尾頁

跳至