懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好少理呀b。風又唔多掃,就咁食完就放底,之後全日係廚房唔知做咩

象牙宮

ivycwl 發表於 17-5-24 13:26
好少理呀b。風又唔多掃,就咁食完就放底,之後全日係廚房唔知做咩

有的人, 不叫不做。懶得動。
你那位就是人板。

可网上搜索,培訓局陪月工作。 照顧B&其母。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁你要去睇下佢做乜,煑野食俾你煑得夠唔夠。

有心去煑的話,全日響廚房都得,因為有好多濕碎野整,幾花時間。我媽幫我手都係終日響廚房,又洗又切又煑。

不過陪月應該做野要全面d,佢湊唔好bb 都有問題喎。

芝蔴    發表於 17-5-30 21:37

大宅

畀面勳章

陪月大部份時間都會係厨房工作

大宅

bosch 發表於 17-5-25 23:03
咁你要去睇下佢做乜,煑野食俾你煑得夠唔夠。

有心去煑的話,全日響廚房都得,因為有好多濕碎野整,幾花時 ..陪月係有好多時間會喺廚房做嘢㗎!
每天進步一點點

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fionsiu 發表於 17-5-26 13:23
陪月大部份時間都會係厨房工作

同意 , 整嘢俾你食都可花時間 , 整完同你食完都要洗返乾淨的㷛同碗 , 如果餵奶粉 , 要洗同消毒奶槫 。

你覺得佢無同 BB 掃風 , 要直接同佢講 , 因唔掃風 BB 好易嘔奶 。

大宅

回覆樓主:

睇佢煮咗d咩出嚟俾你食

我之前個陪月做嘢慢到我發火,洗條菜慢過龜速,企喺廚房一日只係煮2餐,一湯,一份肉,菜,仲要只係蒸下排骨, 無咩複雜的菜色,唔需要買餸,煮我一人份量,搞足一個朝早, 有工人幫。

請埋呢d陪月攞嚟激氣

男爵府

會在廚房,要煮2餐,煲湯加下午茶,仲會出街接大仔返學,放學,在廳餵奶,同bb沖涼,有時會幫我掃下個地...唔會淨係在廚房,得閒會教下我大仔做功課煩小好多野...功課我最怕....

子爵府

係成日係廚房,我地下廚房,二樓係廳,經常聽唔到我女喊,攪到我要自己湊住

以為佢煮大餐,原來係簡單午餐。要煮晚餐呢,再入番廚房煮番一頭半個鐘

禁止訪問

大宅

其實要睇你自己要求係咩,如果你係想佢照顧好你同BB, 佢冇掃風係可以出聲同佢講,不過亦可能BB好叻豬,好快嗝咗呢?(我女食完奶掃極都唔會嗝,只會放屁,所以食完掃到差唔多就停。我以前個陪月係任何時間都會同佢掃風)

雖然話陪月係要照顧你同BB, 但當你自己湊過時又比想像中多好多嘢做。

正常人要煮餐飯都要最少一個鐘,何妨佢要喺8個鐘內做晒,煲湯燉嘢正常煮飯又洗又切又要睇火,煮完仲要清潔埋......
仲要加埋幫BB餵奶、沖涼、換片等等.....

其實陪月角色只係協助者,最終要照顧BB嘅人真係媽媽自己。如果自己能力可以的話,其實不妨可以自己都湊下BB嘅,餵奶,掃風,換片呢啲可以做到,始終陪月都會有離開嘅一日,既然有個陪月呢個導師喺到,可以遇到問題都問咗先,有時未真正落手湊過BB,真係唔知有咁多嘢要留意。當然大前題係你自己身體狀況可以先啦。(emoji)(emoji)(純粹個人意見)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ryanne 發表於 17-6-8 14:07
其實要睇你自己要求係咩,如果你係想佢照顧好你同BB, 佢冇掃風係可以出聲同佢講,不過亦可能BB好叻豬,好快 ...

完全同意 , 有好多人都以為請個陪月返嚟會同你做哂所有嘢 , 但係陪月大約每日都係 8-10 個鐘 , 其實陪月都好多嘢做同埋都好忙 。

比如 : 會唔會接受煮午餐時煮多啲然後留起一半做晚餐呢 。
早餐都一樣 , 可唔可以留起一半做下牛茶呢 。

複式洋房

大宅

anyone can introduce 陪月for me, Thanks

別墅

che13 發表於 17-6-1 16:35
會在廚房,要煮2餐,煲湯加下午茶,仲會出街接大仔返學,放學,在廳餵奶,同bb沖涼,有時會幫我掃下個地.. ...

可以pm介紹下嗎? 想要d資料

大宅

tassiepig 發表於 17-6-1 15:43
睇佢煮咗d咩出嚟俾你食

我之前個陪月做嘢慢到我發火,洗條菜慢過龜速,企喺廚房一日只係煮2餐,一湯,一份 ...

我剛剛炒左個陪月,同你既差不多,12朝整煎豬扒和蒸排骨+炒豆角俾我食,仲要呢3樣餸,由我工人洗切後放雪櫃,煮食時要我工人落獲煮,咁其實佢什麼也沒有做!

洗奶瓶,無!
煲湯,准山杞子黨蔘北芪,無買黨蔘!(我是開刀人奶媽,無厘頭煲個咁既湯,唔系話呢個湯唔好飲,但呢d不是針對產婦/人奶需要啦!)

BB 沖涼水有大便,扮唔知,無同bb 過水!同bb沖涼無取毛巾,預備功夫和清理工作不足,d濕毛巾、換片糕、棉花用完放係床到,到收工時才執!

餵完奶d奶樽求其放在窗台,奶未食完又唔用奶瓶蓋吸番好!

叫佢煮雞酒,我自己買雞和浸好酒,佢問我酒要放幾多份量?

仲有好多問題,數之不盡!

首頁

尾頁

跳至