爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Bb出世後,老公想買部二手代步車,3-5萬左右!想問下用家polo 1.4 2010年左右 定 benz b200 2007年左右?邊款好呢?thx

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老實講2架都唔好

別墅

如果一定係福士點解唔考慮 Touran 都係1.5 不過7人

我唔係車主,我都有考慮緊佢,唔知有冇車主意見

大宅

10年的B200 太 Risk. 壞的話好大件事

侯爵府

akachanman 發表於 17-5-21 22:53
老實講2架都唔好

Have reason?? And do u have other choice?thx

侯爵府

INC2001 發表於 17-5-22 09:35
10年的B200 太 Risk. 壞的話好大件事

我都知買新車好....但貴嘛!
你係邊款用家?

侯爵府

be_c.workshop 發表於 17-5-22 00:27
如果一定係福士點解唔考慮 Touran 都係1.5 不過7人

我唔係車主,我都有考慮緊佢,唔知有冇車主意見

Over budget!
你揸開vw ?

男爵府

如果 budget 有限, 實實際際買部日本車好過...

歐洲車多電子嘢, 架車年紀越大越易出問題或者著燈, 有時其實好小嘢, 例如 sensor 壞咗或污糟而出 fault alarm; 你唔熟車拎出車房就比人劏, 又或者好多時連車房都未必知你壞乜, 剩係識叫你換呢樣換果樣; 番廠整又貴...

如果真係得果兩個選擇, 我一定唔會叫你買 Mercedes; 過來人經驗, 我之前三架都由新車開始揸, 一過兩年原廠保養就嚟料; 到最近呢部 BMW 就好啲, 過咗兩年保養暫時都無乜著過燈...

大宅

回覆 yanyanli1234 的帖子

我用了B記超過15年也有日本T記7人車10年

侯爵府

INC2001 發表於 17-5-22 10:19

我用了B記超過15年也有日本T記7人車10年

T即係豐田?
就你經驗,年份舊b200真係麻麻,對嗎?

別墅

我部係corolla都用左十幾年,因為小朋友開始大所以睇下D 1.5 七人車
同你一樣銀兩有限

sienta個樣就怪左D
freed 2010年車都要10萬同等價錢都有機會買到12年touran

我有朋友用緊VW 話基本上冇咩野壊,可能仲新(全部未過10年車)

所以我都share 下,睇下其他人意見

大宅

B記最驚係波箱, 冷氣問題。 可整好多錢。我之前冷氣壞左, 仁孚要整over 2皮野, Join package 就包! 其他簡單電子野街舗整到。 但B記screen一出error Code你唔熟車就驚。
利申: 我用緊不是B class.

T 記係Toyota: 好處係週街都識整。Engine 也信得過。

收車提議揾人check 清楚

侯爵府

開心吸收勳章

年份高, 代步不如買部日本車好過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔會揀舊Mercedes Benz, 維修好貴

別墅

Budget 3-5萬,用來載小朋友,樓主你講果2部都唔建議,一來年份高,二來歐洲車嘅小問題應該逐漸浮現,整車都整到你煩。加上車廂細,小朋友出街物品都唔少,又背包、嬰兒車、carseat、單車⋯呢兩架車滿足唔到你。

如果最多得5萬,我會選擇2008年後的Mazda5 ,雖然是中型7座,但摺起尾座可擺放多件大型行李,耗油唔會比歐洲車多(因為都幾慳油),加上空間大、兩電門,出入方便好多,操控靈活,大人小朋友都坐得舒服。

利申,揸過M5 3年

侯爵府

Nando 發表於 17-5-24 07:29
Budget 3-5萬,用來載小朋友,樓主你講果2部都唔建議,一來年份高,二來歐洲車嘅小問題應該逐漸浮現,整車 ...

Thx

別墅

3-5萬budget, 我都唔建議歐洲車
一來年份舊多野整, 二來又食油D唔化算
本身買歐洲車係想高級D內籠正D, 但十年舊車根本俾唔到呢D野你

我對上果部12年B200, 已經係新款新年份唔多野整, 但整親換零件都千千聲, 同埋一過保就會擔心佢多野整

所以我係你會choose 日本車

大宅

我們揸POLO1.4, 安全慳油, 易泊位
Brake 好穩陣

男爵府

yanyanli1234 發表於 17-5-22 09:54

Over budget!

vw 波箱 極力子 好出名
除非想試下 否則唔會出

首頁

尾頁

跳至