家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個係電窩,唔使電磁爐,自已有個發熱座,個內膽可拎出來洗果啲好似打邊爐的電窩。

用左年半,仲好新架。

最近2星期,發現隔左一日出街無煮就有蟲在窩裡。

原本認為係掉下去。。。當然覺得應該都無咩可能(不過我出左街,間屋係有其他人的)~不過正常來講個窩得我用)。。。但係更唔覺得會一晚無用到就可牛出蟲………而且我每次用,基本上都係用來淥菜,就算有蟲蛋,蟲仔,每次唔知情下用bow水淥菜應該無咩可能殺唔死……

anyway,蟲係出現了…而且

果次以為是掉入去,我就用返。我清洗乾淨再bow滾水後用返。但隔一天沒用,又有蟲。。。。。

然後,我又好小心洗得乾乾淨淨………沒有任何抹布(杜絕左因為塊布有蟲蛋)係等佢掠乾,我再蓋上蓋子。今次一定唔會有蟲掉下去啦(除非有人會打開放啲垃圾入去)

我今次離家裡一星期,回來有20條白色小蟲……………

我決定掉左個窩佢

但我好想知點解會有蟲。。。。如果唔係下次新窩又有………

好懊惱………

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔明點解有虫,有冇了解下係乜嘢虫?
我都有呢種電鍋,仲唔係經常用,但次次拎出來冇野喎。

大宅

5R2H 發表於 17-5-24 11:34
...

就係呢啲白色蟲仔

大宅

5R2H 發表於 17-5-24 11:34
...

我都係諗來諗去都唔明點解會有………吹乾哂,又蓋好左,用左年半都無事。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至