網購天地

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

frombetter 發表於 17-6-4 12:26
用左幾年,不嬲都用到漫遊,係上星期起唔得。可能去廣州會搞番掂,但專登上去,唔值呀!
...

唯有等什麼時候去一次。

大宅

sochui 發表於 17-6-4 12:28
唯有等什麼時候去一次。

三間電信商d 客服成日老點,我只信營業廳職員
跟前人教路,登入10086先睇睇張卡狀態係停機定正常,停機就冇計一係棄卡一係上廣州攪
係正常,唔駛搵客服,坐地鐵去落馬洲,收到中國既移動訊號後發番 qxhk 同 kthk 去10086,攪掂原車返黎,只要記得要兩個半鐘內出閘同不能同一站出閘,咁樣車費都係4蚊左右

珍珠宮

jkswoo 發表於 17-6-4 12:46
跟前人教路,登入10086先睇睇張卡狀態係停機定正常,停機就 ...

我已做實名,狀態正常,賣家教我返大陸發kxhk就可開通。
在新界北區,如收到訊號,可不返大陸開通漫遊?

珍珠宮

跟前人教路,登入10086先睇睇張卡狀態係停機定正常,停機就 ...

你試過,成功?
先發qxhk 後放kxhk?

大宅

frombetter 發表於 17-6-4 11:18

叫做日租卡,最平呢隻。每月收¥8話費。要上網的話用先計 ...

三間電信商既日租卡都抵,各有各好
最抵用係電信,6蚊月租,上網1蚊800MB 但要夾電話制式,要買又唔易搵到
聯通一定夾香港電話,制式同香港一樣,可惜第二年要12蚊月租,同埋賣卡既地方搶錢
移動個制式唔係所有香港既電話都用到,月租比另外兩間貴少少,1.5蚊上網但計法又分時段,內地forum睇到好多人罵移動呢個日租plan, 唯一好在營業廳買到,唔駛俾人昆

大宅

sochui 發表於 17-6-4 12:53
你試過,成功?

試過成功的,佢答你要充800已經好,佢答我從化卡不能開通漫遊,所以被取消
正確方法係
先發sms QXHK 緊10086,你會收到取消漫遊既回覆
隔一兩分鐘,發sms KTHK 去10086,會收到回覆話開通香港漫遊

男爵府

回覆樓主:

冇,我見啲人為慳錢用從化卡,但又花錢上廣州(有啲為慳多啲,去番禺-HKEPC度見大家爭相討論點搭車平啲⋯⋯)。我不如去深圳開張卡,車費加洗費,夠畀兩年話費有多。

大宅

frombetter 發表於 17-6-4 12:57
冇,我見啲人為慳錢用從化卡,但又花錢上廣州(有啲為慳多啲,去番禺-HKEPC度見大家爭相討論點搭車平啲⋯⋯) ...

賣家話從化卡二手市場呢幾個月內俾實名制玩完,到時最平計應該轉番日租卡了
我都出左張電信日租卡,宜家返廣東都用佢做主力

珍珠宮

frombetter 發表於 17-6-4 12:57
冇,我見啲人為慳錢用從化卡,但又花錢上廣州(有啲為慳多啲,去番禺-HKEPC度見大家爭相討論點搭車平啲⋯⋯) ...

去了一次做實名,如要再去開漫遊,兩次來回車費260都夠兩年年費,但買了,只好硬着頭攪下去。

珍珠宮

jkswoo 發表於 17-6-4 13:06
賣家話從化卡二手市場呢幾個月內俾實名制玩完,到時最平計應該轉番日租卡了
我都出左張電信日租卡,宜家返 ...

以登記的網購,電話要改用新電話再註册?

大宅

sochui 發表於 17-6-4 13:10
以登記的網購,電話要改用新電話再註册?

支付寶,京東等可以改綁電話號碼
銀行戶口要去櫃位改號碼

珍珠宮

jkswoo 發表於 17-6-4 14:09
支付寶,京東等可以改綁電話號碼
銀行戶口要去櫃位改號碼

我打算,先在跟你的方法開漫遊,不成功,買深圳日租卡,長遠免麻煩。

大宅

在香港近邊境, 要選手動選擇電信商, 先可以接到國內移動網...

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jkswoo 發表於 17-6-4 12:53

三間電信商既日租卡都抵,各有各好
请问您如何买到电信的日租卡?看来网购的话对于香港人没有大陆身份证不可能,又要大陆身份证,又要亲自签收,根本无可能。我想出张联通给我儿子的手机用,他部手机如果要用移动上网的话,移动的卡只能插入wifi蛋再发射信号。请问您又是否知道哪里能买到联通的卡?

