家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

請問市面上咁多種,邊隻有效?之前搵師父洗其實只係除隔塵網用花晒沖吓,跟本冇洗過架機,想上吓自己洗,其實係咪真係會令冷氣凍d架?

侯爵府

kaheiboy 發表於 17-5-26 14:34
請問市面上咁多種,邊隻有效?之前搵師父洗其實只係除隔塵網用花晒沖吓,跟本冇洗過架機,想上吓自己洗,其 ...

嗰師傅咁求其?你有無睇錯?

你係窗口定分體機?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

噴噴可以試3M,利申,我係無用過,但有用過濾網

伯爵府

oceandeepsea 發表於 17-5-26 15:32
噴噴可以試3M,利申,我係無用過,但有用過濾網
用完好快會換機,比喻如果你洗頭落左洗頭水唔過水得唔得

侯爵府

thomas_so33 發表於 17-5-26 16:57
用完好快會換機,比喻如果你洗頭落左洗頭水唔過水得唔得

如果真係咁,仲點會有人用?

不過只可以講,用噴噴只可以洗到你見到的 coil, 睇唔到的部份係洗唔到。

我有部五年的窗口機,第二,三,四年都有自己用噴噴洗,部機完全無事,到今年決定叫日立原廠上嚟搬返廠洗,師傅拆出嚟都話前面好乾淨,但後面就幾污糟。

所以,我唔覺得用噴噴會洗壞機,除非你無跟足指示去做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我用日本城D咋

伯爵府

crshk 發表於 17-5-27 09:39
如果真係咁,仲點會有人用?

不過只可以講,用噴噴只可以洗到你見到的 coil, 睇唔到的部份係洗唔到。跟指示咪噴完唔洗過水,開機等有制冷時會有水慢慢清洗到,問題就係慢慢等少部份水清洗真係清到?清左水又溜係機底等水多排走,一般壞係底部爛先,不過你可以唔信照用,😀

侯爵府

thomas_so33 發表於 17-5-27 13:52

我用左四年,冷氣老師傅都叫我放心用,只要跟足指示就無問題。我係行內人,當然信老師傅。

今年除左部五年日立機送返原廠大洗外,另外兩部兩年機都係用噴噴自己洗。

珍珠宮

crshk 發表於 17-5-27 14:06
我用左四年,冷氣老師傅都叫我放心用,只要跟足指示就無問題。我係行內人,當然信老師傅。

今年除左部五 ...

三M,日本城賣的韓回國制,日本制的噴劑全部用過,部機仍然運作良好。
近來,改用蒸汽噴壼以蒸汽清洗不用化學劑。

大宅

sochui 發表於 17-5-28 06:48
三M,日本城賣的韓回國制,日本制的噴劑全部用過,部機仍然運作良好。
近來,改用蒸汽噴壼以蒸汽清洗不用 ...

想問噴霧式是否插入頁內, 見到既部分面部噴下就得, 要唔要過清水抹? 因為我以前噴過,但噴完唔覺清潔左?
Lilypie Baby Ticker

侯爵府

欣媽媽 發表於 17-5-29 09:45
想問噴霧式是否插入頁內, 見到既部分面部噴下就得, 要唔要過清水抹? 因為我以前噴過,但噴完唔覺清潔左? ...

參考一下下面:

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/culture/art/20080416/10992303

首頁

尾頁

跳至