論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投

剛叫左警察上來, 無證無據, 都預左...

今日已即炒, 但唔知佢會唔會賴死係香港唔走繼續搵僱主, 大家小心, 唔好請呢個人!!

Villa Gxnxvix Fixsta 1983年7月出世

大宅

回覆 Binlojai 的帖子

D 金器唔見左幾耐?

警察上到黎搜唔到野至呀SIR 走, 過程耐嗎?

呀SIR 一走你即刻簽所以文件即炒工人?

唔好意思問咁多野, 不過我工人都偷左我野準備炒佢, 想參考一下。

象牙宮

Binlojai 發表於 17-5-23 16:15
今日已即炒, 但唔知佢會唔會賴死係香港唔走繼續搵僱主, 大 ...

今日已即炒, 但唔知佢會唔會賴死係香港唔走繼續搵僱主, 100% 會, 100% 有港人請。

你寫佢罪狀給入境處。

把报警察的証明 cc 入境處。

無證無據, ..... 炒工人, 勞工處偏幫工人, 要你補一个月。

你同她玩好了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

想生BB熱投

333s 發表於 17-5-23 18:06
今日已即炒, 但唔知佢會唔會賴死係香港唔走繼續搵僱主, 100% 會, 100% 有港人請。
俾錢送走個瘟神... 都要..
佢日日係屋企我瞓唔安, 食唔落!

大宅

想生BB熱投

Etcetc 發表於 17-5-23 17:50
回覆 Binlojai 的帖子
都唔知幾時開始偷...

警察上黎都係搞左一個鐘左右, 梗係唔會有野搜到啦...

佢地走左我地就叫工人執行李, 帶埋佢搭的士直接出AGENT搞埋文件~

文件呢D野唔好自己搞, 有AGENT做第三者witness, 唔好俾機會佢之後話你屈佢! 同埋AGENT最清楚要咩文件, 一陣俾漏一份又煩...

象牙宮

Binlojai 發表於 17-5-24 12:19
俾錢送走個瘟神... 都要..
佢日日係屋企我瞓唔安, 食唔落!

日日係屋企我瞓唔安, 食唔落!  好傷神。 好大壓力, 
还是比沒有工人。最多忙,辛苦,體力運動。有益健康。減脂肪
而且家務。。。有部分用自動家電。

1。煮水,飯,湯,餸。自動斷電。
2。吸塵机 全自動
3。熨衫用掛式,易D
4。扫尘 只有抹桌  長, 短必備。
5。浴室用長刷
6。廚房少煎,炒,炸。油漬也會少。用煮,蒸,焗,烤。

辛苦,也可外判給家助。想省D,又可一星期家助1—2次, 平時自己執。  
冇長者,幼兒。較為輕松。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

想生BB熱投

回覆 333s 的帖子

多謝提議!
就係兩樣都有... 如果唔係唔會請工人...

伯爵府

今日已即炒, 但唔知佢會唔會賴死係香港唔走繼續搵僱主, 大 ...

肯定即炒,俾錢送佐工人,自己唔使成日訓唔好

大宅

工人偷野經常都睇到,你D金器都話值錢野,純銀呢D平價耳環,介子都係佢目標,她們值不值錢的物件都偷,可能岩心水又岩用,佢地偷僱主野好似當多份兼職,出得門口轉售比D姊姊又賺到錢,偷野首吾到証據即炒,重好多一个月錢,大把家庭要請工人用,請工人來港,她們的福利及保障好似好過基層D打工仔,有時見你們留言講工人偷野,做錯野駁炒,我覺得請工人家庭至係受害者,吾係个个家庭大把錢可以密密比中介工司介紹費密密換工人,再者急請工人換一個等2个月点等阿,請工人的家庭係大輸家,大部份人都比工人玩死,好煩惱好惨。

伯爵府

singzone 發表於 17-5-24 18:14
工人偷野經常都睇到,你D金器都話值錢野,純銀呢D平價耳環,介子都係佢目標,她們值不值錢的物件都偷,可 ...

冇錯,
你諗到或諗唔到既野佢地都會偷 (仲未計佢地打斧頭借$ & 整爛你屋企野),
衫褲手袋$鞋毛巾袜牙刷布錶護膚品化粧品沖涼液洗頭水碗碟煲床單被袋藥水膠布藥物,
加營素等等,
我唔係為我呀爸,
我一定一定一定唔會請工人。

大宅

hsbc005 發表於 17-5-24 20:01
冇錯,
你諗到或諗唔到既野佢地都會偷 (仲未計佢地打斧頭借$ & 整爛你屋企野),
衫褲手袋$鞋毛巾袜牙刷布 ...