男爵府

jkswoo 發表於 17-6-4 13:06
我都出左張電信日租卡,宜家返 ...
”賣家話從化卡二手市場呢幾個月內俾實名制玩完“

您意思是不是指因为实名制,他们尚未卖出的卡已经被废武功?

大宅

saiwanho 發表於 17-6-4 23:50
请问您如何买到电信的日租卡?看来网购的话对于香港人没有大陆身份证不可能,又要大陆身份证,又要亲自签收 ...

Y拍有得賣中國電信張天翼日租卡,得一千零一個賣家獨市賣100蚊,到手後自己上深圳實名開卡。
都係果句,電信4g 制式唔係部部手機用到,我用紅米4大陸版就冇問題

大宅

saiwanho 發表於 17-6-4 23:52
”賣家話從化卡二手市場呢幾個月內俾實名制玩完“

您意思是不是指因为实名制,他们尚未卖出的卡已经被废武 ...

差不多意思,之前從化卡賣家手上既卡一係停機一係預實名,停機既三個月內玩完,預實名既卡移動宜家逼你做身份確認,未做確認會分批停機,所以班賣家手上既卡都會分批被停機。 至於幾時停晒機,就睇中移動想點。
我同事買左張預實名從化唔夠兩星期就被停機,佢宜家準備上去實名加玩番兩三日。

大宅

saiwanho 發表於 17-6-4 23:50
请问您如何买到电信的日租卡?看来网购的话对于香港人没有大陆身份证不可能,又要大陆身份证,又要亲自签收 ...

聯通既日租卡我只知口岸有得賣,計落應該羅湖叫最平,但都要150以上
我響微信見我d 從化卡賣家有賣聯通同電信日租卡,但都係要響廣州實名,深圳卡佢地冇賣
或者仲可以考慮東毛,dc 肥花有得買,零月租但要上東莞或者樟木頭辦過戶實名,買流量 兩蚊200MB,5蚊1GB

男爵府

jkswoo 發表於 17-6-5 01:11
聯通既日租卡我只知口岸有得賣,計落應該羅湖叫最平,但都要150以上
我響微信見我d 從化卡賣家有賣聯通同 ...

谢谢,您的解答很详尽。

我自己数月前已经在广州搞掂嘥4张中移动从化的亲身认证手续,都是打算给家人用的。我自己就用很久以前在香港买的中移动1卡2号,6元港币月费还可以接受,缺点是返大陆时流量要买中港组合,非常贵,而且很多广东移动的优惠活动也不能参与,简单的大陆网上充值都不行。其实我自己的手机是全网通,如果电信很好用,也可以考虑。

联通营业厅跑了好多家都说这个日租卡不会在营业厅出售,叫我找个内地朋友帮忙网购,但说实话,我不想麻烦人家,欠人家人情。自己认识的微信卖家都有卖,不过都是好贵,食水颇深,而且不能转为自己名字。该卖家说过,如果想可以实名到自己名下,就只有中移动可以。

不过您说的对,好多卖家现在积极散从化卡的存货,现在好像优惠的价钱就能买到高储值的从化卡,但缺点就是不知道什么时候停掉,而且也要请移玉步上广州搞手续。说起实名认证,大陆的法制您真的要有耐性,支付宝实名开了一个户口以为功德完满,回来香港又说请您多开一个户口;电话卡在太阳广场的中移动有个好人店员帮我登记了所有资料,又以为功德完满,后来又传出消息请大家再在广州搞一次,没法子,唯有遵命,趁和家人到广州玩的时候顺道搞妥,又排队又拍照又收了n次短信,做大戏搞一大轮,幸好又是遇上友善的职员。

如果我的微信卖家说得正确,联通日租卡不能换到自己名下,日后会否被政府又ban, nobody knows。 幸好我全家同时上大陆的机会不多,前后脚的情况下,我可以拿不去的家人的从化卡放wifi 蛋用,未有其他选择之前,我需要继续保留我的一卡两号。

大宅

sochui 發表於 17-6-4 12:53
你試過,成功?
我幫朋友買一張從化卡又係咁, 實名後叫客服開香港漫游, 點知回港後連不上任何網絡...

最後又要番國內就send sms, 先發覺, 原來連國內長途都未開通, 開通左之後再發短訊...回港後, 即掂晒...

首頁
34567...8

尾頁

跳至