夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

同老公結婚兩年半,拍拖6年
其實一開始頭一年半性生活都叫正常,一星期有一到兩次,之後佢自己做生意就愈黎愈小,結婚前可能一年有四至六次,去旅行都會搞下,但結左婚後後而仲小左,一年二次唔知有冇,我成日覺得佢工作好辛苦,好大壓力,我想佢番到黎係冇壓力,唔想煩佢,佢好錫我,但我地番到家都係各有各做自己野。但近呢一年我覺得好唔開心,因為我發現自己壓抑得好緊要,我睇好多無性婚姻案例,好擔心自己會同佢地結局一樣。我先30歲,佢30中,我唔想我咁就一世。最近我同佢講清楚,佢話會改,唔會冷落我,但都係差一樣,反而我見到佢有種抗拒感,唔想同佢搞,因為覺得同佢好陌生。我覺得佢係因為迎合我而同我搞,唔係想,我好討厭比人迫同迫人,我一直都想要小朋友,佢話佢都想,但就冇行動過。我想生因爲我覺得自己唔細,但我好驚因爲生小朋友而去做,生左之後我會唔會開心呢?我好迷惘,好抑鬱,有一刻好想瘋癲咁不如搵個情人啦,我唔想抑壓自己啦!我覺得自己之前太過照顧佢感受,我永遠排自己到最後,但原來我不快樂。

我唔捨得因爲佢係錫我嘅,仲有咁耐感情,仲有好驚自己後悔。但我好似已經慢慢可以唔需要佢,經濟我可以自給自足,有心事朋友都會幫我,我唔明其實我仲需要佢做咩?我覺得自己好鑽牛角尖⋯

珍珠宮

開心吸收勳章

happygirl999 發表於 17-5-24 15:15
其實一開始頭一年半性生活都叫正常,一星期有一到兩次,之後佢自己做生意就愈黎 ...

即係咁,好多時都會有JM問點解男人寧願自己搞掂都唔掂個老婆?等我打個比喻...

如果响外面辛苦完一日,屋企有人煮定九大簋等佢,食完印印腳有人洗埋碗,校水沖涼當然係PERFECT啦!之但係如果返到屋企見老婆已經洗乾淨個廚房仲瞓埋,作為男人又好少會叫醒個老婆煮宵夜嘅,多數見到個杯麵自己DIY就算數,所以....妳下次不妨擺定個「盛宴」等佢返嚟「開餐」,仲要好好服侍的話,相信佢30中嘅年紀應該唔會抗拒嘅!除非返屋企前响街邊「篤」咗魚蛋啦!
百花叢裡過,片葉不沾身。

水晶宮

等爆pm...

樓主講吓有幾多收鑊, 咪獨食分d俾大家好喎...

拿講吓笑輕輕鬆鬆咪又一day....

水晶宮

下面呢句真心既: 唔好同佢生........一對夫婦感情有任何缺失都唔好生小朋友住, 小心第時走得唔夠free

瑪瑙宮

你係決定離唔開佢 ge 話, 咪用下玩具幫自己. 因為你已經傾過勒, 佢又加左碼, 重可以點?

水晶宮

其實佢係出面有冇食飽左?

伯爵府

暫時唔好生住,俾D期限自己去觀察佢,睇下佢有冇改變。既然同佢傾過,不如又7試下主動D搞下新鮮野,去下旅行,穩翻D拍拖時嘅感覺

禁止訪問

男爵府

BB防敏心得分享勳章

生小朋友唔會令關係好左,反而到時顧小朋友仲會令大家感情疏離!意見不合!加上你老公公事已經咁忙,返到屋企仲有心力去幫手照顧小朋友?到時你一腳踢仲更加有孤獨感........同你老公溝通多d,你都要放低心入面個包袱,婚姻係要經營的!希望你捱得過哩個考驗!性生活愉快!

侯爵府

happygirl999 發表於 17-5-24 15:15
其實一開始頭一年半性生活都叫正常,一星期有一到兩次,之後佢自己做生意就愈黎 ...

其實同我一樣,我同依家男友拍拖4年,就黎結婚,但係因為搞結婚的事我覺得我男友好唔體諒我,平時我地又無咩交流,我地搞的次數好少,一個月到三個月一次不等。近排我忍唔住搵返以前個賤男ex,雖然只係普通whatsapp下,但係我驚自己忍唔住遲d約他出黎的時候借醉酒xyz

水晶宮

flori 發表於 17-5-24 20:47
其實同我一樣,我同依家男友拍拖4年,就黎結婚,但係因為搞結婚的事我覺得我男友好唔體諒我,平時我地又無 ...

咁仲嫁???

別墅

spikenard 發表於 17-5-24 15:56
其實佢係出面有冇食飽左?

我信佢冇嘅,因為佢真係工作好忙碌

別墅

QY08040408 發表於 17-5-24 16:15
暫時唔好生住,俾D期限自己去觀察佢,睇下佢有冇改變。既然同佢傾過,不如又7試下主動D搞下新鮮野,去下旅 ...

其實我都比左好耐限期,開口提出呢個問題已經9個月有多啦

別墅

cymca 發表於 17-5-24 16:28
太過照顧別人的感受,永遠排自己到最後,你發現自己不快樂,不快樂積下積下,到自己有需要時,對方沒有回應 ...

我都想去睇醫生,有冇介紹

別墅

flori 發表於 17-5-24 20:47
其實同我一樣,我同依家男友拍拖4年,就黎結婚,但係因為搞結婚的事我覺得我男友好唔體諒我,平時我地又無 ...

唔好爲結而結,辛苦係自己,我就係人版。
心想佢結婚後會改變,其實係自己扼自己

別墅

tammy2008 發表於 17-5-24 15:33
等爆pm...

樓主講吓有幾多收鑊, 咪獨食分d俾大家好喎...

我唔明點解會爆PM嘅⋯
我第一次出Post

水晶宮

回覆樓主:

會唔會佢性方面有困難?

男爵府

開心吸收勳章

樓主等爆PM 丫, 哈哈哈.

正經D先, 男人都係視覺動物, 望到吸引會有沖動 ... 所以引下佢先. 萬一唔 work 又忍唔住, 就自己買玩具玩下啦.

至於小朋友, 真係要考慮清楚. 我有2件, 大家感情真係日日都受挑戰.

男爵府

開心吸收勳章

happygirl999 發表於 17-5-24 23:39
我唔明點解會爆PM嘅⋯
我第一次出Post

因為會有班餓左好耐既人夫或者男人會想幫你解決需要. 我咁直接, 你明晒未?

大宅

wing1388 發表於 17-5-24 15:29
即係咁,好多時都會有JM問點解男人寧願自己搞掂都唔掂個老婆?等我打個比喻...

如果响外面辛苦完一日,屋 ...

一流比喻!

不過樓主,兩公婆唔搞野係表癥,你地搞下個夫妻關係呢個家庭之本先。

唔搞好夫妻關係,小朋友只會係催化劑。差既關係只會更差,好的關係又會更好。

不過普遍變差多,因為小朋友關係,好多日積月累既夫妻問題(唔止拗交,最差係零溝通,唔拗交唔代表無問題我講明先),會一野爆晒出黎,無得再忍,無得再視而不見。

而好明顯,你唔開心就已經反映有夫妻問題,你只係忍緊,可能你老公都係,敞開心扉傾下互相有乜進步空間(記得平心靜氣,同埋小心講,唔好令對方誤會你想指責佢,呢個位好易中招,代入對方角度諗會好好多),兩公婆唔好估估下,死忍。你地未準備好做人老豆老母。

首頁

尾頁

跳至