親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

因第一次自己book酒店,有點事想請教大家。
我系2月已訂6月北海道酒店,選擇了延遲到5月30日付款。

請問5月30日Agoda系米會自動系我信用咭過錢,我唔需要再主動俾錢?

我估Agoda 會用當日30號exchange rate 但我又怎知Agoda 個exchange 是多少?

多謝大家賜教

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

SSKwny 發表於 17-5-18 13:39

唔係用阿高達個RATE...係用VISA個RATE !!

http://hk.ttrate.com/zh_hk/rateinfo.php?b=20&c=JPY&s=1&t=2

公爵府

回覆樓主:

到付款日用信用卡當日的exchange rate, Visa 用Visa rate, Master 用Master rate.
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

千奇唔好用延遲付款.

我上個月BOOK 咗一晚酒店. 明明只係話扣16300YEN, 但結果信用卡BILL我$1260. 問信用卡銀行, 點解個RATE 咁高. 銀行回答, AGODA 係直接BILL 港幣. 要我自己問番AGODA.

結果AGODA CS 回答, 要先將YEN 轉美金, 再由美金轉港幣嚟BILL , 今次會退番差額入信用卡, 希望下次訂酒店時選擇即時付款.

大宅

PY-Sing 發表於 17-5-18 15:10
千奇唔好用延遲付款.

我上個月BOOK 咗一晚酒店. 明明只係話扣16300YEN, 但結果信用卡BILL我$1260. 問信用 ...

起初已選擇延遲付款到5月30日,甘我現在怎樣選擇即時付款?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

SSKwny 發表於 17-5-18 17:02
起初已選擇延遲付款到5月30日,甘我現在怎樣選擇即時付款?

打上Hotline 同佢講就得,如果你張訂單只有港幣價錢,沒有寫明到時係以日圓幾多扣數的話,就係信用卡扣港幣數,否則就會以佢個rate計,如果你覺得個rate貴咗,可以同佢講,多數會退返差額
I 大蚊豬   

大宅

meimei342 發表於 17-5-18 13:54
但不係SHOW出來係港元嗎?

即時付款有show等值港幣價錢,但因擔心可能會轉酒店,避免做退款甘麻煩,所以米選擇延遲付款。

但延遲到5月30日付款,我唔知道怎樣查詢到這天等值港幣價錢是多少?

苦惱中

大宅

fionlei88 發表於 17-5-18 17:20
打上Hotline 同佢講就得,如果你張訂單只有港幣價錢,沒有寫明到時係以日圓幾多扣數的話,就係信用卡扣港 ...

我張單系show JPY, 5月30日會收取等值這個總數JPY的港幣。

甘即是我看看話兩星期,那天exchange rate 較底,就立即打上hotline 通知佢即時付款,甘Agoda CS 系米就可以即時告知將會扣取總值港幣多少? 就唔需要好似你上次甘先轉美元再轉港幣, 對嗎?

謝謝幫忙

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

SSKwny 發表於 17-5-18 17:27
我張單系show JPY, 5月30日會收取等值這個總數JPY的港幣。

甘即是我看看話兩星期,那天exchange rate 較 ...
張單係SHOW JPY, 但只會以港幣BILL CREDIT CARD.
你不如上網上銀行CHECK 到你BILL 你幾錢後, 先同CS 講叫佢俾番個DIFFERENCE 你.

男爵府

回覆樓主:

唔講真係唔知
我都煩緊同樣問題
因為見啲 yen 比我 book 酒店時升咗好多

大宅

PY-Sing 發表於 17-5-18 18:32
張單係SHOW JPY, 但只會以港幣BILL CREDIT CARD.
你不如上網上銀行CHECK 到你BILL 你幾錢後, 先同CS 講叫 ...

我冇網上銀行,等月結單到,一個月後才追會否成功呢?

珍珠宮

請問5月30日Agoda系米會自動系我信用咭過錢?
Yes
我唔需要再主動俾錢?
Yes
我估Agoda 會用當日30號exchange rate 但我又怎知Agoda 個exchange 是多少?
Agoda HK 顯示港幣價錢,你訂用港幣,用港幣碌咭,不是海外簽帳,無exchange rate 問題

大宅

佢到時會將日元轉美金rate, 再由美金轉港幣在信用咭过数

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

你係到期付款前幾日打去hotline話即時扣數,就會用返你訂個價幫你扣嫁啦。

大宅

yuensiu 發表於 17-5-19 07:44
你係到期付款前幾日打去hotline話即時扣數,就會用返你訂個價幫你扣嫁啦。
...

系就好喇! 因我2月訂時房價系JPY 42xxx (同時show等值港幣$288x), 甘我選了延遲付款 (佢寫明5月30日會收取等值JPY 42xxx 的港幣)。

等我下星期打去hotline叫佢即時過數,問下收取多少港幣先,希望唔好先轉美元再轉港元喇,否則exchange rate 一定會有出入。

珍珠宮

yuensiu 發表於 17-5-19 07:44
...
明白,即係只要我打去CS要求即時付款,就可以用我當日預訂既價錢結帳.
避免左係最後付款日既匯率上調 (除非匯率跌左好多,否則最後付款都唔會有著數)

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

SSKwny 發表於 17-5-19 08:34
系就好喇! 因我2月訂時房價系JPY 42xxx (同時show等值港幣$288x), 甘我選了延遲付款 (佢寫明5月30日會收取 ...

我4月去台灣時都係訂agoda,出發前1星期打去hotline話即時扣數都係即刻幫我用我訂個港幣價扣$,無其他費用。

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 17-5-19 10:03
明白,即係只要我打去CS要求即時付款,就可以用我當日預訂既價錢結帳.
避免左係最後付款日既匯率上調 (除非匯 ...

yes

首頁
12345...6

尾頁

跳至