嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6個月到依家體重無增長過!
17lbs係咪過輕(emoji)

回覆 RN1213 的帖子

Hello RN1213,BB一般3個月時體重會係出世時既兩倍,3 個月打後生長速度會放慢,去到12個月時體重會大約係出世時既3倍就好標準,8個半月體重17lbs都係標準范圍內,媽媽唔好太擔心呀。BB出生時體重幾多? 食固體、瞓覺、精神點呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-5-25 17:12
回覆 RN1213 的帖子

Hello RN1213,BB一般3個月時體重會係出世時既兩倍,3 個月打後生長速度會放慢,去到1 ...

我想請問,我仔仔依家一歲一個月,連續三個月量都係同一體重,無重過同輕過,請問係咪正常的?
days.bb 發表於 17-6-15 23:32
我想請問,我仔仔依家一歲一個月,連續三個月量都係同一體重,無重過同輕過,請問係咪正常的?
...
Hello days.bb 每個小朋友體重同身高增長速度都唔同,未必每個月都有增長,只要佢身高體重都係生長線範圍內就唔需要太擔心! 小朋友而家係咪食緊三餐固體? 佢活動量大唔大架?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆樓主

我b都係17磅差唔多兩個月無咩重過

首頁

尾頁

跳至