在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

利申:宜家我同老公同BB係同我媽一齊住,我媽幫手湊B,家用各自俾娘家黎緊我媽短遊關係會轉全職媽媽,呢段時間唔洗俾家用,但我媽返黎後就當然要俾返家用啦
我老公其實有提出過可以俾我短期唔洗做野住,直至BB 2歲
但要供樓再俾2邊家用其實一個人做野都只係好勉強夠
所以想無聊一問各位全職媽媽你地有冇俾家用俾娘家? 老公俾埋?

男爵府

有 做唔出自己大個左唔俾家用俾娘家

我唔會特登同老公講佢要俾埋娘家家用,我喺每月老公俾我既家用加零用度抽2000蚊出黎俾媽咪當心意,事實真係比我番工時少,但無法無番工無收入,媽咪都明白既

水晶宮

chicnatwed 發表於 17-5-25 11:22
利申:宜家我同老公同BB係同我媽一齊住,我媽幫手湊B,家用各自俾娘家黎緊我媽短遊關係會轉全職媽媽,呢段 ...
個個屋企情況唔同。好難講。

我都冇畀錢我娘家,但成日見,我都會請佢地食飯同飲咖啡、幫媽媽買護膚品化妝品、幫爸爸網上購物/subscription找數等等。佢地叠水過我,唔會肯收錢,唯有其他方法報答下,只不過係冇定額咁啫。

別墅

唉,雖然只係短期做全職媽媽,但壓力都好大
因為我屋企靠我一個,普通一個家庭洗費都近一萬
靠我老公實俾唔起,又要供樓又要俾自己家用
黎緊全職湊B壓力大,搵工壓力又大

男爵府

冇俾吖,C6份糧都喺啱啱好,不過過時過節都會有俾錢嘅。

侯爵府

2023年兔年勳章

我有比家用娘家,全數在積蓄扣,無用老公家用。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

首頁

尾頁

跳至