婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

fujiko2012 發表於 17-5-18 16:53
聽到那刻當然有黑面, 我C6話係咪你俾400萬我養? 你而家過錢俾我即刻開工。 62即刻收聲

生仔唔係 ...
認同. 生仔唔係食生菜, 兩公婆有共識先好生, 唔係盞多摩擦.
同埋生仔唔係為咗滿足老爺奶奶, 唔係話咩要幫x家繼後香燈呢d老套嘢囉!

男爵府

cargod 發表於 17-5-18 17:29
認同. 生仔唔係食生菜, 兩公婆有共識先好生, 唔係盞多摩擦.
同埋生仔唔係為咗滿足老爺奶奶, 唔係話咩要幫x ...

但係佢地正正就係咁老套去諗呢
我聽過有個姨媽姑姐級嘅人講過
唔生仔咁結婚嚟做乜呀

大宅

cargod 發表於 17-5-18 17:29
同埋生仔唔係為咗滿足老爺奶奶, 唔係話咩要幫x ...
係架, 我可以想像, 如C6未想生而生咗, 佢唔會覺得自己有責任照顧/教B, 因佢覺得係我想要。

而家有共識先至生, 佢反而有多尐責任感, 同埋錫B多尐。

大宅

xavierma215 發表於 17-5-18 18:06
唔生仔咁結婚嚟做乜呀
講到女人好似生仔機器咁,好憎呢d人

大宅

fujiko2012 發表於 17-5-18 18:23
係架, 我可以想像, 如C6未想生而生咗, 佢唔會覺得自己有責任照顧/教B, 因佢覺得係我想要。

而家有共識先至 ...
我老公仲好似大細路咁呀,我怕而家應承話會幫手照顧,到時又係我一個湊。況且我都唔鍾意湊,唔想為咗男家委屈自己。

珍珠宮

回覆樓主:

其實就算老公幾撐自己,6299成日係佢耳邊落毒,你兩公婆始終會有爭吵嘅時候,尼個時候,夫妻關係會脆弱啲,再加上旁人落毒,好容易令到老公變左認同,或蒙弊左理智,就好似啲小三乘虛而入咁,所以唔好睇少6299嘅落毒威力!

大宅

小朋友會唔會成為小霸王
視乎俾邊個湊 邊個教
與其俾個九唔搭八嘅爺爺
為左承傳血派而生
唔識教
大個會害埋其他人
麻煩嘅 只會係父母

樓主明智呀!

cargod    發表於 17-5-19 09:58

男爵府

cargod 發表於 17-5-18 18:41
講到女人好似生仔機器咁,好憎呢d人

佢地係覺得結婚就應該要生仔
同佢講話生仔要顧慮好多嘢咩?
佢地就會話細路天生天養唔駛點樣理
佢地嘅仔女真係唔多理架

大宅

回覆樓主:

樓主老公唔肯幫忙,其實冇得攪,唯有次次當耳邊風。係呀係呀~哦~好呀好呀~呢3個答覆輪流答。
我6299 問都唔敢問,因為我老公夠死,邊個問就邊個自討沒趣。有次聽住我老公答6299:我做咩都要向人交代?我咁大個人你地唔洗粗心架啦,顧掂自己先啦!咁耐以黎,6299冇煩過我

珍珠宮

搵老公真系要搵個强勢嘅先得,可以鎮壓6299,不過,人各有志,其實呢個年代樓價高,搵錢少,真糸吾生好過生

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

xavierma215 發表於 17-5-18 18:06
唔生仔咁結婚嚟做乜呀
我男家d姨媽姑姐都係咁講架, 我無生b, 佢地咁多年都當我衰女人(見親面都俾面色我睇, 講野句句有骨)
前幾年仲試過趁我行開左叫我老公快d離婚搵過個女人生, 當然老公無聽佢地講所以我同男家關係差到爆而家都極少見, 我嫁既係老公又唔係佢地, 呢d賤咀親戚我真係唔稀罕

大宅

做個靚太 發表於 17-5-18 18:55
其實就算老公幾撐自己,6299成日係佢耳邊落毒,你兩公婆始終會有爭吵嘅時候,尼個時候,夫妻關係會脆弱啲, ...
好彩奶奶暫時都未落毒, 叫我哋自己搞得掂, 有心機湊先好生. 唔知係咪口不對心~~ 最麻煩就係個食古不化既老爺~~

大宅

Pianistbaby 發表於 17-5-18 21:17
樓主老公唔肯幫忙,其實冇得攪,唯有次次當耳邊風。係呀係呀~哦~好呀好呀~呢3個答覆輪流答。
我6299 問都唔 ...
我老公驚激死佢哋, 所以我都抱個態度: 意見接受, 態度照舊~~
老爺又唔敢親口同我講, 次次都係我唔在場, 就同個仔講, 我老公又會講返俾我聽.
有時我好衰咁諗, 唔好俾機會佢哋兩父子獨處!

大宅

瑤瑤~ 發表於 17-5-19 00:38
我男家d姨媽姑姐都係咁講架, 我無生b, 佢地咁多年都當我衰女人(見親面都俾面色我睇, 講野句句有骨)
前幾年 ...
其實生唔生B關班姨媽姑姐咩事? 發口痕我都算, 叫人離婚真係好賤囉.

珍珠宮

cargod 發表於 17-5-19 10:06
其實生唔生B關班姨媽姑姐咩事? 發口痕我都算, 叫人離婚真係好賤囉.
可以擺你老公上枱, 話佢無得生, 唔好懶我, 我好正常

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cargod 發表於 17-5-19 10:06

可能因為我6299已仙遊,嗰班姨媽姑姐咪當正自己係我老公的監護人咁囉
佢地叫人離婚係作口孽,而家某些人已經有報應了,所以做人真的不能太過份
近年好少見面,佢地無再叫我老公離婚了(知我老公唔會聽),不過我都無打算修補關係,繼續疏遠就算

珍珠宮

anna59 發表於 17-5-19 13:30
可以擺你老公上枱, 話佢無得生, 唔好懶我, 我好正常

同呢d 8婆講無用架
佢地唔會信,由結婚到而家咁多年,有咩唔好既事,都一定係我呢d外人問題(唔關我事都係賴我)
佢地男家一定係最好最優秀,唔會有問題
佢地係嗰d覺得生唔到b一定係女人問題
如果生女生唔到仔一定係女人問題
你話係咪同佢講黎都嘥氣

珍珠宮

瑤瑤~ 發表於 17-5-19 17:06
同呢d 8婆講無用架
佢地唔會信,由結婚到而家咁多年,有咩唔好既事,都一定係我呢d外人問題(唔關我事都係 ...
吓,乜都賴你,同八婆有乜分別

珍珠宮

anna59 發表於 17-5-19 18:11
吓,乜都賴你,同八婆有乜分別

係,佢地係無讀過書,迷信,排外,口賤既8婆
我已放棄同佢地相處,佢地仲喺度話我同老公平時唔多d邀請佢地飲茶食飯,咁唔尊重佢地長輩
你話死唔死? 佢地真係唔會諗下點解我地唔想應酬佢,只會覺得長輩就大x晒

珍珠宮

瑤瑤~ 發表於 17-5-19 18:58
係,佢地係無讀過書,迷信,排外,口賤既8婆
我已放棄同佢地相處,佢地仲喺度話我同老公平時唔多d邀請佢地 ...
其實,你6299已經走哂,大把人羡慕你,可吾可以唔去見佢地,最重要糸你老公點睇,如果老公想見佢地就真糸硬食喇

首頁

尾頁

跳至