佢地好高超,偷咗的野收得好密,收起你屋企D吾太留心的位,佢哋又貪心又無咩同你心,吾好講感恩有僱主請佢做野,你對佢好佢認為應份,有D自已偷野比僱主炒,無品到同同一坐樓D姊妹講比老闆炒,叫D姊妹唱開去吾好同某屋苑某層某單位打工添,嗰个極品女皇賤到離普,局住要請工人膊吓無計都要,可以自己頂到自己頂番佢D野,吾洗受佢氣睇佢面色。

伯爵府

singzone 發表於 17-5-24 20:52
佢地好高超,偷咗的野收得好密,收起你屋企D吾太留心的位,佢哋又貪心又無咩同你心,吾好講感恩有僱主請佢 ...

真係唔使對佢地做好心講感情,
我自己中過招,
我身边的同事朋友好多亦中招,
1.) 做咗差唔多10年最後都係衰偷$,
2.) 做咗唔知有冇2年,衰偷$,
冇報警叫佢自己辭職,
去到agent 度話我朋友屈佢,
好彩錄咗音(呀姐唔知),
即場播俾agent 聽,
呀姐即時冇聲出。
3.) 我自己之前炒果件,
已經在此講過N 咁多次,
唔想再打咁多次。
4.) 我同事朋友的呀姐借$借財仔走佬/博炒。
我平時唔會睇唔起人,
即使係清潔呀姐,
勤勤力力的我都會尊重佢,
但對住d又窮又懶又偷又借又唔想做又博炒的呀姐,
真係好難令我對佢地有同情心,
最攪笑係佢地政府,
覺得自己國民出去做I工人冇面,
而唔係佢地國民在外地做哩d事冇面,
香港人在外地偷鮑魚/唔交租都俾香港報紙大字報咁唱,
佢地既國家對宗教咁虔誠,捉到偷野唔係要切手指,
反而係black list 舉報呀姐偷野的僱主(外面有舖講),
係咪攪笑?凸

伯爵府

singzone 發表於 17-5-24 20:52
佢地好高超,偷咗的野收得好密,收起你屋企D吾太留心的位,佢哋又貪心又無咩同你心,吾好講感恩有僱主請佢 ...

我上次炒件肥印時,
係拎埋d相 ,
(請佢食自助餐迴轉壽司餐廳食飯,送俾佢的首飾,佢偷我野的相,佢整傷我爸的相,佢財仔信,等等),
在佢姐妹面前係條街度狂數佢,
肥印同佢姐妹一句聲都唔敢出,
我唔介意俾佢唱,
隨便,
佢愈唱証明佢愈唔想走,
佢唱完亦唔代表你請唔到人。

大宅

hsbc005 發表於 17-5-25 03:56
我上次炒件肥印時,
係拎埋d相 ,
(請佢食自助餐迴轉壽司餐廳食飯,送俾佢的首飾,佢偷我野的相,佢整傷我 ...

我係黑仔僱主,偷野,工傷,請咗工人吾來,炒我又有,唱衰,佢地來做野每星期包7天住,一星期六天包食三歺,偷借财仔令人最麻烦,來一個做吾夠7天叫走,無替工可以除時替位,我放棄 ,衰D講句個p僱主要生養死莊佢。

大宅

想生BB熱投

singzone 發表於 17-5-24 18:14
工人偷野經常都睇到,你D金器都話值錢野,純銀呢D平價耳環,介子都係佢目標,她們值不值錢的物件都偷,可 ...
非常同意呀!!
佢地偷野俾人炒左無代價之餘仲有錢賺... 我地需要工人幫手嘅家庭先最慘...
依家我都未請到新工人, 就算請到, 都要等3,4個月....
我都諗緊有無辦法唔請... 搞得掂就真係唔請算!
唔想再勞氣~~

大宅

Binlojai 發表於 17-5-25 12:12
非常同意呀!!
佢地偷野俾人炒左無代價之餘仲有錢賺... 我地需要工人幫手嘅家庭先最慘...
依家我都未請到新 ...

很錢請佢地,都要等幾个月先來,來到有D無伙頭打又吾高興,多个老人家上來久不久睇吓,又覺得吾自在無空感, 請佢地番來幫手做野,但就比佢地玩到頭都大,激死人。

別墅

singzone 發表於 17-5-25 13:08
很錢請佢地,都要等幾个月先來,來到有D無伙頭打又吾高興,多个老人家上來久不久睇吓,又覺得吾自在無空感 ...
同感,好無奈,鬼叫要返工揾食咩,頂氣

男爵府

https://www.facebook.com/tien.michael/videos/10155063428665908/

有關工人姐姐嘅問題,可以喺呢度反映,睇吓田北辰可唔可以幫到我地

首頁

尾頁

跳至