母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前一直都係一餐食一邊,最近佢要食埋另一邊至夠飽,真係怕佢有一日食晒兩邊都喊唔夠飽.....到時應該比奶粉佢食定係應該開始加固好?

大宅

蕃茄媽 發表於 17-5-23 14:58
之前一直都係一餐食一邊,最近佢要食埋另一邊至夠飽,真係怕佢有一日食晒兩邊都喊唔夠飽.....到時應該比奶 ...

如果不是醫生要求,6個月前最好純母乳/奶粉啦。

食完母乳,唔夠就補粉。

如果你埋身餵,唔使擔心,奶量會逐漸跟著食量的。

我返工泵,其餘時間埋身。之前又是擔心唔夠奶,後來發現奶量一直上,6個月時是癲峰。 bb 足6個月開始加固,食少咗奶,奶量又自己跌返。好神奇!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一定係補奶粉.

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

先補奶粉啦,最好6個月先加固~

大宅

回覆 aquaQ 的帖子

咁正。你六個月時每邊泵到幾多
每日都平平安安,健健康康,快高長大,爸爸媽媽期待你既來臨[url=http://www.baby-kingdom.com/static/image/smil

別墅

蕃茄媽 發表於 17-5-23 14:58
之前一直都係一餐食一邊,最近佢要食埋另一邊至夠飽,真係怕佢有一日食晒兩邊都喊唔夠飽.....到時應該比奶 ...

補奶粉!

大宅

師母 發表於 17-6-1 09:29
回覆 aquaQ 的帖子

咁正。你六個月時每邊泵到幾多

我左右一邊多一邊少

由開始每次兩邊總共3, 4安,4個月時5-7 安,去到6個月時有8-10安。一直以來,泵奶量同 b 食量差不多。

他現在開始加固,食少奶了,每次兩邊總計自然跌至4-6安。

夠食就可以了。我認為狂儲奶,食不完的話也是浪費。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

aquaQ 發表於 17-6-2 17:29
我左右一邊多一邊少

由開始每次兩邊總共3, 4安,4個月時5-7 安,去到6個月時有8-10安。一直以來,泵奶量 ...

同意

大宅

aquaQ 發表於 17-6-2 17:29

我左右一邊多一邊少

奶夠我都唔儲冰櫃,用黎比BB洗白白

大宅

Joycecls 發表於 17-6-5 15:08
奶夠我都唔儲冰櫃,用黎比BB洗白白

做冰奶是一個方法,理論上可以儲90天。我長期有十包、八包係冰格備用。

不過要留意返其實母乳的成分會因應bb 成長的需求而作出相應調整,所以我盡量畀一個月內的冰奶bb食。冰奶快一個月了,就溶了食,再冰過D新鮮的。

沖涼都好啊,皮膚會少D疹、敏感。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